• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Благодаря за мненията!
Само не разбрах, тя има ли си запалка всъщност и трябва просто ръчно да подам- запалване, или се пали наистина ръчно?
Иначе мисля за въглища, защото са по калорични и би трябвало разхода да е по малък. Тук в София ги купувам по 330-340л/т.
В София слънчогледови пелети, не съм виждал, а другите са по над 400 лв/т. а отзивите за разход при тях, в парна инсталация, са доста сериозни.
Иначе идеята ми е и точно да мога да я пускам за известно време, и да я спирам, когато е по меко времето, и от там да дойде икономия.
Тъй като сега, паля праното и после го поддържам цяла седмица, с дослагване , трудно е да се спре за ден, защото после трябва да изчисти основно и да се зареди и запали изцяло, а така е неефективно.
Та затова искам да по събера мнения, за да не дам 2000лв, и после да се върна пак по старо му.
шоп - майстор
Моята екоенергия я паля есента за 5 мин с пропан бутанова горелка и не се гаси. Като искаш икономия натискаш - на контролера и сваляш градусите.

Вечер или когато решиш натискаш + и си готов.

Горелката си стои в режим на готовност с часове и според настройките през няколко часа подава по половин шепа въглища или само продухва с вентилатор.
energo - специалист
teddyn2o написа:
Благодаря за мненията!
Само не разбрах, тя има ли си запалка всъщност и трябва просто ръчно да подам- запалване, или се пали наистина ръчно?
Иначе мисля за въглища, защото са по калорични и би трябвало разхода да е по малък. Тук в София ги купувам по 330-340л/т.
В София слънчогледови пелети, не съм виждал, а другите са по над 400 лв/т. а отзивите за разход при тях, в парна инсталация, са доста сериозни.
Иначе идеята ми е и точно да мога да я пускам за известно време, и да я спирам, когато е по меко времето, и от там да дойде икономия.
Тъй като сега, паля праното и после го поддържам цяла седмица, с дослагване , трудно е да се спре за ден, защото после трябва да изчисти основно и да се зареди и запали изцяло, а така е неефективно.
Та затова искам да по събера мнения, за да не дам 2000лв, и после да се върна пак по старо му.

Има толкова изписано във форумите,ама на готово е по-добре!
Благодаря за отговорите.
Иначе съм изчел цялата тази тема и други, които успях да намеря за тази горелка. Но имам все още въпроси, например научих за запалването.
Мнението на колегата "Шоп" ми е от полза, също.
Интересуваше ме, дали има колеги със система, подобна моята и дали са минали на горелка, и какви са отзивите.
Защото има много мнения, част от които: "системата ти е стара и неефективна, трябва изцяло нова и изолация и т.н. ( което инвестиция над 20 000лв)
И накрая ще гориш по 6т. пелети на сезон !!!!????", И за какво !!?? Та аз сега горя толкова въглища, които дори са по евтини.
Та затова реших да попитам хора минали по този път.
Благодаря отново.
шоп - майстор
@teddyn2o,
моята отоплителна система също е на естествена циркулация. Изградена е 1981 година от черни тръби.
От котела тръгва и се връща тръба с диаметър 2 1/2 цола.

Всичко си работи ОК с горелката и дребни въглища.

Друг е въпроса, че като нямаш топлоизолация няма как да очакваш икономия :!:
live1102 - специалист
Здравейте. Имам въпрос относно комбинирането на комбиниран котел Грейко с ретортна горелка Екоенергия 25. В последно време чета за възможностите на тази горелка и възможността да гори ситна фракция от въглища. Нещо , което не срещам като възможност за горелките на Грейко/ако се лъжа, моля да бъда извинен/.
Възможно ли е директно "присаждане" на горелка Екоенергия към котела на Грайко и има ли чувствително намаляване на КПД-то ?
andy_forresite - майстор
Няма да падне КПД. Много ще си е добър даже. За 25-киловатова Екоенергия, или подобна, ще ти свърши работа Експерт 30 kw. Страничен монтаж задължително. Една екоенергия е 4-5 пъти по-тежка и не знам колко по-дълга от стандартна RB горелка. Може да е два пъти.
Сравни размерите на горивната глава (предницата) на екоенергията с отвора, който може да се изреже странично в котела на грейко 30 kw. Стандартният отвор Експерт 20 kw е ако не се лъжа 165 мм. На 30 kw не зная колко е и доколко може да се разшири, но според мен ще може да се разшири достатъчно.
Между другото, 30-киловатовия котел побира 125 литра вода, което е много добре. 100 литра събира 20-ката, но това сега няма значение. Важното е че тези данни вече ги има на сайта и няма да се чудим. Досега мислехме че 20-ката е 80-85 л, а тя се оказа 100 L.
шоп написа:
@teddyn2o,
моята отоплителна система също е на естествена циркулация. Изградена е 1981 година от черни тръби.
От котела тръгва и се връща тръба с диаметър 2 1/2 цола.

Всичко си работи ОК с горелката и дребни въглища.

Друг е въпроса, че като нямаш топлоизолация няма как да очакваш икономия :!:
Благодаря, нещо подобно ме интересуваше.
Само, един въпрос горе долу колко площ отоплявате, и колко kw е горелката, тай като аз мисля за 35 kW, (то по голямата няма да влезе при мен)
Иначе, аз на икономия много не се надявам, по скоро ме интересува на де се увеличи разхода, и да може да си нагрява както до сега.
шоп - майстор
Къща с 5 см изолация + ПВЦ дограма 2 етажа х 100м2 + 50 м2 лятна кухня без изолация. Много рядко и бойлери, когато няма слънце няколко дни. Вкъщи под 26 градуса не пада температурата.
Горелката е 35 киловата

П.П. Тази година минах на термопомпа и всички въглища ми останаха...още малко ще помисля и може да пусна за продажба горелка+ управление+ бункер + 9 тона пернишки въглища:-)

Прикачен файл

SAM_9322.JPG
Последна промяна от шоп на пет мар 09, 2018 5:52 pm, променено общо 1 път.
Супер, благодаря.
Общо взето получих някаква представа и научих някой неща, които ми трябват.
Ще говоря и с фирмата продавач. Ако реализирам проекта, ще се похваля.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Ретортна горелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: