Най - вълнуващия въпрос зимно време.
batman - специалист
Ето малко полезни линкове за твоя случай:
http://www.marmodom.com/bg/fire_heating_air.php
http://www.marmodom.com/bg/fire_process.php
stamenov1 - специалист
От две години ползвам камина с въздушна риза на Бултрон Троян, модел Клеопатра. Камината е трапецовидна около 1.6 м. висока с два изхода за въздуховоди. Има и вентилатор. Същия модел си монтира и един от комшиите, точно като ти искаш през стената, но за да има конвекция трябва да ида и парче въздуховод дигнато нагоре в другата стая, иначе трябва да работи вентилатора. При мен тъй като ползвам въздушната риза за отопление на втория етаж почти не включвам вентилатора. Въздуховодите са от тънките кюнци, дупките за тях пробихме със стар пожарогасител заварен върху опашка за голямо хилти и водеща тръба в средата, но зидовете са тухлени от не най-твърдите тухли. Челото на гилзата е на зъби направени с ракетата. Ако искаш може и снимки да ти направя.
DJ - напреднал
batman написа:
Ето малко полезни линкове за твоя случай:
http://www.marmodom.com/bg/fire_heating_air.php
http://www.marmodom.com/bg/fire_process.php
Благодаря много за инфото. Много ми е полезно.
stamenov1 написа:
От две години ползвам камина с въздушна риза на Бултрон Троян, модел Клеопатра.
Колко излезна камерата? В смисъм спрямо другите. На мен ми предложиха една от пловдивски производител, но цената е 1500 лева без транспорта и монтажа на камерата. Ще съм признателен ако пуснеш, някоя снимка на камината.
Master_Kenobi - V.I.P.
Интересува ме темата, защото и на мен ще предстои по-нататък да се "боря" с такъв проблем и малко поразучих...

За конкретния въпрос, смятам, че не е нужно вентилатор, защото няма дълги въздуховоди и обратни наклони. Просто трябва да се осигури конвекция на въздуха в кухнята, като се оставят отвори и долу. От долните отвори въздухът влиза, загрява се и излиза от горните отвори.
Според мен не е правилно въздухът да се взема от друго помещение - в случая хола, защото ще се смесват миризмите в двете помещения. Примерно, ако в хола се пуши, миризмата ще отиде и в кухнята. В случая, това може да не е от значение, но въпросът е принципен според мен. Особено ако въздухът се подава в помещения на горния етаж - спаня, детска...
А дали се увеличава "чуваемостта" между помещенията заради пряката връзка по въздуховода?! :?

Друг въпрос ме вълнува и не мога да реша кое е по-правилно. Защо трябва да се дават 1500-2000 лв. за добра горивна камера, когато същата може да се иззида на място с огнеопорни тухли?
Предимствата на готовата камера са, че става бързо и по-лесно и че има кого да питаш, ругаеш и "гониш", ако нещо не е наред. :-D
Предимствата на зиданата камера са акумулиращият ефект и евентуално цената (не съм смятал разходите, но ми се струва, че ще е доста по-евтино, може и да греша). Но може и да се окаже такъв екшън, че да съжаляваш, че си се вкарал в него.

Някой ще сподели ли опит в това отношение? :)
DJ - напреднал
На вилата имам зидана камина. Знам какъв зор беше и какво препряване. Бащами два пъти в прави от нулата за да стане. Иначе аз съм си харесал това:
Изображение
Според сайта цената е 730 лв. http://www.marmodom.com/bg/fire_details.php?id=23. Тези дни ще проверя цената на място. :)
Master_Kenobi - V.I.P.
Съжалявам за баща ти... защото моя, преди доста годинки, свил от некво немско списание схемичка и направил камината на вилата по нея - от раз! И до сега си бачка на шест! :)
За жалост не присъствах на процеса Изграждане, поне да зяпам. А на Стария спомените вече бледнеят за съжление... И всичко му е много лесно. :-D

Така че, DJ, за сега не приемам аргумента ти.

Има ли други препатили? :)
Transporterr - специалист
това което автора иска да направи , го има в някои модели български и вносни камини .
представлява риза от ламарина около металната камера.идеята е да улавя топлината която се отдава от камерата и да я рапределеля в няколко въдуховода които се монтират с фланци на въздушната риза. може да се направи с смукателен вентилатор и да се (опита) да топли няколко други помещения.Не е лошо да се има в предвид че въздуха в които е така направената камина ще се изпраща и в другите помещения.Това значи ако пушите или готвите около камината миризмата ще се разнася и във тях.
Мое мнение е че това е пресилено в предвид твърде пожелетелните праметри(мощноста) особенно на българските камери.Много добра идея да се сложи риза с 2 въздуховода които да отнасят топъл въздух в същото помещение но в далчния му край.Така помещението ще се затопля равномерно и комфортно без излишнте "екстри" - като разочарованието от това че :
"-Нали някой каза че си топлел още 2 стаи ,защо аз не мога пък и ми мирише.."

а иначе как мислиш джедаю ,ще се чува точно толкова колкото ако пробиеш дупка в стената ,дори ако без да искаш направиш сецифичнат формата и размера и ще се получи подем в някой честоти :) познат още повече като фазоинверторен ефект
Предимствата на металната горивна камера са че по бързо отдава топлината от огъня и съответно повече топли има стъйкло което позволява затваряне на огнището.Може да я оставиш без надзор и изгарянето на дървата е по добро (това не важи за камерите на Дявач и некои други наши марки) а от там КПД е по високо.Чел съм че на зидано отворено огнище КПД е около 15-20%
Master_Kenobi - V.I.P.
satansho написа:

Предимствата на металната горивна камера са че по бързо отдава топлината от огъня и съответно повече топли има стъйкло което позволява затваряне на огнището.Може да я оставиш без надзор и изгарянето на дървата е по добро (това не важи за камерите на Дявач и некои други наши марки) а от там КПД е по високо.Чел съм че на зидано отворено огнище КПД е около 15-20%
Да, пропуснах да отбележа, че няма да е отворено огнище, а камера. Стъкло от стъклокерамика се поръчва и прави по размер.

Закачката ти за дупката в стената малко я недоразбрах. Нали ще се изолира с вата отвътре.

И какво имаш против българските камери? Особено Дявач. Сподели конретен опит и наблюдения, ако имаш.
От това, което съм видял до сега, дизайнът на камерите Дявач най-много ми харесва. За другото не знам и за това питам.
Transporterr - специалист
за камерите на дявач мога да кажа че дизайна им е единственото което е направено що годе по скоро само вратичката качеството и напсване на детайлите са плачевни на космически години от елементарната истина.за поледно правих една с две лица която се раминаваше с около 1 см му вратичката и чекмеджето то не бяга криви чугунени отливки то не бяха не напаснати плочи на дъноито на огнището..абе мъка .това е положението.факт е че като концепция са добри, обачекато изпълнение явно зависи от настроението на майсторите,позната картинка.
за дупката в стената -ами нали си виждал тонколона?
нещо подобно ще направиш като пробиеш дупка м/у две стаи ,разбира се малко преувелично :)
един говорител когато свири, излъчва звукови вълни както пред себе си така и назад в обема в който се намира.
фазоинверторът използува енергията на задната звукова вълна за да излъчва звукова енергия в пространството на предната звукова вълна.двете звукови вълни могат да бъдат в фаза само ако фазоинверторът създава звукова вълна със закъснение от 1/2 период. в всички други случаи те ще бъдат дефазирани и звуковото налягане пред говорителя ще бъде по малко от сбора на двете зв. вълни.
за определена честота ,опредлена от акустичната гъвкавост на обема в който се намира говорителя и акустичната маса на фазоинвертора трептяща система се намира в резонанс .това е
в кратце :)
признавам че беше тъпо сравнението никакъв фазоинветор не може да се направи за това ставайте от леглата и почвайте да събирате пари за чугунени камери :)
Последна промяна от Transporterr на съб окт 25, 2008 1:25 am, променено общо 1 път.
Master_Kenobi - V.I.P.
Абе, не е съвсем тъпо... ама случая не е май този. Сети ме за времената когато сами си дялкахме тонколоните. :-D Мерси! :) Както и да е, да не говорим за това...

Разбрах те за "изненадите" на Дявач (не че е изключено да ги има и при други производители), ама да речем че се подбере или уцели екземпляр правен в ден, когато майсторите са били на кеф...
Какво имаш предвид под "факт е че като концепция са добри". Само външния дизайн ли имаш предвид, или цялостната концепция на конструиране на камерите?

Тема "Питане за камините и въздушните ризи." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: