Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Затова аз се отказах от даването на акъл в случая от разстояние -защото софта е друг с алгоритъм различен от този който аз познавам .Иска си поглеждане обстойно на место ,някой да отдели цял ден ,трябва да се проверят датчиците дали контактуват добре особено за димните газове да се почисти и ако трябва да се смени .ами ще следим развръзката. :)
gnt69 - майстор
Аз пък съм за коча. Не мой на всички да им горят камините и да им е топло без проблеми , а само на госпожата камината да не гори. Трябва и курбан за късмет, берекет и топло. :partyman:
filmatoplo - майстор
:wink: Че мой -мой ,не знам кой монтирал няколко горелки Нескопосъно и ме търсят да ги оправям -преди се дърпах ,но сега добре дошло :wink:
martolk - специалист
Колега, dako, винаги се старая да не говоря глупости и в случая също не съм казал нещо глупаво.
Написал съм кои са настройките за правилна работа в общия случай, на въпросното пелетно съоръжение. Никъде не съм написал, че текущите й проблеми са породени от тях. Ако трябва да правя диагностика от разтояние (нещо, което не ми е работа, а и не искам), ще кажа, че трябва да се тества с нов "платина 100" сензор. Доказано е, че първоначално влаганите в устройството датчици проявяват дефект често. Не е нормално след 10 минутно т.н. "Продухване" температурата на димните газове да е по-висока с цели 3 градуса. Приди да прибягна до смяната, щях да махна левия капак за да се уверя, че сондата е вкарана докрай и контактува пряко с метала (нещо крайно необходимо за правилно отчитане на температурата на флуида в системата). Още нещо, което, надявам се са направили въпросните сервизни специалисти е да са взели правилната версия на FW. Доказано е, също, наличието на няколко версии, които са откровен боклук и създаваха доста грижи на екипа на Грейко.

Та, колега, (колега, участник в един и същ форум, а не колега инсталатор) глупости не говоря.
dako_5 - напреднал
Колега Martolk, извинявайте ако сте се почувствали обиден по някакъв начин от мен, не съм имал такова намерение, но в предния Ви пост където казвате , какви са Вашите настройки, наистина има голяма глупост. Няма как температурата на гасене да е 5 градуса по ниска от температурата на водната риза. Отворете си книжката с инструкции на стр. 33 и вижте третата картинка от горе на долу. Може Вашите настройки да са такива, но това не значи , че са правилните настройки.Пак казвам, че на мен също ми се е случвал този проблем с три такива камини и след въвеждане на температура за разпознаване на огъня, на 15 градуса каминките пеееят и хората са доволни. Пак се извинявам ,ако някой се е почувствал засегнат от мен, не съм искал никого да обидя.
filmatoplo - майстор
:) Размишляваме си де ,моя съвет който ми бе даден относно камината -не пипай нищо заводските настройки са точните за палене,малене и тем подобни ,единствено да се погледне да работи стабилно без да губи горене в поддържане .И от как го спазвам -камините си работят. :wink:
dako_5 - напреднал
пет яну 04, 2019 5:19 pmfilmatoplo написа:
:) Размишляваме си де ,моя съвет който ми бе даден относно камината -не пипай нищо заводските настройки са точните за палене,малене и тем подобни ,единствено да се погледне да работи стабилно без да губи горене в поддържане .И от как го спазвам -камините си работят. :wink:
Твърдо те подкрепям .... :supz:
martolk - специалист
В менюто за разпознаване на огън, за процеса на запалване оказва влияние само стойността "по-висока". Пример:
В моя случай (5°), ако водната риза е 20, камината ще приеме, че има запалване, ако температурата на димните газове подмине 25 градуса. След това започват следващите стадии на запалване.
Другата стойност "по-ниска" касае вече запаленото пелетно устройство и стойността не влияе при палене, освен ако загасне още при запалването. Ако в горелката има достатъчно гориво и има възпроизведен пламък, не би следвало температурата на димните газове да пада под тази на водната риза и още по-малко, под зададената стойност в параметъра. Пример:
В моя случай (5°), ако по време на работа, водната риза е с температура 60 градуса, а температурата на димните газове падне под 55 градуса, контролерът приема, че няма активно горене и преминава в режим принудително гасене, с грешка "загаснал пламък".
Фабрично, мисля, че стойността е 0°, но поради доброто КПД на камината съм имал случаи в поддържане да вдигне 65 градуса, а димните газове да паднат на 59. Съответно решава, че е загаснала и се случва гореописанито. Затова е коригирана стойността. Това си има и минус, когато наистина е загаснала, продължава да подава гориво до въпросните 5 градуса разлика и може да понапълни с пелети гарелката, но не е фатално, освен ако не опиташ да я запалиш без да си ги махнал от там. Така или иначе, трябва да се почиства горелката при всяко непланирано загасяне на огъня.
Преди малко почистих моята и обърнах внимание, за колко време пада температурата на димните газове, след гасене. При температура на водната риза 50 градуса и все още включена помпа, температурата на димните газове беше вече под 48 градуса, при изключил вентилатор. Мисълта ми е, че разлика от 3 градуса, в минус на водната риза, не е нормална.
Angelina.1 - помощник
Здравейте отново.
Драмата си продължава. Затопляме датчика и и камината пали.
Днес след 3 продухвания, Т на газовете 37 и T 32, пуснахме 4 ти опит за продухване и изравняване на T на 2 те стойности, пуснахме сешоара на сезнозра за Т на водата вдигнахме градусите до около 45 градуса и прекрати продухването от оставащи около 300 секунди.
И така, за протокола, пак казвам комина е на 100% има тяга!
Поне ни писаха на вайбър, Честита Нова Година!
В понеделник чакаме техник, който вече видимо му чувства неудобсто, като идва.
И пак ще попитам, ако има някой, който наистина е наясно с настройките на дадена техника, Моля нека пише.
Напълно наясно сме, че и 20 човека да дойда всеки ще има негово виждане за настройки и т.н. но не мисля, че има чааак токкова опций за настройване.
Според моето скромно мнение, просто самия софтуер не е написан коректно.
И с каквито и да е настройки нещата няма да се получат.
И кажете, ако някой има наблюдения, каква друга камина да търсим?
Благодаря на всички Вас за мненията.
Имам пелетна камина Грейко вече втора година и съм много доволен .Искам да споделя,че съм имал този проблем когато времето е доста студено,димните газове остават по ниски от температурата на водната риза защото помпата е настроена на по висока температура и тръгва доста късно.Нормално е при това положение да даде грешка "загаснал огън". Завиших зареждане 90 секунди и намалих градусите на помпата на 42. И все пак не казвам ,че текущите и проблеми са :? породени от това.Както казвате при всеки е алгоритъм различен.Възможно е и термодвойките да не работят коректно. :?

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: