Най - вълнуващия въпрос зимно време.
drastar - специалист
Здравейте,

Ще ви покажа моята система, която сигурно не много добра, защото при изграждането се наблегна на естетика. Заради височината на прозорците, радиаторите са с височина 30см с изключение на спалня 1 и коридор. Имам термостат в хола, и там е моят проблем. Докато се затопли хола в спалните става доста топло, това през деня. Естествено, че мога да врътна термоглавите на спалните, но по този начин вечерта става студено в спалните и топля големият хол, кухня и коридор за нищо. Имам 10 радиатора
1 в Спалня 1
1 в Спалня 2
1 в Банята
5 в Хола
1 в Спалня 3
1 в Коридора, като там са и колекторите, а те са си още един радиатор.
Котелът е в тоалетната.
За да избегна постоянното връткане на термоглави съм решил да автоматизирам системата. Подготвил съм винтили и ел. задвижки които ще монтирам на колекторите за да мога да управлявам всеки радиатор отделно. Имам електрическа система тип умна къща и датчици за температура в всяка стая. Имам и подходящ модул който да управлява всяка задвижка(отделно) и газовият котел. Електротехник съм и нямам проблеми с инсталирането.
След като прочетох всичко в тази тема стигам до извод, че котелът ми не не подходящ. Затова искам да помоля специалистите за малко насоки и идеи да направя тази система максимално оптимална. Ще сменя котлето с ново подходящо за целта.
Прилагам схема на апартамента(височината на стаите е +- 240см) и информация за котела.

Поздрави

Прикачен файл

Capture.jpg
Capture.jpg (55.47 KиБ) Видяна 1497 пъти

Прикачен файл

Ап.jpg
Ап.jpg (90.17 KиБ) Видяна 1497 пъти
Здравейте .Весела Коледа на всички!Човекът,който монтира котела настрои температура на отопление 50° и на бгв също 50°.На екрана на контролния панел има изобразен пламък с четири степени.Като се включи котела пламъка плавно увеличава до 3то ниво ,работи така 1-2 минути ,после пада на 1во ниво и така продължава да работи.Като достигне зададената температура в стаята ,в която е програматора котела спира.При отворени термоглави и секретни кранове най-топло става в слетите всекидневна и кухня след това в тоалетната и коридора на кръг1,после в детската стая и най-накрая в най-далечната спалня като там долната част на радиатора е най хладна.Притварям секретните кранове на радиаторите от 1ви кръг до момента,в който започва да се чува шум и връщам леко докато изчезне.Това отговаря на 1,5 оборота отворено положение.Конвекторът е ограничен на 1 оборот.Радиаторът в ъв всекидневната е ограничен на 2 оборота.Радиаторът в детската е на 2,5 оборота. Този в далечната спалня е напълно отворен. Този в банята ,който е на една тръба с този от спалнята е ограничен до 2 оборота.Тръбата към бойлера е винаги отворена понеже кранчето се развали.При това положение усещам радиаторите еднакво топли,но в кухнята и всекидневната температурата е с 2°по-висока.Как мога да оправя нещата.Кое е по-добре котела да спира като температурата в стаята достигне зададената или да работи постоянно на по-ниска зададена температура на водата.Когато намаляваш t на водата в котела се чува вероятно само помпата и на дисплея t пада. При увеличаване tна водата в котела нещо увеличава обороти,индикатора за пламъка панякога отива на ниво 2 и след кратко време всичко е по старому.
Здравейте. Днес увеличих температурата на изходящата от котела вода на 55°с .Термометъра на управлението на вентилконвектора показа 41°с .Незнам дали това е така защото съм притворил секретния кран на 1оборот от затворено положение.Него съм го вързал на изхода на серпентината му , и съм му задал 30°с в режим охлаждане .По този начин се включва.На входа на топлообменника на котела показва 46-47°с.Т°с на димните газове е 55°с. От дренажа се чува да тече конденз.При достигане на зададените 22°с на стайния програматор,който е във всекидневната котела спира.В детската стая т°с е 21°с а в далечната спалня е 20°с.Явно трябва да затворя още секретните кранове на уредите.Колко е допустимият минимум.Съвети какво да променя като тръби и радиатори за догодина. Външна изолация не се предвижда заради добри съседи.Приемам всякакви съвети.Бих бил благодарен г-н Лазар Ганев също дададе съвет. Ако има нещо неясно като информация относно жилището и инсталацията ,ще я обясня отново най подробно.Чао засега.

Тема "Оптимални резултати при отопление с котел на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: