Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Вичи, ще се подведе някой по твоите сметки и после ще ближе рани....особено ако е налял замазката. Ще сменя помпа с напор 6 метра с такава с напор 8 или нагоре.

Много пъти съм давал линк към калкулатор за линейни загуби. Всеки може да си сметне загубите и колко е пада на налягане. Всяка помпа си има диаграма за дебит и напор и ще видиш при повишено съпротивление колко пада дебита.

После защо помпата не върти, защо има зебра на пода, защо е малък дебита...?

Ми затова трасета по 50-60метра и тръба ф17, а още по-добре ф20
нед авг 26, 2018 4:27 pmfilmatoplo написа:
:) Кладенеца има ли дебит 3 кубика на час ,от кладенеца ще черпиш -къде ще изхвърляш охладената вода .
Да кладенеца има дебит 3 кубика на час
Не е ли малко много 3 кубика на час :?
Имам друг кладенец за охладената вода
Който е на 40м от захранващия кладенец
По дълбок с по ниско ниво на водата
шоп - майстор
3м3 ако им отнемаш 5 градуса ще имаш 17.45киловата хладилна мощност
като прибавиш и разхода на ток на компресора да кажем 4 киловата и ще имаш обща топлинна мощност при отопление 21,45 киловата.
Вичи - специалист
Сънчо, от диаметъра на тръбата зависи колко точно ще е съпротивлението и и скоростта на флуида, но това не променя общото съпротивление при различна дължина на кръговете.

Бояне, знам, че е така и без да пробвам, но примера не илюстрира ситуацията, защото това не е затворена циркулационна система. Пробвай ти да закачиш на една помпа един път кръг 100 метра и втори 2*50. Сложи манометър след помпата и се убеди сам.

Шопе, калкулатора показва точно колко е пада на налягане, а не методологията на пресмятането му. Това го пише в учебника за ОИ и този по хидродинамика, но за съжаление не мога да посоча линк, трябва да се иде до библиотеката. :cool:
Boyan - специалист
пон авг 27, 2018 11:00 amradius написа:
съб авг 25, 2018 1:36 amRhnbkr написа:
Мога да ги направя с обща дължина 434м
57м
60м
51м
59м
45м
59м
53м
50м
Така по-добре ли е? колектора ще се удължава от 5 на 8 извода. Тази помпа ALPHA 15-60 130 ще свърши ли работа?
Според мен така ще е екстра, но нека и някой друг да се изкаже.
+1
Hursa - майстор
пон авг 27, 2018 11:59 amВичи написа:
Бояне, знам, че е така и без да пробвам, но примера не илюстрира ситуацията, защото това не е затворена циркулационна система. Пробвай ти да закачиш на една помпа един път кръг 100 метра и втори 2*50. Сложи манометър след помпата и се убеди сам.
И в какво ще се убедим? :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Вичи, ако приемем 50м тръба има определено съпротивление и в единия случай вържем 2 съпротивления последователно (100м), а в другия случай съпротивленията ги вържем успоредно (2х50м), то в кой случай общото съпротивление ще е по-голямо? Може да ползваш аналогия с електротехниката :wink:
Rhnbkr - специалист
Намалих дължината на кръговете и увеличих броя им, за да намаля ΔТ на водата между вход и изход. Ако помпата (£17 втора ръка в UK) не успее да завърти водата с достатъчна скорост - ще се сменя.
LazarGanev - "Велик майстор"
Така е добре. Какво пише на етикета на помпата - не електрическата мощност, а напора? Я снимай табелката да я видим
Hursa - майстор
пон авг 27, 2018 9:18 pmLazarGanev написа:
Може да ползваш аналогия с електротехниката :wink:
Можем да прочетем и в цитираните учебници по хидравлика - какво пише за последователно и паралелно свързване на хидравлични съпротивления. Още повече - ако системата е затворена и "изхода" на тези съпротивления - подадем на "входа" на помпата.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: