Здравейте на всички. В последно време съм започнал да чете темата за горелки на грейко (до 95 страница съм от самото начало). Там доста се коментира въпроса за модулацията и евентуалното намиране на баланса между стайната температура и температурата на системата като цяло. Като цяло оставам с впечатление, че режима на работа в модулация съевява като на най-икономичен режим на работа. Инсталацията във вкъщи е реализирана със стаен термостат разположен в най-студената стая и монтирани термоглави в останалите помещение. До колко е правилно така надявам се да споделите вие. Както писах по други теми инсталацията ми е реализирана със самоделен котел с добавена към него горелка Голден Файър (може да ме порицаете публично за това и то с право), уж имаща някакъв режим на модулация. В момента системата ми работи по следният начин, подава се сигнал за включване на горелката от стайният термостат, горелката заработва на мощност около 14,5-15 квт. (сметната по примера приложен ръководстовто на горелки марели и засечен по метода с разхода на гориво), циркулационната ми помпа заработва на 40 градуса, нямам монтиран трипътен термостатичен вентил, поради простата причина, че не съм убеден дали е приложим в инсталацията, котела заработва на пълната мощност и при температура на водата около 54-56 градуса достига зададената температура в помещенията (предполагам това е признак за преоразмерена инсталация) и директно изключва горелката, т.е. изобщо не достига до етап на модулацията. След което горелката е в почивка 2 часа. Настроената температура на водата на котела е 60 градуса, ако не се лъжа модулацията започва 3 градуса по рано, идеята ми е има ли смисъл и дали е целесъобразно да понижа настроената температура на водата около 55 градуса и горелката да започне да модулира и в даден момент пак да изключи при достигане на стайната температура, и изобщо с някакъв такъв режим на работа би ли се постигнала някаква икономия или подобрение в режима на работа. Отварянето на тази тема е, защото аз лично не намерих конкретен отговор по въпроса дали може дадена горелка да изпадне в режим на модулация при положение, че управлението и е по стайна температура, лично аз не смятам, че не е възможно но нека по опитните ако желаят да споделят мнение. Смятам, че темата ще е полезна за незапознатите по темата като мен.
П.С. Ако модераторите преценят, че темата не е подходяща да бъде изтрита
П.С. Ако модераторите преценят, че темата не е подходяща да бъде изтрита