Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Pafkata - напреднал
пон яну 07, 2019 3:59 pmPafkata написа:
На 1 степен ми държи 53 гр.на водата и78-80 на димните газове,но аз карам на втора -58 гр.Помпата ми е на първа степен защото на другите ми шумят радиаторите от термоглавите
ПС Сложих шапка на комина защото забелязах че при ниско атмосферно налягане особено вечер се вдигат димните газове
lexche - напреднал
пон яну 07, 2019 1:09 pmtan_a написа:
Още при инсталирането при модулация бяха 170-180, а при горене 200.
Аз бях по същия начин, изчистих казаните от колегите ревизионнен пепелник и всичко останало и димните паднаха съвсем малко - около 10градуса. Пак стигаха 200гр. После промених настройките с тези, които колегите дадоха и сега всичко се промени драстично.
Запиши си твоите и промени с по-горе написаните и пробвай как се държи.
pojarnikara - специалист
Нещо друго настройва ли се по камината за да запали с Sonoff ключа освен параметър 76 - 2, че при мен не иска да запали?
tan_a - помощник
Не мога да ползвам вашите настройки, тъй като съм с най-малката камина Минима 12 кв. Вече си мисля, че е от тягата на комина. Сега ги ограничих до 90 (180 градуса) и водата не минава 53 градуса.
пон яну 07, 2019 4:27 pmlexche написа:
Аз бях по същия начин, изчистих казаните от колегите ревизионнен пепелник и всичко останало и димните паднаха съвсем малко - около 10градуса. Пак стигаха 200гр. После промених настройките с тези, които колегите дадоха и сега всичко се промени драстично.
estzvetanov - специалист
пон яну 07, 2019 10:26 pmtan_a написа:
Не мога да ползвам вашите настройки, тъй като съм с най-малката камина Минима 12 кв. Вече си мисля, че е от тягата на комина. Сега ги ограничих до 90 (180 градуса) и водата не минава 53 градуса.
67 и 68 с какви стойности са и каква температура на водата е зададена
tan_a - помощник
пон яну 07, 2019 10:56 pmestzvetanov написа:

п. 67 - 48
п. 68 - 45
п. 52 - 55
Сутринта я включих на режим Авто, димните 140 да не я спъва и водата вдигнах на 60 гр. Димните газове достигнаха 260, гореше като луда, замириса на ламарина. Уплаших се и я намалих пак на 3 мощност.
burner - специалист
Не ви разбирам от камините, но не може ли да намалите количеството на пелетите за първоначално зареждане преди палене (в разумни граници, за да не се пречи на нормалното запалване) , тези при разпалването, както и при степените на горене. Ще достигате заложената температура на водата за час, или повече, но няма да имате толкова висока Т на газовете. То това си е опасно. От какъв зор ви е необходимо толкова да ви думка печката? Тръгвате по обратен път - ограничавате газовете, вместо да намалите количеството гориво, за да не се стига до неконтролирано горене.
tan_a - помощник
вт яну 08, 2019 8:28 amburner написа:
Не ви разбирам от камините, но не може ли да намалите количеството на пелетите за първоначално зареждане преди палене (в разумни граници, за да не се пречи на нормалното запалване) , тези при разпалването, както и при степените на горене. Ще достигате заложената температура на водата за час, или повече, но няма да имате толкова висока Т на газовете. То това си е опасно. От какъв зор ви е необходимо толкова да ви думка печката? Тръгвате по обратен път - ограничавате газовете, вместо да намалите количеството гориво, за да не се стига до неконтролирано горене.
Количеството пелети при горене е в зависимост от зададените стойности на п.10 и 18 според мен и от степента.
пар. 10 при мен е 10 /фабр. 12/
пар. 18 при мен е 32 /фабр. 38/
estzvetanov - специалист
вт яну 08, 2019 7:56 amtan_a написа:
пон яну 07, 2019 10:56 pmestzvetanov написа:
п. 67 - 48
п. 68 - 45
п. 52 - 55
Сутринта я включих на режим Авто, димните 140 да не я спъва и водата вдигнах на 60 гр. Димните газове достигнаха 260, гореше като луда, замириса на ламарина. Уплаших се и я намалих пак на 3 мощност.
Аз съм с Алба 18 и грубо по памет ще ти напиша моите параметри за режимите на горене:
10 - 8
18 - 20
24 - 90 - когато се позадръстят ревизиите преди да стигна до чистене може да се наложи да вдигна този праметър на 100
28 - 130
Температур на въздуха съм задал 23 градуса
Температурата на водата съм я задал 60 градуса
55 - 80
60 - 45
61 - 30
62 - 210
67 - 55
68 - 50
76 - 2 - така работи като котел и като достигне зададената температура на въздуха само започва да модулира без да гаси камината
95 - 7
96 - 7
Качество на пелетите 1
Режим на горене Auto
Сега в студа при (-12 градуса) си ми поддържа 57 - 60 градуса на водата без да гасне и температурата е средно 23 градуса във всички стаи. Имам термо глави на всички радиатори затова казвам средно, защото във всяка стая се поддържа различна темепература в зависимост от предпочитанията на обитателя. Гори около 2 чувала и малко, а в топло време между 1 и 2 в зависимост колко е топло. Това е разход за 24 часово горене без да я спирам изобщо, жилището е две спални, хол, кухня и трапезария, като само едната спалня е с дограма и вътрешна изолация, другите са без изолация и калпава дограма, бойлера към този момент е на ток. Чистя я на 4-5 дни, но събира бая пепел, горя дървени пелети, че със слънчогледа много пепел събира и трябва да чистя всеки ден, а не ми се разправя. Тук врътката е в честото продухване пар 60 - 45, така не и позволява да запълни много кошничката и прави като кладенче около нея. При следващото чисте ако не забравя ще я снимам преди да я изчистя. Пак казвам с този режим на горене камината (поне при мен) гори без да угасва, което сами се сещате налага ползване на запалката веднъж на 4 - 5 дни, когато аз я угася за да я изчистя. По този начин няма загряване и изстиване на жилището и температурата е постоянна без колебания.
Последна промяна от estzvetanov на вт яну 08, 2019 1:00 pm, променено общо 3 пъти.
burner - специалист
вт яну 08, 2019 9:08 amtan_a написа:
вт яну 08, 2019 8:28 amburner написа:
Количеството пелети при горене е в зависимост от зададените стойности на п.10 и 18 според мен и от степента.
пар. 10 при мен е 10 /фабр. 12/
пар. 18 при мен е 32 /фабр. 38/
На мен тези параметри не ми говорят нищо, защото не познавам марката. Каквато и да е тя, бурното горене показва, че идва много гориво, няма как от малко гориво да се нагрява толкова. Консултирайте се с колеги с вашата марка и намалете още количеството на подаваните пелети, но не само в степените, а и тези при първоначално запалване. При мен заводската доза за запалване и разгаряне беше голяма, печката гореше с излишно буен пламък и аз намалих стойностите.

Тема "Пелетни камини "EcoSpar"- настройки, мнения." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: