Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ZGabrovski@gmail.com - помощник
нед ное 11, 2018 7:40 amniknolti81 написа:
съб ное 10, 2018 9:49 pmroland написа:
Колеги, откак съм с турболатори върху камината мога да сготвя манджа. Нагрява, че не дава да я пипнеш. Газвете рядко минават 130 градуса. Много съм доволен, с фини настройки избегнах и черненето на стъклото.
с какви турболатори си от шина или от арматурно желязо.
питам защото и аз мисля да си сложа турболатори но не намирам кой да ми ги направи.
Аз съм се замислил за турболатори, които да направя с подръчни материали, които могат да се закупят от Бриколаж или някой подобен магазин.
Идеята е следната: на тънка шпилка прес определено разстояние от около 10 см примерно да поставя пластини, които ще направя от шина за окачване на конструкция за гипсокартон. Пластините в краищата им ще закривя, така, че да фитнат лесно в димогарният канал. Всяка следваща пластина ще е дефазирана от предната например на 45 крадуса, така, че 4 последователни пластини ще затварят пълен кръг. Пластините ще законтря с гайки на шпилката.
Предимството е - материали, кото са налични, шината за окачен таван е надупчена, така, че според мен ще може да се получи хубаво завихряне на димните газове.
ZGabrovski@gmail.com - помощник
пон ное 05, 2018 10:35 pmZGabrovski@gmail.com написа:
пон ное 05, 2018 4:40 pmnokoniko написа:
пон ное 05, 2018 4:13 pmZGabrovski@gmail.com написа:
Много благодаря:) А как се гледа тази температура? През някой параметър ли?
Извиниявам се за въпросите, но Сънсистем не са счели за нужно да дадат каквато и да е документация.
:partyman:
В основното меню, когато отидеш на температурите, първо виждаш температурата в стаята където е камината, със стрелка нагоре минаваш на температурата на водата и още веднъж със стрелката нагоре виждаш температурата на газовете.
Още веднъж благодаря!
Ще докладвам за резултатите.
Както бях обещал, докладвам за резултатите.
Благодарение на мненията тук, а и на прекрасното описание тук https://colorfulday.life/index.php/fireplace/ , постигнах желанато.
Камината е Бърнинт Адвант 4G, но предполагам, че с без проблем ще стане и на ЕкоСпар.
П10=8
П18=35
П24=140
П28=170
П52=55
П55=55
П59=45 - това бе ключът да спре да се изключва

Камината гори слънчоглед. При така зададеният режим успява да гори непрекъснато на степен 1 в продължение на 12 часа, което беше много важно, тъй като слънчогледът отделя много повече отпадък от дървесният пелет и практически след два часа горене автоматичното запалване е невъзможно, тъй като кошничката се препълва с пепел.
Прои така зададените параметри и на сегашното време, камината изгори 5 чувала за 11 дена, което е повече от прекрасен разход, особено като се има и в предвид цената на слънчогледовият пелет.
Отоплявам стара селска къща без никаква изолация, около 90-100 м2,+ бойлер от 60 литра със серпентина.
Когато е нужно повечко топлина, камината се пуска на степен 2 или на Auto.
Поздрави на всички!
:partyman:
filmatoplo - майстор
Щом управлението е Фумис :wink:
gnt69 - майстор
Здравейте, на моите старци май им е изгоряла запалката, камината е Солара 6кв въздушна. Не съм ходил още да я видя ама по описание пускала пелети ама не палела и не пушела. Та съвсем ориентировъчно, откъде се купуват нагреватели и какви пари струват. :partyman:
filmatoplo - майстор
Ако е от типа Нагревател - 130 мм 250 вата на резба -цената е около 40 лв . Ако е керамична запалка -търси японска -цена от 67 лв . в Мотор Барбекю :)
съб ное 10, 2018 9:28 pmnelim написа:
съб ное 10, 2018 7:32 pmsskk87 написа:
съб ное 10, 2018 6:07 pmfilmatoplo написа:
Свали я на по малка степен или и намали подаването да не е толкова мощна .
Кой параметър да променя за подаването? Иначе я ползвам на ауто режим.
Ми не я ползвай на ауто, пусни я примерно на 3-та степен :) В тая жега защо ти е да ходи на макс мощност?
И на 3-та степен съм я пробвал ,пак стига до 70гр. ,но по-бавно ,след което се изключва.....идеята ми е ,че искам да достига определена температура на водата и да си я подържа без да се гаси.

Днес реших да отворя страничните капаци ,просто от интерес и забелязах ,че има 2 маркуча. Единия е откачен ,това нормално ли е?

Другото ,което ми направи впечатление е че помпата ми е настроена на 1-ва степен. Възможно ли е от това най-далечните радиатори да са ми по-студени от тези ,който са по-близо до камината?
Прикачен файл:
45942142_267242577472329_5038795828542570496_n.jpg
Прикачен файл:

Прикачен файл

46007456_753098751697195_2461418973921542144_n.jpg
filmatoplo - майстор
:) Няма такъв филм :) -намери вакуумрегулатора и пъхни шлаухката като снощи :wink: Относно помпата включи на 2 , ако пак не топлят балансирай като притвориш малко долните кранове на близките радиатори , ако пак не топлят -филтъра е запушен ако има :wink: .
нед ное 11, 2018 4:35 pmfilmatoplo написа:
:) Няма такъв филм :) -намери вакуумрегулатора и пъхни шлаухката като снощи :wink: Относно помпата включи на 2 , ако пак не топлят балансирай като притвориш малко долните кранове на близките радиатори , ако пак не топлят -филтъра е запушен ако има :wink: .
Прикачен файл:

И двата маркуча влизат във вакумрегулатора.....единствено щуцера който съм оградил с червено е свободен ,вероятно там трябва да го закача?
Иначе камината не показва никакви симптоми за неизправност.
Относно помпата включи на 2 , ако пак не топлят балансирай като притвориш малко долните кранове на близките радиатори , ако пак не топлят -филтъра е запушен ако има :wink: .
......ако пусна помпата на 2 ,трябва ли да променям някакви параметри ? Забелязах ,че на нея пише : 1 - 46 / 2 - 67 / 3 - 93

Това градуси или ватове е?
нед ное 11, 2018 6:12 pmsskk87 написа:
Относно помпата включи на 2 , ако пак не топлят балансирай като притвориш малко долните кранове на близките радиатори , ако пак не топлят -филтъра е запушен ако има :wink: .
......ако пусна помпата на 2 ,трябва ли да променям някакви параметри ? Забелязах ,че на нея пише : 1 - 46 / 2 - 67 / 3 - 93

Това градуси или ватове е?
Ватове са. Нищо не променяй. Към по студените радиатори няма достатъчно поток.
Затова, балансирай дебитите, както пише Филматопло!

Тема "Пелетни камини "EcoSpar"- настройки, мнения." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: