Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev написа:
bugs_bunny написа:
Здравейте (не знам колко добра ще се окаже тази комбинация)
Здрасти,
лошо, голям е разхода! Според мен това се дължи на комбинация от няколко причини:
1. Неправилно подбрана горелка спрямо нуждите на жището.
2. Неправилно подбрана горелка спрямо възможностите на котела
Здравейте!По първите два пункта силно се надявам да грешите(шегувам се),иначеее солено за мене :sad: .
За радиаторите,..системата беше преправяна и от прословутите чугунени радиатори с обем 2,1 или 2,4 литра на глидер(от там предполагам и големината на подбрания котел преди мноого лета) разположени на всякъде под и по дължина на прозорците(а при мен такива мнооого общо 25-26 квадрата ) ако се не лъжа, и преминахме на ламаринени и О ЧУДО СТОПЛИХМЕ СЕ! :-D .Думите на инсталатора бяха : С ТЕЗ ВИТРИНИ НЕ ЗНАМ ДАЛИ ДВАЙСКАТА ЩЕ СЕ СПРАВИ,май наистина ще е по-добре 30-ка...
Загубите от тавана съм ги преглътнал за сега ,няма леФ за изолазията му ,ще почака мааалко...(иначе инсталацията :тръбите следват контура на мазата като на няколко места има отклонения към всяка точка на горе по етажите свързани паралелно първи със втори на всяка точка ,така изпълнена сиспемата работи на самотек безпроблемно ако няма ток,патил съм...)помпата стартира при 45 градуса.
За ниската Те на котела след четене по форума осъзнавам в каква дълбока заблуда съм бил...Газанализатор по нашите тесни ширини май нанайси.
Шнека с кофти наклон но замерен и резултата е 4200 грама за 6 минути нонстоп и от там настройките ми са :
Първо зареждане- 81 сек. Степен 1: зареждане 6.00 сек цикъл 45 вятър 53% Степен:2 зареждане 4.00 сек цикъл 45 вятър 50 Степен 1: зареждане 2.2 сек цикъл 45 вятър 46% модулация 10 5 0 ver 1.8/1.4 ако това има значение ,гледам тук таме има оплаквания от различни версии на софта(на дали и при мен ще са от него :-D )ако съм пропуснал нещо питайте.
Иначе кефа и чистотата на пелетите(нищо че са слънчогледови) е безпорен,сега остава и на някакъв сносен разход да го докарам с ваша помощ(виждам отзивчиви хора сте и майстори във сверата на топлотехника :prayer: )един въпрос към знаещите.Възможна ли е подмяна само на главата с по-малката такава ,колко финикийски знаци ще да коства ориентировъчно тази операция ако такава се наложи в последствие и прилагат ли такава процедура на гаранционна машина инсталаторите?. Поздрави
alex_serviz - специалист
Да не преповтарям един стар цитат на Филма " Какво е необходимо за икономично отопление: Изолация, изолация, изолация и пак изолация..."
Това е основното!
За шлаката - почисти огнището на горелката ( изстържи ако има образувана коричка, до като се покаже чистата ламарина от долу, отстрани, отзад и в началото на шнека, до където докачиш ), с дълга отвертка.
шоп - майстор
alex_serviz написа:
Да не преповтарям един стар цитат на Филма " Какво е необходимо за икономично отопление: Изолация, изолация, изолация и пак изолация..."
Това е основното!
+1. Това е най-важното. Аз бих добавил топлоизолация +рекуперация:-)

bugs_bunny написа:
Загубите от тавана съм ги преглътнал за сега ,няма леФ за изолазията му ,ще почака мааалко...(
bugs_bunny написа:

Хм....Тук ще преглътнете ....ама горчив хап!
filmatoplo - майстор
Преди години монтирам една горелка в супер къща ,изолирана с 10 см стиропор ,обаче баш на тавана нито грам изолация ,питам защо така - ами майсторите така казаха . :lol: Викам му веднага отивай и купувай вата или стиропор и изолирай плочата под тавана че язък за всичко.Колко е гъзарска къщата ли ,ами има два вратника - влизаш от единия ,завиваш и излизаш от другия .така че действайте в тази посока към задържане на топлото да не бяга .Ако сега се снима Филма Топло няма да е за монтаж на радиаторите ами за Саниране . :lol:
andy_forresite - майстор
Относно пелетите не мисля че може да избегнеш образуването на тези форми с каквито и да е настройки. В момента горя едни 8 мм пелети, с които се образуват бучици в горелката и такива стърчащи напред, понякога до 15 см. пред носа на горелката. Пробвах абсолютно всички възможни настройки и ефект изобщо няма. Със същите настройки горя едни 6 мм на 225 лв тона и ти казвам така може да гори докато горелката не се зарине в пепеляк и изгасне по тази причина.
Дакон 24 е слаб котел за 30 кв горелка ако използваш пълния ѝ капацитет. В момента подаването ти е на първа 2 кг/ч; на втора 3,5 кг/ч и на трета 5 кг/час. Не всеки слънчоглед позволява 5 кг/час да бъдат изгорен качествено. Да бъде подаден за изгаряне - да, качествено - под въпрос. Трябва да си направиш турболатор/и за втория ход или и за първия, и за втория. Сложи изолация на таванската част ако си на плоча. Явно си с плоча и то гола.

И аз съм на мнение че ниската темп на пушека не означава непременно висок КПД. И преди съм се шегувал че в съспенд/изчакване градусите в кюнеца са много ниски, но какво е усвояването?! Също на първа степен и някакъв мижав въздух там 700 об/мин имаме ниска температура на пушека, но тя е от смотания огън, който гори. От мижав пламък мижава температура на дима. Това е. Друг е въпросът да виждаш че гори, да ти показва че гори и въпреки това термометърът за димни газове да сочи под 100 градуса, а ръката да може спокойно да се държи върху кюнеца за неограничено време след първата кривка в посока нагоре.
filmatoplo - майстор
Трябва да отворим и тема в темата -Майсторе ела да ми видиш горелката защото четох във форума и там един каза еди какво си ....

Примери сега да не давам . :wink:
andy_forresite - майстор
Идването на майстора не е безплатно, така че ЕФК (един от форума каза) е справедливо да остави банкова сметка за превеждане по 5 лева от майстора за всеки отделен случай. СетИ уИ се :lol:
filmatoplo - майстор
Може би не ме разбра ,не става дума за теб в случая . :)
Добре де ,шегите по мой адрес ги приемам положително от позицията на новобранец във форума на знаещите и можещите,винаги е така,нещо нормално! :) Благодаря отново за градивните БЕЗПЛАТНИ :-D съвети дадени ми от alex_serviz , andy_forresite и другите участници в диалога !Не умаловажавам и другите разбира се,но в случая получавам по-ясна представа за естеството на горене на слънчогледов пелет от първа ръка така да се каже.И желая да насоча слевдващия си въпрос отново към тях ,та при мен на първа степен на горелката в която през повечето време работи се поучава врастване така да се каже на въпросната слепната пепел на вътре в чашката и намаляне на обема на "подковата" ... та нормално или ненормално е това като ефект на горене при ниска мощност или се нуждае от корекция на някой от показателите време,гориво,вятър?Ако някой друг майстор се е сблъквал с този проблем и знае отговор на въпроса ми моля най-учтиво за съвет!
Следващите неща ,които съм набелязал като възможни за изпълнение от мен са стаен термостат(съвети за модел приемам както и магазин за закупуване онлайн или предложение от колега търговец,гледам salus се спряга за много добро решение).Чрез помощщта на стайния термостат да повиша Те на котела контролирайки Те голямо помещение,след което да замеря димни газове и да започна добавянето на хардуер (всякакъв род ламарини за намаляне Те димни ползвайки съветите иснимковия материал на alex_serviz за преустройство както и на други колеги от форума)до достигане на задоволителни съотношения Те димни Те котел ,надявам се това да се отрази и положително на разхода,разбира се при ПРАВИЛНИ настройки на горенето(за постигането на които най-вероятно ще се допитам отново до ВАС знаещите в този чудесен и облагородяващ знанията форум).
Изолацията на плочата ще остане на заден план поради,... само завиването със да речем Стиропор(каменна вата изключвам като вариант преди основния ремонт на покрива,стиропора може да влезне в последваща употреба при фасадна изолация) поне 10-ка на плочата под покрива ще ми коства 7-800 финикийски знака..прибавени към вече похарчените за горелка и комплектовки и гориво ще станат 5-6 бонбона,иии ще спа в гаража до второ нареждане :axe:
Отивам да проверя как работи изедника на мислите ми :-D
Последна промяна от bugs_bunny на вт дек 05, 2017 11:08 pm, променено общо 1 път.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: