• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Споделям мнението на Филма, че без помпа за радиаторите тази схема няма да работи, ще топли само бойлера. Ако се сложи помпа на радиаторите ще трябва и хидравличен изравнител. Бе тя мамата си е ... таковата :wink:
fbr - майстор
чет авг 02, 2018 7:24 pmLazarGanev написа:
Ако се сложи помпа на радиаторите ще трябва и хидравличен изравнител.
Айде сега и хидравличен изравнител за по една помпа в котелния и радиаторния кръг. Един байпас на границата между двата кръга, не се сещам как ще влоши работата на двете помпи.
filmatoplo - майстор
:wink: Интересно ми е как за такова нещо ще разчиташ само на форум а не на майстор на место :?
Помпите ще станат 3. Ми той хидравличния изравнител си е един байпас
live1102 - специалист
Приемам съвета за разширителния съд, явно недоглеждане от моя страна. Относно разположенията на помпите и пълненето на системата имам няколко въпроса:
1. Да разбирам ли, че при пълнене на системата трипътния вентил ще пречи ??
2. Наличието на помпата в малкия кръг без такава на големия защо ще създаде проблем?Според мен помпата ще извършва циркулация на водата в малкия кръг докато сработи трипътника. След това помпата ще циркулира водата в цялата система.
3. Тук се сещам за един въпрос. Какъв трипътник е най-добре да се използва и къде да бъде разположен? В схемата съм обозначил наличие на такъв на входа на студената вода, при Т по малка от 61 градуса. Виждал съм изпълнение, при които трипътника е монтиран на топлата вода ( натроен на 80,70 и т.н.). Как е най-добре да процедирам?
*** Като цяло стремежът ми е към по-опростена система , не искам да утежнявам нещата с допълнителна помпа или изравнител. Не само заради завишените разходи,а и смятам, че повече елементи в една система са предпоставка за повече проблеми :).
Вичи - специалист
Не три, ами и две помпи са много. Един магнет или със задвижка вентил вместо помпата на бойлера, командван от термостата е достатъчен. Като отвори, циркулацията през радиаторите вероятно ще спре за малко, но не е болка за умиране, тъкмо по-бързо ще стопли БГВ-то, а отоплението няма да го усети. Принципно това е търсен приоритет. От това по-просто няма накъде.
P.S. И така да остане не е фатално, какво като няма циркулация през радиаторите за 15-20 минути? А в тази схема техния кръг е хидравичен разделител.
fbr - майстор
пет авг 03, 2018 11:11 amLazarGanev написа:
Помпите ще станат 3.
Чакай сега. Какво общо има бойлерната помпа с кръговете касаещи хидравличния изравнител, при наличие на термостатичен вентил, макар че на схемата така го е измислил автора И.
Ами аз гледам схемата, нали нея коментираме? Бойлерната помпа е един вид зонова помпа.
fbr - майстор
В случая си прав. Но си е недомислица отвсякъде.
live1102 - специалист
След като открих тази тема съм длъжен да покажа и крайния резултат. Прочетох стотици страници от форума /и не само/ и след като зададох някой безсмислени въпроси, с ваша помощ / за което БЛАГОДАРЯ/ инсталацията придоби следния почти завършен вид.
Изображение
Разбира се не е съвършена, но винаги може да търпи подобрения, но след края на отоплителния сезон.
Към настоящия момент се държи повече от прилично. Но за категорично мнение чакам температурите да паднат поне под 0-та.
Котела е Грейко Експерт 20 + RB 20.
* Броя на радиаторите на схемата е условен.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Съвет за изграждане на локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: