• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 25
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kozl - майстор
Она причината мое и да е от клапата, па мое и да е от некой боклук дека шава у тръбата при движение на течността и прегражда потока на тласъци. Причини разни, но помпата се издаде най-сетне, че е замесена в причините :wink:
aquilax - помощник
Здравейте,нов съм във форума ,но нека и аз да изразя мнение.Първо,не съм наясно много със системите за отопление, по-скоро да предположа причината за "подскачащия манонетър.Та според мен е непостоянната скорост на потока в системата,независимо дали е отворена или затворена(справка Закон на Бернули).При по висока скорост на флуида-налягането по- малко и обратно.От това което прочетох ,не мога да кажа кое е причината за неравномерната скорост на потока,но ако се повиши налягането в системата ,предполагам пак ще "подскача" манометъра ,но в други граници.Та решението според мен е да се търси причината за този ефект(непостоянна скорост на флуида) или да се сложи демпфер на манометъра ,за да не дразни питащия.
kaptagona - специалист
Интересно защо като загрее и включи помпата не играе на 1.6 както беше а пада на 0.9-1 бара и трепти.А на студено е 1.1-1.2 бара.Мен това ме притеснява че не мога да следя системата като загрее на 60-65 градуса.
Hursa - майстор
вт дек 18, 2018 6:05 amkaptagona написа:
Ето сега я проследих. 43 градуса на водата 1.2 бара на манометъра. На 50 градуса включи помпата и почна да играе. След 3-4 минути изключи помпата и спря.И играе на 0.9-1 бар.Като спре застопорява на 1.2. В началото на сезона при първото палене помпата не тръгна и я чукнах с една отверка по корпуса и тръгна. Ако това има значение.
T. e. преди на 44 градуса е показвала 1.4, сега на 43 - 1.2. Когато изключва помпата показва 1.2? При колко градуса. Сега на студено показва 1.1 - 1.2, но до колко е "изстивала"? (Или скоро не е изстивала системата.)
kaptagona написа:
а пада на 0.9-1 бара и трепти.
Т. е. "трепти" около 0.9 - 1 или играе с такава амплитуда. Бяхте казали, че играе около 1.3 - 1.4 - при 60 градуса?
kozl написа:
Има ли автоматичен обезвъздушител в най-високата точка както е на схемата на ръководството на стр.15?
Има ли обезвъздушаване в най-високата точка? Може да се образува въздушна възглавница някъде по тракта и да е причината, но ако системата не е "източвана", да е отваряно нещо - не би трябвало (поне аз не "виждам" как).
kaptagona - специалист
вт дек 18, 2018 11:06 amHursa написа:
Ето сега я проследих. 43 градуса на водата 1.2 бара на манометъра. На 50 градуса включи помпата и почна да играе. След 3-4 минути изключи помпата и спря.И играе на 0.9-1 бар.Като спре застопорява на 1.2. В началото на сезона при първото палене помпата не тръгна и я чукнах с една отверка по корпуса и тръгна. Ако това има значение.
T. e. преди на 44 градуса е показвала 1.4, сега на 43 - 1.2. Когато изключва помпата показва 1.2? При колко градуса. Сега на студено показва 1.1 - 1.2, но до колко е "изстивала"? (Или скоро не е изстивала системата.)
kaptagona написа:
а пада на 0.9-1 бара и трепти.
Т. е. "трепти" около 0.9 - 1 или играе с такава амплитуда. Бяхте казали, че играе около 1.3 - 1.4 - при 60 градуса?
kozl написа:
Има ли автоматичен обезвъздушител в най-високата точка както е на схемата на ръководството на стр.15?
Има ли обезвъздушаване в най-високата точка? Може да се образува въздушна възглавница някъде по тракта и да е причината, но ако системата не е "източвана", да е отваряно нещо - не би трябвало (поне аз не "виждам" как).
Има 0безвъздушител на лирата в банята наи високо. Но не е автоматичен. Системата не е източвана.
Hursa - майстор
Вижте, дали "има въздух". (Може да се "деаерирало" някакво количество, поне не виждам как по друг начин.) Такова обезвъздушаване - ако "няма" въздух, няма да повлияе забележимо според мен. (Може въздух да се събере и в други участъци на системата, но трябва да се проследи как е конфигурирана.)
А при колко градуса на системата показва тези 1.1 - 1.2 бара.
kaptagona написа:
Интересно защо като загрее и включи помпата не играе на 1.6 както беше а пада на 0.9-1 бара и трепти.А на студено е 1.1-1.2 бара.Мен това ме притеснява че не мога да следя системата като загрее на 60-65 градуса.
Сега на 60 - 65 - трепти около 0.9 - 1 бар ли? Или с толкова играе "надолу/нагоре".
aquilax - помощник
А конфигурацията на системата преди и сега -скорост на помпата,брой включени радиатори?
kaptagona - специалист
вт дек 18, 2018 12:17 pmaquilax написа:
А конфигурацията на системата преди и сега -скорост на помпата,брой включени радиатори?
Нищо не е променяно.Ако има въздух някъде ще греят ли всички радиатори.
Прикачен файл:
IMG-f88d186a2caff8315815dc8d98ec209c-V.jpg
Прикачен файл:
IMG-f88d186a2caff8315815dc8d98ec209c-V.jpg
Сега като я заппала включва помпата на 50 градуса и пада на 0.9-1 бар и почва да трепти.

Прикачен файл

IMG-a873924d603566cf8ca3217e7689008c-V.jpg
preslav - майстор
Стъпка по стъпка с ръководството
На страница 16 са описани основните неща, които трябва да се имат предвид.
т. 11.3 – в камината има вграден автоматиче обезвъздушител. До него се достига като се свали десния страничен панел (гледайки камината отпред). Предпазната капачка на този обезвъздушител не трябва да е стегната за да може въздухът свободно да се отделя от системата.
т. 11.4 – разширителният съд е с обем 10 литра и фабрично е напомпан на 1 бар.
т. 12 – работното налягане трябва да е между 1 и 2 бара, като идеалното е между 1.2 и 1.6 бара. При тестване е допустимо налягането да достигне 2.4 бара. Не се допуска камината да работи на сухо, към нея трябва да са закачени радиатори с минимална мощност от 8 KW.
За сега това ми направи впечатление по хидравличната част – не можах само да разбера каква е ролята на (12. Thermo hydrometer) от страница 15 – предполагам не това е трепкащия манометър, но нека се уточни.
Редно е да се уточни и това защо чак сега лъсна истината за „спеклата” помпа. След лекото почукване как тръгна помпата, имаше ли повишен шум, има ли го сега. Според мен системата трябва да се изпразни за да се отмият натрупалите се боклуци. След изпразването да се провери налягането в РС, което вече стана ясно трябва да е 1 бар. Ако налягането е по-малко трябва да се открие причината – може просто игличката на вентила да изпуска по малко, но може и мебраната да е перфорирана. Следва ново пълнене и обезвъздушаване на системата и за да не се помни се записва налягането на стъдено и при достигане на работна температура (най-простото е да се бележи положението на стрелката на манометъра с перманентен маркер).
Последно – падането на налягането след включване на помпата ми мирише на натрупване на боклуци във всмукателната част, което пък ме подсеща, че при изпразването на системата трябва да се демонтира и помпата за да се почисти и нейния филтър. Работата е за не повече от ден, а вече хичнайси дена приказваме приказки. Допускам на РС да му няма нищо, но при източена система е редно да се провери и той.
kozl - майстор
вт дек 18, 2018 1:18 pmkaptagona написа:
Нищо не е променяно.Ако има въздух някъде ще греят ли всички радиатори.
Сега като я заппала включва помпата на 50 градуса и пада на 0.9-1 бар и почва да трепти.
Kaptagone,
дека е манометъро преди или след помпата по посока на движение на течността в системата?
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 25

Тема "Манометър за налягане на вода в затворена система." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: