Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ники_ник
- специалист
1107 мнения в "Пелетни горелки Ferroli Sun и Mikro P7-P12 Инфо,настр. и др."
rabadjiata
- помощник
Здравейте колеги!Поздравления trunski за ентусиазма!При мен горелката Р-12 и без подобрения работи с 2 кг. пелети на час.Само t-7 трябва да бъде по-малък , за да подава по- често порциите пелети.В старата тема имаше колега , който по спомен горелката му Р-7 гореше по 800 гр. на час.Успех!!!
trunski
- специалист
rabadjiata написа:Здравейте колеги!Поздравления trunski за ентусиазма!При мен горелката Р-12 и без подобрения работи с 2 кг. пелети на час.Само t-7 трябва да бъде по-малък , за да подава по- често порциите пелети.В старата тема имаше колега , който по спомен горелката му Р-7 гореше по 800 гр. на час.Успех!!!Здрасти, rabadjiata!
При мен е обратното, подавам порциите през по- голям интервал. Т-7 в момента ми е на 20. При по- чести дози на малка мощност се задушава огъня. Зависи как ги смяташ тези 2 кг. на час. Ако делиш изразходеното количество на работните часове, получаваш мощността, която ти е била нужна да покриеш топлозагубите. Но това не значи непременно, че моментната мощност на горелката е била 10Kw/h (2кг./ час.= 10 kw/h), освен ако горелката е работила в режим на модулация и изобщо не е гаснала по темп. на водата. При мен такъв филм няма, аз съм с вентил конвектори и колкото и високи градуси да задам на водата, винаги има момент в който всички конвектори са изключили или работи само един и горелката гасне по вода. При мен ако средният разход за работните часове е 2 кг./10 kw/h/, значи горелката е работила с моментна мощност около 15kw/h, защото е почивала известно време.
И преди бях публикувал в темата, но мога и сега да дам, ако някой се интересува, екселски файл с който си смятам моментната мощност на горелката, в зависимост от зададените настройки. Логиката на формулите във файла следват логиката на ръководството на Ferroli и съответно на контролера на горелката. За мен е полезно да знам моментната мощност, защото горелката ми работи в модулация до втора или трета степен и в зависимост от външните температури регулирам мощността, така че да смогва да покрие топлозагубите на къщата. Така ми е по-икономично и избягвам честото гасене на горелката по-вода. Също така, когато знам при какви настройки, каква мощност ще получа /горе долу, защото не винаги мощността написана на чувала е вярна/, си нагласям въздуха според мощността. За тази цел съм си направил таблица, която следва логиката на дадените фабрични настройки от производителя. Отдавна не ползвам фабричните настройки, дозите са ми направени с увеличение през 5 единици- t8-35, t10-40, t12-45 .... и така. Само мърдам t7 и въздуха на различните степени. При по-топло време дозата на първа степен t8 е 30 и така през пет единици на следващите.
Ето тук е файла http://dox.bg/files/dw?a=531afb16de.
Съветвам ви да попълвате само полетата оцветени в жълто, защото другите полета са с формули и може да ги изтриете.
Ето малко инструкции:
1.Първо трябва да си измерите производителността шнека, като вадите маркуча, слагате под него някакъв съд или торбичка и подавате ръчно /през менюто с t1 или ако имате изведено копче/ пелети за определено време, примерно две три минути.
2. След това измервате количеството събрани пелети и делите на времето /в секунди/. За по-точно измерване може да повторите операцията няколко пъти. Това ви е количеството пелети, което шнека пуска на секунда. Получената стойност я вкарвате в поле H6 на таблицата.
3.Попълвате в поле I6 калоричността на пелетите /аз винаги занижавам стойността, която пише на чувала, приел съм че е 4.75 kw/h/.
4. В останалите жълти полета попълвате стойностите, които са въведени във вашият контролер /могат да се променят/.
5. В зависимост от получените стойности в колона М /мощност/, виждате в другата таблица за каква мощност, какъво трябва да бъде налягането на въздуха. При мен се получава добре, когато го намаля с 15-20 %.
Естествено, че като регулирането на въздуха по тази таблица при мен се получава, не значи че ще заработи при всеки. Според мен зависи и от други странични фактори: тяга на комина, качество на пелети, вида на котела и тунинга вътре в него и сигурно още много други обстоятелства. В една друга тема /ламбда-контрол на котел/ един колега беше писал, че колкото по-тунингован е котела, толкова повече може да се намали въздуха.
rabadjiata
- помощник
Здравей trunski ! След като открих подходящите за моята система настройки , просто оставих горелката да работи няколко часа на 1 степен,Направих измерване.Резултат 2 кг на час.Същото повторих и за 3 степен.Резултат 3,4 кг.Или чисти моментни стойности.Най дългия период на работа на горелката е 6 часа и изгаря 15 кг. плюс минус, зависи от студа.Хубав ден!
trunski
- специалист
rabadjiata написа:Здравей trunski ! След като открих подходящите за моята система настройки , просто оставих горелката да работи няколко часа на 1 степен,Направих измерване.Резултат 2 кг на час.Същото повторих и за 3 степен.Резултат 3,4 кг.Или чисти моментни стойности.Най дългия период на работа на горелката е 6 часа и изгаря 15 кг. плюс минус, зависи от студа.Хубав ден!Здрасти rabadjiata!
По време на замерванията горелката въобще ли не изключва по температура на водата? На колко градуса ти е u1?
rabadjiata
- помощник
Здравей trunski !Измерванията са направени нарочно, при студена система и без модулация.Първо с ниската степен за няколко часа и после с високата.Горелката е нагласена да гони 80 гр..Доста си се задълбочил в таблицата.При мен нещата малко са отшумели, и по- скоро съм само ползвател.Хайде лека!
trunski
- специалист
ники_ник написа:Имам шамотни тухли.Утре взимам дискове за флекса и започвамОчаквам да споделиш резултата. Остави малко луфт между плочите и тръбата, защото различните материали имат различно разширение. И е хубаво скарата да не е плоска а леко овална, за да може да събере повече пелети пред запалката.
Успех, колега!
ники_ник
- специалист
trunski написа:Скарата е оригиналната(втори сезон) и е леко овална, но по дължина от двете страни се събираха силикатите.Сега там са плочки.Днес беше топло и малко се занимавах с настройките, но има доста разлика от досегашните .Луфтове има,соплото вече не е червеноники_ник написа:Имам шамотни тухли.Утре взимам дискове за флекса и започвамОчаквам да споделиш резултата. Остави малко луфт между плочите и тръбата, защото различните материали имат различно разширение. И е хубаво скарата да не е плоска а леко овална, за да може да събере повече пелети пред запалката.
Успех, колега!

trunski
- специалист
ники_ник написа:Екстра е станало. Браво! Ако ти се прави нова скара погледни тази тема http://forum.tzb-info.cz/115282-kotel-f ... 5/strana-6 , има интересни решения.trunski написа:Скарата е оригиналната(втори сезон) и е леко овална, но по дължина от двете страни се събираха силикатите.Сега там са плочки.Днес беше топло и малко се занимавах с настройките, но има доста разлика от досегашните .Луфтове има,соплото вече не е червеноники_ник написа:Имам шамотни тухли.Утре взимам дискове за флекса и започвамОчаквам да споделиш резултата. Остави малко луфт между плочите и тръбата, защото различните материали имат различно разширение. И е хубаво скарата да не е плоска а леко овална, за да може да събере повече пелети пред запалката.
Успех, колега!, но се покачи темп, на входящата тръба.При датчика за темп. е около 60 градуса
Мисля, че ще се наложи предната преграда на скарата да се запознае с флекса
а не ми се иска, защото нямам друга скара за сега.По-късно ще я включа и продължавам с настройките
Тема "Пелетни горелки Ferroli Sun и Mikro P7-P12 Инфо,настр. и др." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература