ср окт 10, 2018 8:14 amfilmatoplo написа:Извинявам се, МерсиЯ хубаво се вгледай под таблицата и натисни -хидро камини настройки
![]()
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vladigold
- помощник
3262 мнения в "Пелетни камини "EcoSpar"- настройки, мнения."
filmatoplo
- майстор
Трифон П.Трифонов
- майстор
Някой може ли да сподели какъв е присъединителният размер на тръбите на Минимата?
pandeli
- напреднал
съб окт 13, 2018 12:40 pmТрифон П.Трифонов написа: Някой може ли да сподели какъв е присъединителният размер на тръбите на Минимата?1 " (цол) тола и студена и 1/2" за изтачане на ризата.
roland
- специалист
нед сеп 30, 2018 8:31 pmroland написа:Вече съм с турболатори в мойта Алба 18. Вътрешните отвори са около ф47-50. Намотах арматурс ф6 около поцинкована тръба 3/4. Дълги са по 75-80 сантиметра в намотано състояние. В резултат ми свали температурата на димни газове от около 180-200 градуса на около 132-136 градуса на 5та степен, което е сериозна разлика и съм доволен. Да видим дали ще се наложи да променям настройките. Някак си промени горенето и вече пламъците не се бият в хоризонталните тръби на ризата. Вероятно ми е силен комина и че се наложи да го скопя по някакъв начин, за да намаля пепелта, която преминава през димогарните тръби и се събира по кюнците та чак в комина ходи. Има ли някакви клапи за ф80 и има ли смисъл от намаляване дебита на комина?нед сеп 23, 2018 12:35 pmKemiur_1 написа:Здравей, колега.пет авг 10, 2018 7:24 amroland написа: Здравейте, колеги.Здравей колага,тези турболатори се правят много лесно и бързо! Вземаш 2 м арматура 6 мм общо 6 бройки. Навиваш ги на тръба С външен диаметър 2см,като в готово положение трабва да станат 80см дълги.
Камината ми е Алба 18, ще я използвам последен сезон и после минавам на газ. Бих искал да помоля някой с опит от форума, да ми направи турболатори, за да видя как се отразява на разхода. Ще си платя за материали, за доставка и за труд, разбира се. Надявам се да се намери колега, който да прояви желание и да ги направи. Благодаря предварително. Моля пишете на ЛС. Поздрави,
Само имай предвид че във втората дупка от дясно на ляво трябва да е около 65см дълга,защото има тръбичка на дъното.
Аз си ги направих и миналата седмица ги тествах-резултата беше 135гр на изходящите газове на макс мощност
Тепърво ще видим разхода и пепелта как ще е.
Дано съм бил полезен![]()
Защо на ф20, а не на ф25? Аз също сам ще ги правя, но мислех да мотая върху ф25 тръба, т.е. 3/4 поцинкована тръба. Колко Ф е отворът вътре в камините, не е ли 38-40 някъде? Ще се наложи да я отварям да го меря, но върху ф20 мисля, че няма да пасне. Да видим.
nelim
- специалист
нед окт 14, 2018 5:41 pmroland написа:и аз много се чудя за подобна интервенция.. доста пепел имам по димогарните тръби, долу (зад пепелника) също се пълни доста и по тръбите, прекалено голяма тяга има комина ли.нед сеп 30, 2018 8:31 pmroland написа:Вече съм с турболатори в мойта Алба 18. Вътрешните отвори са около ф47-50. Намотах арматурс ф6 около поцинкована тръба 3/4. Дълги са по 75-80 сантиметра в намотано състояние. В резултат ми свали температурата на димни газове от около 180-200 градуса на около 132-136 градуса на 5та степен, което е сериозна разлика и съм доволен. Да видим дали ще се наложи да променям настройките. Някак си промени горенето и вече пламъците не се бият в хоризонталните тръби на ризата. Вероятно ми е силен комина и че се наложи да го скопя по някакъв начин, за да намаля пепелта, която преминава през димогарните тръби и се събира по кюнците та чак в комина ходи. Има ли някакви клапи за ф80 и има ли смисъл от намаляване дебита на комина?нед сеп 23, 2018 12:35 pmKemiur_1 написа:Здравей, колега.
Здравей колага,тези турболатори се правят много лесно и бързо! Вземаш 2 м арматура 6 мм общо 6 бройки. Навиваш ги на тръба С външен диаметър 2см,като в готово положение трабва да станат 80см дълги.
Само имай предвид че във втората дупка от дясно на ляво трябва да е около 65см дълга,защото има тръбичка на дъното.
Аз си ги направих и миналата седмица ги тествах-резултата беше 135гр на изходящите газове на макс мощност
Тепърво ще видим разхода и пепелта как ще е.
Дано съм бил полезен![]()
Защо на ф20, а не на ф25? Аз също сам ще ги правя, но мислех да мотая върху ф25 тръба, т.е. 3/4 поцинкована тръба. Колко Ф е отворът вътре в камините, не е ли 38-40 някъде? Ще се наложи да я отварям да го меря, но върху ф20 мисля, че няма да пасне. Да видим.
Иначе аз също сложих турболатори и при мен темп на газовете падна
estzvetanov
- специалист
нед окт 14, 2018 11:50 pmnelim написа:Според мен това изкуствено намаляване дебита на димоотводните тръби с така наречените турболатори не е редно, защото спъвате дебита на въздуха, който вентилатора създава и това влияе на горенето (все едно задръствате тръбите изкуствено). Ако толкова искате да спънете температурата на изгорелите газове със същия ефект може да намалите оборотите на вентилаторите примерно. Сега ще каже някой че видиш ли газовете се завихряли и така имали по-дълго време контакт с водната риза, ама не смятате ли че най-вероятно има причина тези тръби да са с такъв диаметър от гледна точка на задръстване на камината, ефективност на горенето или честота на чистене примерно. Не искам да засегна ничие его или самочувствие просто изказвам мнение пък всеки както си реши.нед окт 14, 2018 5:41 pmroland написа:и аз много се чудя за подобна интервенция.. доста пепел имам по димогарните тръби, долу (зад пепелника) също се пълни доста и по тръбите, прекалено голяма тяга има комина ли.нед сеп 30, 2018 8:31 pmroland написа:Вече съм с турболатори в мойта Алба 18. Вътрешните отвори са около ф47-50. Намотах арматурс ф6 около поцинкована тръба 3/4. Дълги са по 75-80 сантиметра в намотано състояние. В резултат ми свали температурата на димни газове от около 180-200 градуса на около 132-136 градуса на 5та степен, което е сериозна разлика и съм доволен. Да видим дали ще се наложи да променям настройките. Някак си промени горенето и вече пламъците не се бият в хоризонталните тръби на ризата. Вероятно ми е силен комина и че се наложи да го скопя по някакъв начин, за да намаля пепелта, която преминава през димогарните тръби и се събира по кюнците та чак в комина ходи. Има ли някакви клапи за ф80 и има ли смисъл от намаляване дебита на комина?
Здравей, колега.
Иначе аз също сложих турболатори и при мен темп на газовете падна
filmatoplo
- майстор
burner
- специалист
Е, обяснението на действието на турболаторите е, че те променят ламинарния поток в турбулентен. Теоретично при ламинарен поток само външните слоеве на движещите се в димогарните тръби газове, отдават топлина на стените. Затова, турболаторите "разбъркват" флуида и по този начин по-голяма част от топлината на движещите се в тръбите газове се отдава във водната риза. Но при това (според мен) се затруднява движението на тези газове и оттам какво става никой теоретично не може да каже. Само емпиричният (практически) път може да даде някакви обяснения. Защото тук освен отдаване на топлина се търси още и добър горивен процес, както и прочистване на апарата от пепел. Дотук никой не даде отговор, как може да се определи къде отива пепелта - в комина, пепелника, или ревизията. В смисъл, какво количество къде отива. Защото е ясно, че за да се спести честото чистене, хубаво е пепелта да отива в пепелника и в комина навън. Турболаторите могат да задържат не толкова пепел, а да спомагат за натрупването на сажди. Абе пиша това след две ракии. Не ми се рови из тези пелетни устройства, които май са загубена кауза. И в момента съм на климатици.
Не помня точно колко градуса са ми изходните газове на максимална степен, но в никакъв случай не са повече от 130 градуса. Не смятам за необходимо да слагам турболатори, защото при ниските нива, на които работи камината ми, прекаленото понижаване на Т на изходящите газове, едва ли ще е от полза за нея. Колегата да не е имал високи температури като следствие от непочистена камина, а поставянето на турболаторите да е съвпаднало с основното чистене и оттам тези резултати?
Не помня точно колко градуса са ми изходните газове на максимална степен, но в никакъв случай не са повече от 130 градуса. Не смятам за необходимо да слагам турболатори, защото при ниските нива, на които работи камината ми, прекаленото понижаване на Т на изходящите газове, едва ли ще е от полза за нея. Колегата да не е имал високи температури като следствие от непочистена камина, а поставянето на турболаторите да е съвпаднало с основното чистене и оттам тези резултати?
ninorion
- напреднал
пон окт 15, 2018 5:47 pmburner написа: Е, обяснението на действието на турболаторите е, че те променят ламинарния поток в турбулентен. Теоретично при ламинарен поток само външните слоеве на движещите се в димогарните тръби газове, отдават топлина на стените. Затова, турболаторите "разбъркват" флуида и по този начин по-голяма част от топлината на движещите се в тръбите газове се отдава във водната риза. Но при това (според мен) се затруднява движението на тези газове и оттам какво става никой теоретично не може да каже. Само емпиричният (практически) път може да даде някакви обяснения. Защото тук освен отдаване на топлина се търси още и добър горивен процес, както и прочистване на апарата от пепел. Дотук никой не даде отговор, как може да се определи къде отива пепелта - в комина, пепелника, или ревизията. В смисъл, какво количество къде отива. Защото е ясно, че за да се спести честото чистене, хубаво е пепелта да отива в пепелника и в комина навън. Турболаторите могат да задържат не толкова пепел, а да спомагат за натрупването на сажди. Абе пиша това след две ракии. Не ми се рови из тези пелетни устройства, които май са загубена кауза. И в момента съм на климатици.Теоретично е така. Някой може да сподели обаче преди-след ефект. По-скоро след инсталирането какво се случва освен намаляне Т на газовете. Аз си мисля, че с турбулатори почистването трябва да е на по чести интервали предвид "спъването" на газовете, респективно чисто физически пепелта би трябвало да се събира в повече - в тръбите или отдолу под пепелника.
Тема "Пелетни камини "EcoSpar"- настройки, мнения." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература