Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Първо искам да се извиня за може би малко глупавите въпроси ,който ще кажа. Наистина имам желанието да се справя сам с това. Прочетох много мнения , изгледах много клипове в интернет и куп още информация и малко се обърках.Навярно има и други такива запитвания като мен , но не успях да ги открия. До известна степен като много голям аматьор мисля, че мога да се справя с направата на тази схема.Относно системата:
Спрял съм се на отворена система с помпа . Ще приложа СНИМКА и ще съм благодарен да ми кажете къде бъркам и какво мога да направя за да е по добре, моля ви помогнете . ИСКАМ ДА ВИ ПОМОЛЯ СЪЩО ДА МИ КАЖЕТЕ КАК ДА НАПЪЛНА СИСТЕМАТА ( ОТ КЪДЕ , КАК ДА РАЗБЕРА ДАЛИ Е ПЪЛНА КАТО ЦЯЛО ЦЯЛАТА ПРОЦЕДУРА ЗА НАПЪЛВАНЕТО И ОБЕЗВЪЗДУШАВАНЕТО) . Схемата е проста за стая и сравнително среден хол с кухня се отнася. Да вметна че съм изчислил каква камина,радиатори ми трябват както и самото връзване на системата но от там нататък не успях да разбера. Много ще съм благодарен ако някой ми каже как да го направя. Още веднъж се извинявам за незнанието от моя страна и да ви благодаря предварително за хората който ще отделят от времето си да ми кажат !

Прикачен файл

44389126_2527947443896989_6271113746395955200_n.jpg
44389126_2527947443896989_6271113746395955200_n.jpg (105.13 KиБ) Видяна 1834 пъти
https://elkom-express.bg/wp-content/upl ... 4/23-1.jpg
Гледай само свързването на разширителния съд!
Връзките на РС да са близо до печката и да няма кранове м/у нея и РС.
Постави UPS!
Не поставяй термовентили или постави такива, но без да монтираш термоглавите! Това е задължително.
Все пак, довери се и си плати на професионалист!
.....Освен ако не си чел достатъчно дълго, чувстваш се подготвен и уверен, което все още не е налице.
andy_forresite - майстор
Послушай Трифонов. Всякакъв различен от кран терморегулатор е опасен. По един радиаторен вентил с кран горе на входа ти е достатъчен.
При помпата трябва да имаш: кран - филтър - помпа -кран. Тоест филтърът да е между два крана.
Пълни от там където има вода. Например от банята. Източването също в банята. РС с преливничето също. Пълниш от която искаш тръба, няма значение дали е за топла или студена вода. Все на едно място отива. Ще разбереш че се е напълнило като прелее през преливника. Крановете на радиаторите отворени докрай, обезвъздушителите разхлабени и пълниш бавно, много бавно. Като започне да цръцка вода из стаите, притягаш обезвъздушителите. Като прелее от преливника спираш крана от ВиК мрежата. Пак проверяваш обезвъздушителите дали ще изкарат въздух. Стягаш ги. Пускаш помпата на средна скорост, слушаш за шумове, бълбукане и пак претичваш обезвъздушителите. Като спре да шуми и помпата вече не се чува, без никакви клокочещи и църцорещи звуци по системата, пАлиш камината. Като изгониш въздуха вече може да си спираш помпата там с някакъв термостат или ръчно. Както си избереш.
Може да тръгнеш от 3/4 тръба и към и от всеки радиатор тръба 1/2. Надясно там където е единия радиатор направо с отклонение 1/2 и толкова връщаш.
чет окт 18, 2018 1:55 pmandy_forresite написа:
Послушай Трифонов. Всякакъв различен от кран терморегулатор е опасен. По един радиаторен вентил с кран горе на входа ти е достатъчен.
При помпата трябва да имаш: кран - филтър - помпа -кран. Тоест филтърът да е между два крана.
Пълни от там където има вода. Например от банята. Източването също в банята. РС с преливничето също. Пълниш от която искаш тръба, няма значение дали е за топла или студена вода. Все на едно място отива. Ще разбереш че се е напълнило като прелее през преливника. Крановете на радиаторите отворени докрай, обезвъздушителите разхлабени и пълниш бавно, много бавно. Като започне да цръцка вода из стаите, притягаш обезвъздушителите. Като прелее от преливника спираш крана от ВиК мрежата. Пак проверяваш обезвъздушителите дали ще изкарат въздух. Стягаш ги. Пускаш помпата на средна скорост, слушаш за шумове, бълбукане и пак претичваш обезвъздушителите. Като спре да шуми и помпата вече не се чува, без никакви клокочещи и църцорещи звуци по системата, пАлиш камината. Като изгониш въздуха вече може да си спираш помпата там с някакъв термостат или ръчно. Както си избереш.
Може да тръгнеш от 3/4 тръба и към и от всеки радиатор тръба 1/2. Надясно там където е единия радиатор направо с отклонение 1/2 и толкова връщаш.
Много благодаря за съветите. Имам само още малко въпроси и и се надявам да не ви притеснявам отново. И съжелявам за глупавите въпроси също.
1.Да речем че искам да пълня от студената тръба - взимам маркуч от банята и къде трябва да го поставя за да започне да се пълни ( от някой от радиаторите ли или от самите кранове където съм монтирал при помпата) това не успявам да разбера
2. 3/4 тръба ще рече ф 20 и 1/2 ще рече ф 16 ли ? - радиаторите въобще не са далече от камината ( на ляво 1-я е на 3 метра и 2рия е в спалнята и няма да е под прозореца защото много трябва да къртя и преправям и е на около 5 метра от камината, а пък в дясната посока има само един ъгъл и от камината е 4 метра и е под прозореца радиатора)
3.PC може ли да е като на схемата в най горната си точка защото близо до камината , тавана е с гипсокартон и после е каратаван и чак тогава е празното постранство до покрива
4. Схемата ,коята съм дал трябва ли Pc да свържа и към студената вода или само към топлата и преливника извън къщата
Извинявам се още веднъж, знам че тъпи въпроси задавам и дори ми е неудобно ,но найстина искам да се науча да. Благодаря още веднъж , ще направя снимки на самия етаж и ще обузнача местата на радиаторите.

Прикачен файл

44387257_925461894493345_4504254073012224000_n.jpg
44387257_925461894493345_4504254073012224000_n.jpg (114.98 KиБ) Видяна 1768 пъти

Прикачен файл

44290364_321922048391753_2571074312236695552_n.jpg

Прикачен файл

44313001_1655007107939036_4293263813186158592_n.jpg

Прикачен файл

44246226_479852035833491_2673296256163381248_n.jpg

Прикачен файл

44211083_1916424671986730_2612774931397607424_n.jpg
44211083_1916424671986730_2612774931397607424_n.jpg (114.18 KиБ) Видяна 1768 пъти
burkov - специалист
Малко извън въпроса ти, но какви радиатори ще ползваш? Имам същата камина на вилата и ми е интересно.
чет окт 18, 2018 3:55 pmburkov написа:
Малко извън въпроса ти, но какви радиатори ще ползваш? Имам същата камина на вилата и ми е интересно.
Здравейте, спрял съм се на панелни радиатори.
На най близката и най ниска тръба или радиатор. На тръба поставяш тройник с кран, на радиатор поставяш кран, на единия свободен край /кран с щуцер за маркуч/. В банята няма ли да има лира?
3/4 е точно.
РС на топлата тръба и близо. Идеята е при образуване на пара, да не се създава налягане и максимално бързо да излезе извън системата. Освен това, ако РС е точно над камината, проблеми с обезвъздушаването няма да има.
Правилно е да е свързан и към студената, но има работещи системи, вързани по най странни начини. Ще стане.
Не забравяй UPSa, че като забумка.......
Не си спомням дали някой писа за предпазен клапан. Постави такъв и подобно на РС отвеждаш с тръба на безопасно място. Това, в случай, че РС е на тавана и има опасност да замръзне.
чет окт 18, 2018 4:21 pmТрифон П.Трифонов написа:
На най близката и най ниска тръба или радиатор. На тръба поставяш тройник с кран, на радиатор поставяш кран, на единия свободен край /кран с щуцер за маркуч/. В банята няма ли да има лира?
3/4 е точно.
РС на топлата тръба и близо. Идеята е при образуване на пара, да не се създава налягане и максимално бързо да излезе извън системата. Освен това, ако РС е точно над камината, проблеми с обезвъздушаването няма да има.
Правилно е да е свързан и към студената, но има работещи системи, вързани по най странни начини. Ще стане.
Не забравяй UPSa, че като забумка.......
Не си спомням дали някой писа за предпазен клапан. Постави такъв и подобно на РС отвеждаш с тръба на безопасно място. Това, в случай, че РС е на тавана и има опасност да замръзне.
Благодаря многооо за отговорите,много ми помагате. Успях да разбера как на напълня системата.
UPS имам също мерсиии
Бихте ли ми препоръчала какъв разширителен съд да си взема като ми изпратите снимка или линк и ако може да ми кажете какъв точно да търся за да го свърша и към студената?
И още един въпрос за тази схема отворен тип какви тръби да си взема , какви бихте ми препоръчали?
burkov - специалист
Ползвам такъв, от този магазин. И радиаторите ми са панелни пак от там. Имат прилични цени, също има и на добра цена пропилен гликол.
Помпата и тя беше от там. Тръби и те от там. Май повечето неща са ми от там всъщност. Henco са тръбите, белгийски мисля че бяха. За момента държат, но са ползвавни малко.

ТУК
fbr - майстор
чет окт 18, 2018 4:21 pmТрифон П.Трифонов написа:

РС на топлата тръба
Тъй, тъй, и после тема, защо системата се пълни с въздух.

Тема "Локални парно , Моля за съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: