Най - вълнуващия въпрос зимно време.
night_shift - напреднал
Умувам над следното... Имам баня с размер 1 м. Х 1 м. Х 2.60 м., която не се отоплява. В момента ползвам инфрачервена печка, закачена на тавана, но проблема е, че тя не може да пази тръбите от замръзване, а и като цяло не съм доволен от нея. Искам да отоплявам банята само преди къпане и да пазя вътре от замръзване на тръбите. Вентилаторна печка за баня не ми върши работа, защото няма такава с необходимата водоустойчивост. За това съм се замислил над система от малък бойлер (примерно 5 литров и няма да е в банята, за да не се мокри), който е вързан към радиатор в банята (ще мога да си го мокря колкото си искам), а на радиатора е сложен кран с термоглава. Идеята е термоглавата да се слага на * за да пази от замръзване, а преди къпане да се отваря, за да се стопли банята. Системата ще е затворена с антифриз. Бойлера ще го ползвам като малко котле на ток. А въпросите са трябва ли да има помпа или всичко може да стане с естествена циркулация? Трябва ли да има разширителен съд? Може ли да бъде отворена система?

П.П. Виждал съм нещо подобно в един сервиз. Използваха малък бойлер по подобен начин за метанова система.
То е ясно, че може с естествена циркулация.
Сигурно си си направил сметката за финансите.
Ползвай голям диаметър тръби, термостат и температурна защита по жицата, топлоизолация до банята, наклони, маклони...! Бойлерчето максимално близо до радиатора по хоризонтала.
А, и за РС, естествено отворена система.
Примерно
https://www.ebag.bg/product/17647/images/0/800
van78 - напреднал
Защо не използвате Ел. Нагревател за лира
night_shift - напреднал
Не виждам вариант как да предпазя нагревателя от водата в банята
iliya_i - майстор
night_shift написа:
Не виждам вариант как да предпазя нагревателя от водата в банята
IP65 не стига ли? http://ruvex.bg/bg/produkti/otoplenie-l ... richeski-1
night_shift - напреднал
Да, това стига, а и ценово е екстра, но терморегулатора му не ми върши работа. Идеята беше да следи за едни 5-7 градуса, за да пази от замръзване и да може известно време преди къпане да се увеличи, за да се затопли банята. А този нагревател няма такава възможност за съжаление.
ESPACE - майстор
Сложи си една духалка в банята на противозамръзващ режим. Преди да се къпеш я увеличавай да спопли и я махай когато влизаш да се къпеш. Това е най евтиното и просто.
Kondor1 - специалист
Баня 1 кв. метър? 1х1
4799inpl64 - специалист
Kondor1 написа:
Баня 1 кв. метър? 1х1
Душкабина
night_shift - напреднал
Kondor1 написа:
Баня 1 кв. метър? 1х1
Точно така. Даже не е и толкова. Става въпрос за импровизирана баня на една вила, не нормална баня в къща.
4799inpl64 написа:
Kondor1 написа:
Баня 1 кв. метър? 1х1
Душкабина
Тя самата баня си е колкото душкабина :-)
ESPACE написа:
Сложи си една духалка в банята на противозамръзващ режим. Преди да се къпеш я увеличавай да спопли и я махай когато влизаш да се къпеш. Това е най евтиното и просто.
Не търсех евтино, а удобно. Но в краен случай така ще бъде.

Тема "Отопление с 1 радиатор на естествена циркулация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: