Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Miloslav_Marinov - напреднал
Здравейте на всички. В последно време съм започнал да чете темата за горелки на грейко (до 95 страница съм от самото начало). Там доста се коментира въпроса за модулацията и евентуалното намиране на баланса между стайната температура и температурата на системата като цяло. Като цяло оставам с впечатление, че режима на работа в модулация съевява като на най-икономичен режим на работа. Инсталацията във вкъщи е реализирана със стаен термостат разположен в най-студената стая и монтирани термоглави в останалите помещение. До колко е правилно така надявам се да споделите вие. Както писах по други теми инсталацията ми е реализирана със самоделен котел с добавена към него горелка Голден Файър (може да ме порицаете публично за това и то с право), уж имаща някакъв режим на модулация. В момента системата ми работи по следният начин, подава се сигнал за включване на горелката от стайният термостат, горелката заработва на мощност около 14,5-15 квт. (сметната по примера приложен ръководстовто на горелки марели и засечен по метода с разхода на гориво), циркулационната ми помпа заработва на 40 градуса, нямам монтиран трипътен термостатичен вентил, поради простата причина, че не съм убеден дали е приложим в инсталацията, котела заработва на пълната мощност и при температура на водата около 54-56 градуса достига зададената температура в помещенията (предполагам това е признак за преоразмерена инсталация) и директно изключва горелката, т.е. изобщо не достига до етап на модулацията. След което горелката е в почивка 2 часа. Настроената температура на водата на котела е 60 градуса, ако не се лъжа модулацията започва 3 градуса по рано, идеята ми е има ли смисъл и дали е целесъобразно да понижа настроената температура на водата около 55 градуса и горелката да започне да модулира и в даден момент пак да изключи при достигане на стайната температура, и изобщо с някакъв такъв режим на работа би ли се постигнала някаква икономия или подобрение в режима на работа. Отварянето на тази тема е, защото аз лично не намерих конкретен отговор по въпроса дали може дадена горелка да изпадне в режим на модулация при положение, че управлението и е по стайна температура, лично аз не смятам, че не е възможно но нека по опитните ако желаят да споделят мнение. Смятам, че темата ще е полезна за незапознатите по темата като мен.
П.С. Ако модераторите преценят, че темата не е подходяща да бъде изтрита
andy_forresite - майстор
Имало и други с постове по един километър. Урра, не съм сам :)
Сега по-сериозно. Мисля че 2 ч е твърде кратко време за да оправдае термоконтрол по Ст. термостат. Опитай с термоглавите (спри термостата) как ще е разхода. Температурата в стаите ще е постоянна и горелката ще минава на различни мощности. От 2 г не съм виждал голдън файър. Помня една 8-40 кв в къща 100 и малко кв.м. Пак със Ст. термостат и отворени врати. Получаваше се добре, защото температурата беше абсолютно равномерна заради разтворените врати. Разбира се разположението на помещенията е подходящо за това. Аз отваряйки врата на стаята си излизам на двора, т.е. навън съм ... Прогнозирам малко по-голям разход на пелети за сметка на постоянна температура по стаи. За мен това е оптималният вариант в това студено време.
Miloslav_Marinov - напреднал
пет ное 30, 2018 7:49 pmandy_forresite написа:
Имало и други с постове по един километър. Урра, не съм сам :)
Сега по-сериозно. Мисля че 2 ч е твърде кратко време за да оправдае термоконтрол по Ст. термостат. Опитай с термоглавите (спри термостата) как ще е разхода. Температурата в стаите ще е постоянна и горелката ще минава на различни мощности. От 2 г не съм виждал голдън файър. Помня една 8-40 кв в къща 100 и малко кв.м. Пак със Ст. термостат и отворени врати. Получаваше се добре, защото температурата беше абсолютно равномерна заради разтворените врати. Разбира се разположението на помещенията е подходящо за това. Аз отваряйки врата на стаята си излизам на двора, т.е. навън съм ... Прогнозирам малко по-голям разход на пелети за сметка на постоянна температура по стаи. За мен това е оптималният вариант в това студено време.
Благодаря. Варианта с изключен термостат не е приложим понеже в стаята в която е термостата радиаторите нямат термо глави. Варианта за отворени врати също не е подходящ, има преходни помещения които не се използват и не се отопляват. Ще си карам явно така
Evgeniy - майстор
Модулацията, както аз лично я разбирам при липса на буфер е такава:
Като цяло идеята е, че след като главите на затоплените стаи затворят, температурата ще се увеличи и точно тогава би трябвало да влезе в модулация.

1. настройваш си подходяща стъпка: на колко градуса преди здадената Т котел да мине на по-ниска и пак така за следващата (3 градуса ми се струват малко, при грейко са 5 по подразбиране).
2. променяш Т котел според външната, така, че при затоплена къща, генерираната топлина да е горе долу равна на топлозагубите - т.е да е минал вече на 1-2 степен, когато изключи термостата по някое време и дори да ги държи така, че по- рядко да изключва.
3. ако започне да работи дълго на ниска степен и не изключва на нея, значи е станало по- студено и е нужна повече топлина, съответно вдигаш Т котел до условието в т.2, Ако работи само на висока мощност и изключва без модулация, значи е станало по топло и съответно може да намалиш Т котел до получаване на модулация.

Минималната Т котел зависи от точката на конденза в него :)

Тема "Модулация и стаен термостат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: