Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bobivg - специалист
пон юли 23, 2018 9:23 pmdjendov написа:
Колкото неотопляваната ми спалня в блок с тец.
Не би могло да има по логично сравнение. :-?
djendov - специалист
Боби, бях саркастичен.
Знаеш, че нямам точен отговор. По проект съм с 10см топлоизолация и някви 40-50 киловата котел. Обадих се в една фирма, която да ми проектира и продаде термопомпа. Още по телефона ме питаха за квадратурата, казах 200 квадрата и ми начислиха някаква 20киловатова. Обясних, че ще слагам 20 см топлоизолация, а ми отговориха "ами..то няма голямо значение". Това беше втория такъв отговор, затворих телефона и приключих темата.
В момента съм с 1000метра тръба на първия етаж и 11 киловата термопомпа. Слагам 20-те см топлоизолация и си свиркам. Ако не ми е ОК, пускам още 6тръби, слагам 3 тела на климатици на втория етаж и толкоз.
А на въпроса ти, ще отговоря след 6 месеца.
LazarGanev - "Велик майстор"
От телата от климатици няма никакъв смисъл при вода 30*С (толкова ще е нужно на подовото.
djendov - специалист
Водата на изхода на термопомпата е към 53-55 градуса. Е...зимата сигурно няма да е толкова, но и на 50градуса, пак работят.
Всъщност най-вероятно ще взема втора ТП, хем да имам резервен вариант, хем да имам допълнително мощ в 3-те дни от годината с температура под нулата, хем в преходните сезони да имам нещо по-малко. В момента съм с неинверторна термопомпа и очаквам периоди, в които ще се включва и изключва прекалено често.
Но пак казвам, ще го мисля март месец, като имам емпиричните данни от тестовия субект
syncho - майстор
има не малка вероятност и да ти стигне тази термопомпа, но все пак зависи от доста неща, не само от тези 20см изолация.
Е, то ако ще ги караш на такива градуси (50-55), защо навива 1000м подово? Можеше да минеш с 4-5 радиатора, вместо да правиш смесителни групи, тинтири-минтири. Хем и плочата под спалните щеше да е по-топла :-D . Задължително сложи буфер!
djendov - специалист
Няма да я държа на толкова водата, че ще станем нестинари...просто до толкова може да я загрее тп ако реша да ползвам климатични тела.
Иначе моята е с управление по външна температура и датчик на връщаща вода.
След всичко изчетено, това е най-умното управление според мен.
За сега съм с подово директно вързано към тп, но като остане време ще взема един 200л бойлер със серпентина, който ще вържа веднага след ТП. Това е идеята за сега, нямам място за 500-1000л буфер. Имах идея да ползвам един 1т.бидон на европале, ама не остана място за него.
Да де, и аз това казвам - няма да я държиш на толкова и няма смисъл от климатичните тела. Ако я изпържиш заради климатичните тела (то и при 50*С не знам колко ще са ефективни, все пак са далеч от истински конвектори), то трябва да затваряш крановете на подовото, или пък да му правиш отделна смесителна група.
Здравей група
Имам въпрос към вас
Коя тръба е по подходяща за
Водно подово отопление
Henco multilayer PE-Xc AL PE-Xc
С топлоотдаване W/(m.K) 43
Радиус на огъване 8
Rautherm S
W/(m.K) 35
Радиус на огъване 5
WRSA PEX AL PEX
W/(m.K) 45