нед ное 11, 2018 7:40 amniknolti81 написа:Аз съм се замислил за турболатори, които да направя с подръчни материали, които могат да се закупят от Бриколаж или някой подобен магазин.съб ное 10, 2018 9:49 pmroland написа: Колеги, откак съм с турболатори върху камината мога да сготвя манджа. Нагрява, че не дава да я пипнеш. Газвете рядко минават 130 градуса. Много съм доволен, с фини настройки избегнах и черненето на стъклото.с какви турболатори си от шина или от арматурно желязо.
питам защото и аз мисля да си сложа турболатори но не намирам кой да ми ги направи.
Идеята е следната: на тънка шпилка прес определено разстояние от около 10 см примерно да поставя пластини, които ще направя от шина за окачване на конструкция за гипсокартон. Пластините в краищата им ще закривя, така, че да фитнат лесно в димогарният канал. Всяка следваща пластина ще е дефазирана от предната например на 45 крадуса, така, че 4 последователни пластини ще затварят пълен кръг. Пластините ще законтря с гайки на шпилката.
Предимството е - материали, кото са налични, шината за окачен таван е надупчена, така, че според мен ще може да се получи хубаво завихряне на димните газове.