• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Андро, бош конденз 2500 модела до 15-16 киловата. Едноконтурен. Вчера писах колко лева сметка навърта котел с минимална 3 kw.
15 kw при 85 ст за стандартен куб метър газ означават 1, 42 лева на час. Това е по реален кпд 98%. Над 100 няма да коментирам. Сега сметни колко пари за газ за 24 ч теоретично (няма да гори на макс цял ден) може да изгаря такъв котел. Стресна ли се от полученото число? Малък котел ли е 15 кв?
В студено време като сега ще си вдигаш 63 гр. Може и 80,ако се наложи. Когато времето позволява ще го караш в кондензен режим.
Може да си вземеш воден конвектор за някоя голяма стая да стопли бързо и после да остане само радиатора. Щеше да е добре да са по-големи, но не са.
andy_forresite написа:
Андро, бош конденз 2500 модела до 15-16 киловата. Едноконтурен. Вчера писах колко лева сметка навърта котел с минимална 3 kw.
15 kw при 85 ст за стандартен куб метър газ означават 1, 42 лева на час. Това е по реален кпд 98%. Над 100 няма да коментирам. Сега сметни колко пари за газ за 24 ч теоретично (няма да гори на макс цял ден) може да изгаря такъв котел. Стресна ли се от полученото число? Малък котел ли е 15 кв?
В студено време като сега ще си вдигаш 63 гр. Може и 80,ако се наложи. Когато времето позволява ще го караш в кондензен режим.
Може да си вземеш воден конвектор за някоя голяма стая да стопли бързо и после да остане само радиатора. Щеше да е добре да са по-големи, но не са.
Анди, той сига са топли с 63 и муй дубре.
Добавя радиатори, температурата пада. До тука вечи кондензира.
Добавя топлоизолация, ни виждам кък ши излези от готяния режим.
Инак си прав отсякъде, само дет нямам нерви да прая подробна разбивка кое от къде.
Топли ли Горелковеца? Неска си промених настройките . Минах през Безкрайна мощност, за няколко часа, после реших да пробвам BMG. Демек имам 4та степен, ма наобратно. Дигнах непостижимите 82 градуса.
..........човек без работа.
Наздраве и със здраве!
andy_forresite - майстор
Топли засега. Също съм на 63-64. Днес по обяд тъкмо влязох да сипя едно чувалче и това отиде в изчакване. Пелетите горяха без вентилатор. Побутнах подаването и одеве си го върнах пак на почти 2 кг/час. С тези пелети не трябва да стига до изчакване, защото са барут. Навън обаче яко се закучва. Минах два пъти по пътеката до външната врата, към 20 метра, смръзнах се. 45 кг/24 часа и 22 градуса. Повече не искам понеже имам още 800 кг пелети. Не знам на Андро какво не му харесва в пелетите. Важната е цената за квч топлинна енергия. При газ от 85 ст (в моето село е толкова) и пелети 340 нещата са на кантар. Няма да се мъкне и складира нищо на газ, но съществува възможност за зареждане с много по-евтино гориво. Моята цена е между 5,3 и 5,7 стотинки за 1 kwh, което изцяло определя избора. Газта е мързеливо отопление. По-мързеливо от климатика и обикновената ел. печка/радиатор. На климатика трябва да чистиш филтрите от време на време, да се съобразяваш да не проветряваш в кучи студ докато се размразява, да не го гасиш докато се размразява, печката трябва да я изключиш и включиш, а газта - цък, задаваш на безжичния термостат температурата и остава само едно задължение. Иначе отиваш при шефа и му казваш: -Шефе, трябва да помислиш с колко да ми вдигнеш заплатата щото ме търсят три големи фирми. И той като те пита кои са пък тези три големи фирми, ти ще кажеш: ЧЕЗ, мобилния оператор и фирмата с газта :-D
adrian_r_petrov - специалист
Честита баба Марта на всички! Да поясня до сега се отоплявам на въглища а не пелети. Излиза ми около 200лв. на месец + 15 минути чистене, зареждане и къпане на ден! Пробвал съм и на пелети същата работа само, че доста по скъпо. Нещо има гнило в цялата работа с тая газ. Ходих до фирмата Арес газ и разговарях с шефа им. Обясних му как искам по малък котел на киловати и да е едноконтурен, но той се се изсмя и половин час ме убеждаваше как с по малко от 28 кв. Котле няма да мога да отоплявам 130квадрата, а за едноконтурен котел и дума да нестава, било много лош избор. От казаното тук във форума си правя изводите, че си пробутват котлите на имергаз 28 киловата, двуконтурни защото сигурно много харчат и ги взимат на безценица? Вие какво мислите? :?
ESPACE - майстор
Разбира се че ще се стоплиш и с едноконтурния, не знам защо се прави на луд този шеф. Сметките ти с който и да избереш по мое мнение ще са идентични. Монтирал съм много и от двата вида. В къщи бях с двуконтурен обикновен, миналата година го смених с кондензен, пак двуконтурен, такъв какъвто ти предлагат. На мен котела ми е до кухнята и банята и водата ми идва бързо. Ако беше по далеч щях да избера едноконтурен.
adrian_r_petrov написа:
От казаното тук във форума си правя изводите, че си пробутват котлите на имергаз 28 киловата, двуконтурни защото сигурно много харчат и ги взимат на безценица? Вие какво мислите? :?
Това как го измисли? Котлите са добри, покриват новите евроизисквания за ефективност ErP, а и едва ли Амакс им ги дават на безценица :)
adrian_r_petrov - специалист
Казвам го защото пишещите тук ми казват че ми трябва 16 кв котел а фирмата 28 кв., което е голяма разлика. :axe:
optimeon - специалист
Благодаря ви за полезните съвети! =D>

Вход Мениджър мнение,пресовани скари,метални стълби,Бебешки клинове

Потребителят получи предупреждение от администратор за това мнение.
Последна промяна от optimeon на пет мар 02, 2018 10:57 am, променено общо 1 път.
vladtod - специалист
adrian_r_petrov написа:
Казвам го защото пишещите тук ми казват че ми трябва 16 кв котел а фирмата 28 кв., което е голяма разлика. :axe:
Ако толкова се притесняваш вземи си едноконтурен 28 кв и му намали мощността , как става ще ти кажат тези който го монтират. Бай дъ уей и аз съм към Арес газ , но въобще не ме вълнуват техните коментари и изводи, доверих се на човека от форума.
batboby - напреднал
Аз съм с котел Vitodens 100-W 4.7-26KWh - едноконтурен. Отоплявам 200кв.м. сглобяема къща с подово, за Декември и Януари по 240лв, а за Февруари 210лв. Разгледай и този котел.
Antonii - майстор
adrian_r_petrov написа:
Еми тази фирма за да печели трябва да продава газ, а не да я пести. Така, че сам си правете изводите.
Иначе назнам с кой точно шеф в Перник сте разговаряли. Но преди време ги питах за едни измислени коригиращи коефициенти във фактурите. Никой в тоя офис в Перник неможа да ми обясни от къде идват и кой ги определя.
Интересното е, че вече тези коефициенти ги няма.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: