Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Бат Диди - специалист
Rhnbkr написа:
Благодаря за отговора.
Тези пластини къде ги има? Колко пари на квадрат?
Здравейте.
Поздравления и възхищения към работата на "Шоп".
На въпроса: http://www.theunderfloorheatingstore.co ... s?___SID=U
Поздрави.
Здравейте ,
Близо година следя форума изчел съм цялата тема и много ми харесва.
Стигнах до етапа на изграждане на отоплителната инсталация.
Къщата е на три етажа. Първия етаж е наполовина под земята там са гаражите и сервизните помещения. Втория и третия етаж ще са жилищни, като всеки от тях е по 150м2 или общо около 300м2 отопляема площ. Къщата е за постоянно живеене, само някои от помещенията няма да се отоплят постоянно. Смятам да сложа и голяма изолация на стените 15 или 20см в зависимост от офертите които събера.
Смятам на двата етажа да сложа водно подово отопление като допълнение мисля да сложа радиатори или конвектори. Отоплението мисля да е с ТП въздух – вода, а за БГВ да сложа бойлер свързан с панели със вакуумни тръби.
Пиша с надежда да ми дадете идеи, дали съм пропуснал нещо или да променя неща от плана ми. Също ще се радвам ако ми кажете къде най-изгодно да си купя тръби за подовото, дали да ползвам готови изолационни панели или да сложа топлоизолация с мрежа и за нея да вържа тръбите. Също и дали познавате читави майстори на нормални цени с които да се свържа за да изградят системата.
Предварително много ви благодаря!
syncho - майстор
Моят съвет е да забравиш за радиаторите. Конвекторите също не ги слагай, ако няма да ги ползваш за охлаждане. Ако си правиш сам инсталацията по-евтино ще ти излезе с xps и опашки. Ако ти я прави фирма излиза г/д същото защото с готовите панели се пести доста време и от труда се избива разликата.

15-20см изолация си е доста голяма инвестиция. Моят съвет е, че дори 15см е повече от необходимото. Правили сме изчисления, че до 10см EPS с плътност минимум 25кг/м3 е икономически оправдано да се слага изолация. От там нагоре времето за избиване на допълнителния материал в години не си заслужава инвестицията, но всеки си има предпочитания и разбирания.

За БГВ-то си го решил добре, но имай предвид да вземеш U-type колектори, а не heat-pipe.
Само на подово няма ли да е рисковано ако неще се случи с него. Също радиаторите/конвектори съм ги мислил за помещенията, които няма да се ползват постоянно.
syncho - майстор
Какво очакваш да му се случи? Конвекторите бих ти препоръчал да ги ползваш за охлаждане. Решил си да слагаш термопомпа - използвай я пълноценно.
Бат Диди - специалист
syncho написа:
Моят съвет е да забравиш за радиаторите. Конвекторите също не ги слагай, ако няма да ги ползваш за охлаждане. Ако си правиш сам инсталацията по-евтино ще ти излезе с xps и опашки. Ако ти я прави фирма излиза г/д същото защото с готовите панели се пести доста време и от труда се избива разликата.

15-20см изолация си е доста голяма инвестиция. Моят съвет е, че дори 15см е повече от необходимото. Правили сме изчисления, че до 10см EPS с плътност минимум 25кг/м3 е икономически оправдано да се слага изолация. От там нагоре времето за избиване на допълнителния материал в години не си заслужава инвестицията, но всеки си има предпочитания и разбирания.

За БГВ-то си го решил добре, но имай предвид да вземеш U-type колектори, а не heat-pipe.
Здравейте.
Аз бих те посъветвал да сложиш това http://shop.amigobg.com/product/3203/re ... n-8kw.html, само че във варианта направи си сам(заради цената).
Поздрави.
Бат Диди написа:
...
Аз бих те посъветвал да сложиш това http://shop.amigobg.com/product/3203/re ... n-8kw.html, само че във варианта направи си сам(заради цената).
Поздрави.
За "направи си сам" подкрепям. Може и по читаво да излезе даже.
Па за тия, над 400 пари, колко бира ще обезгазирам и подгрея. Да не говорим колко вода ще си стопля, макар и на ток.
syncho - майстор
Ам... малко се отклоняваме от темата.
Бат Диди - специалист
syncho написа:
Ам... малко се отклоняваме от темата.
Извинявай syncho за темата, и че погрешно съм те цитирал, линка беше за колегата cikei ама така става дъртофия + ракийка.
Трифончо за тези пари и аганце врътнато на шиш ще сложиш до биричката.
Успех на колегата строящ къщата, аз бих се замислил много за рекуператор, особена ако ще има много жени.Той сигурно Шоп го е правил вече.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: