Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nelim - специалист
Аз проблема с многото пепел го имах миналата година, тази сложих турболаторите и още не знам как ще седят нещата.
Лично при мен имаше МНОГО пепел зад пепелника на албата - капака с 6-те болта дето е за ревизия. 3-4 пъти чистих там миналата година и все беше пълно :)

Като температура на изходящите газове, доста по-видима разлика има след чистене на камината(ревизията + димогарните тръби), отколкото слагането на турболаторите.

При мен даже не са от ф8 арматура, а от шина за зазимяване която е усукана.

Ще поседят сега така, пък ще видя как ще е като почне сезона, винаги може да ги извадя.

Определено забелязвам обаче друго, горе - капака на камината е много по-топъл сега с тях, този над димогарните тръби, не мога да си държа ръцете на него, докато миналата година спокойно се облягах там и си цъках по менютата, сега няма никакъв шанс да ѝ легна отгоре :)
Здравейте инсталирахме камина еко спар 18 кв,но нещо ми се струва че вентилатора е доста силен и издухва парченца пи лети от огнището и като е на афто модулира докато достигне температура на водата след това започва да тлее температурата на водата пада до 35 30 и гасни и повече не запалва ето параметрите апартамента е 80кв вътрешна изолация сменена дограма измазан от вън мансарда Камина със 4 метра димоотвод 3 радиатора и лир
п0-30,п1-10,п3-150,п4-150,п5-130,п6-20,п7-250,п8-10,п10-14,п18-44,п19-230,п20-200,п21-175,п22-200,п23-210,п24-145,п28-205,п50-20,п51-140,п52-60,п53-20,п54-70,п55-160,п56-50,п57-170,п58-100,п59-49,п60-60,п61-40,п62-210,п67-40,п68-35,п70-150,п76-1,п92-1,п94-0,п95-5,п96-5,п101-240, :yawinkle:
estzvetanov - специалист
вт окт 16, 2018 2:02 pmЕмил A Дечев написа:
Здравейте инсталирахме камина еко спар 18 кв,но нещо ми се струва че вентилатора е доста силен и издухва парченца пи лети от огнището и като е на афто модулира докато достигне температура на водата след това започва да тлее температурата на водата пада до 35 30 и гасни и повече не запалва ето параметрите апартамента е 80кв вътрешна изолация сменена дограма измазан от вън мансарда Камина със 4 метра димоотвод 3 радиатора и лир
п0-30,п1-10,п3-150,п4-150,п5-130,п6-20,п7-250,п8-10,п10-14,п18-44,п19-230,п20-200,п21-175,п22-200,п23-210,п24-145,п28-205,п50-20,п51-140,п52-60,п53-20,п54-70,п55-160,п56-50,п57-170,п58-100,п59-49,п60-60,п61-40,п62-210,п67-40,п68-35,п70-150,п76-1,п92-1,п94-0,п95-5,п96-5,п101-240, :yawinkle:
Така като ти гледам настройките бих казал, че първо на камината и е зададена висока температура на въздуха и тя не може да я достига, защото първо достига температурата на водата и започва да модулира по нея. Второ зададена и е темп на гасене и включване на помпата съответно на 35 и 40 градуса, затова помпата гасне тогава (пар. 68 и 67). Зададени са ти и високи температурни диапазони за въздуха +-2 (пар. 50 и 53) градуса и тя като угасне по вода, най- вероятно чака темп на въздуха да падне, че да запали.
Предлагам да направиш следните корекции:
Първо намали температурата на въздуха на 23 градуса примерно и температурата на водата на 55 градуса (това може да направиш и от самия панел) все пак още е топло.
Промени следните параметри, както съм ги написал.
П67 - 53
П68 - 47
П50 - 10
П53 - 10
П95 - 7
П96 - 7
Не забравяй да си запишеш сегашните, че ако не се получи да можеш да си ги върнеш.
Пиши после дали се е получило за да има обратна връзка и за други с подобни проблеми.
Късмет.
pojarnikara - специалист
При мен с минима 12

темп. на вкл. на помпата - 60 гр. , 3-та степен на помпата, нормално ли е да стига Т на водата до 65-66 гр. на водата и след това за няколко минути да пада до 45 гр. Това само в началото го прави при паленето, след това си загрява всичко както трябва. Дали няма да е по добре да се намали скоростта на водната помпа ?
ср окт 17, 2018 6:44 pmpojarnikara написа:
При мен с минима 12

темп. на вкл. на помпата - 60 гр. , 3-та степен на помпата, нормално ли е да стига Т на водата до 65-66 гр. на водата и след това за няколко минути да пада до 45 гр. Това само в началото го прави при паленето, след това си загрява всичко както трябва. Дали няма да е по добре да се намали скоростта на водната помпа ?
Нормално е, като вкл. помпата, влиза студена вода в ризата и докато почне да връща по топла вода....
Намали помпата! За твоята камина, дебита трябва да е ок 7 литра в минута- 430 л. за час.
Виж каква ти е помпата, намери и характеристиките и нагласяй.
genaid_03 - напреднал
Колеги, тази клапа добре ли е да се ползва при пелетна камина?

Прикачен файл

10417330520094.jpg
10417330520094.jpg (21.58 KиБ) Видяна 5266 пъти
Здравейте и поздрави за чудесната тема! При мен картинката е следната. Преди две години трябваше спешно да изградя парно отопление в старата ни къща. Спрях се на еко спар, по съвет на фирмата изпълнител 25kw камина с водна риза, като във всяка стая имам метални радиатори тип 22 60/140 общо 4бр +1бр в кухнята 60/120 + лира в банята и бойлер със серпентина 100l. Къщата е гредоред 75 м2, не е санирана. Таваните са ми 3м. Дограмата е с троен стъклопакет Ка/4 сезона. По време на огледа ми беше "гаратирано" разход 2 тона пелети максимум на сезон и то, ако е много студена зимата. Аз съответно се "запасих" с 2.5 тона. Инсталацията беше изпълнена в края на лятото. Трябваше, когато стане по студено да дойдат и да "пипнат" настройките, но уви все имаше някаква причина и така до днес си работи на настройките от първото и "пипване". 1-я сезон финиширах с 5 тона пелети. Лятото ги извиках за профилактика, нали уж ''гаранция" - фантазия. За това ми беше обяснено, че е сложен процес, отнема време, скъпо е, понеже това не им е част от задълженията. След известно настояване и няколко дневно досаждане по телефона от моя страна и о чудо! Дойдоха ми на гости, за съжаление буквално. Без инструменти и с много истории. Това ми дойде в повече и ги пратих по живо по здраво да си ходят. Профилактика си я направих сам криво-ляво с гледане на клипове в интернет. За кратко време, когато си бях вкъщи поставих вата на тавана и резултата за миналия сезон е 4 тона. Между другото да намериш качествени пелети на разумна цена си е цяла епопея. Извинявам се за дългия Увод към краткият ми въпрос, а именно: как да стигна до всички тези настройки? Ако някой има времето и желанието да обясни стъпка по стъпка, ще съм безкрайно благодарен. Гледам ръководството и имам чувството, че е писано на Марс, а аз живея на Меркурий. Предполагам, че всичко е с фабричните настройки към момента, съдейки по горе описаното, но може и да бъркам. Още веднъж се извинявам и благодаря!
съб окт 20, 2018 12:04 amneotroni написа:
Здравейте и поздрави...
Гледам ръководството и имам чувството, че е писано на Марс, а аз живея на Меркурий. Предполагам, че всичко е с фабричните настройки към момента, съдейки по горе описаното, но може и да бъркам. Още веднъж се извинявам и благодаря!
Нямам подобно изделие, но следя темата.
Погледна ли на предната страница, първото мнение?
На табличката долу е опцията сухи-хидро камини. Разгледай я! Пише си всеки параметър за какво е и стойностите.
Добре е да прочетеш цялата тема, докато не те насочат конкретно къде и колко да пипнеш.
pesho_kj - напреднал
Здравейте и поздрави за чудесната тема! При мен картинката е следната. Преди две години трябваше спешно да изградя парно отопление в старата ни къща. Спрях се на еко спар, по съвет на фирмата изпълнител 25kw камина с водна риза, като във всяка стая имам метални радиатори тип 22 60/140 общо 4бр +1бр в кухнята 60/120 + лира в банята и бойлер със серпентина 100l. Къщата е гредоред 75 м2, не е санирана. Таваните са ми 3м. Дограмата е с троен стъклопакет Ка/4 сезона. По време на огледа ми беше "гаратирано" разход 2 тона пелети максимум на сезон и то, ако е много студена зимата. Аз съответно се "запасих" с 2.5 тона. Инсталацията беше изпълнена в края на лятото. Трябваше, когато стане по студено да дойдат и да "пипнат" настройките, но уви все имаше някаква причина и така до днес си работи на настройките от първото и "пипване". 1-я сезон финиширах с 5 тона пелети. Лятото ги извиках за профилактика, нали уж ''гаранция" - фантазия. За това ми беше обяснено, че е сложен процес, отнема време, скъпо е, понеже това не им е част от задълженията. След известно настояване и няколко дневно досаждане по телефона от моя страна и о чудо! Дойдоха ми на гости, за съжаление буквално. Без инструменти и с много истории. Това ми дойде в повече и ги пратих по живо по здраво да си ходят. Профилактика си я направих сам криво-ляво с гледане на клипове в интернет. За кратко време, когато си бях вкъщи поставих вата на тавана и резултата за миналия сезон е 4 тона. Между другото да намериш качествени пелети на разумна цена си е цяла епопея. Извинявам се за дългия Увод към краткият ми въпрос, а именно: как да стигна до всички тези настройки? Ако някой има времето и желанието да обясни стъпка по стъпка, ще съм безкрайно благодарен. Гледам ръководството и имам чувството, че е писано на Марс, а аз живея на Меркурий. Предполагам, че всичко е с фабричните настройки към момента, съдейки по горе описаното, но може и да бъркам. Още веднъж се извинявам и благодаря!
Колега, отиваш в последното меню за настройки, влизаш вътре и се качваш до 8 параметър, натискаш ентер и ти дава 4 числа, събираш ги и към сбора прибавяш 1, после пак ентер и с +стигаш до числото което си получил и пак ентер, на екрана се изписва On и с + вече стигаш до 9 параметър, ентер и на екрана се изписва param или нещо такова и вече с + и - се движиш по параметрите, с ентер влизаш в даден параметър и пак с + или - променяш показанията. Моят съвет е преди да започнеш да променяш да прицъкаш всеки параметър и да си запишеш стойностите.
Успех!
vladigold - помощник

Виж това видео.

Тема "Пелетни камини "EcoSpar"- настройки, мнения." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: