• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 26
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Rumen_lozen - помощник
ср яну 16, 2019 10:08 ammorfei1 написа:
По назад в темата беше писано или в една друга за Bisolid GP 18, че Bisolid GP 32kw стандартно е с тези настройки. От това което виждам на снимката.

Зареждане 2-9
Паузи 13-13
Вентилатор 48-60%

Дебита на шнека при работеща горелка ли го засича или при обезвъдушаване на шнека? Защото има разлика. Ако е при работа на 100%, хвърля нормално като за 35Kw горелка с тези паузи, ако е при обезвъздушаване е някъде около 3078гр. на час, което е недостатъчно.

Сервизните настройки, които ми изпратиха от Интиел за моята горелка, които може би варират малко при различните поколения (основно в първоначалното зареждане и време за предварителен подгев) е:

Зареждане 2-8
Паузи - 14-14
Вентилатор - 48-100%

Твоята гледам е по-ново поколение, нямам идея точно кое.

С момчето, което разговарях ми каза да не пипам вентилатора, а да си наглася минималната мощност така, че хем да работи добре, хем да не изключва, евентулано да разширя диапазона на модулация ако пак изключва често. Така и направих и сега съм щастлив. По онова време минималната ми мощност по настройки беше 2кг. час , а сега средно при отрицателна нощна температура ми дава разход 2,20кг. час. При -5, -10, ще работи добре с настройките, които беше, но при едно по-топло време се почва един on/off циклаж, таман стопли водата и изключи, охлаждане, палене и пак на ново = "парата през свирката". Котела е голям 105л. вода хваща и му трябва време да загрее и смятам, че е по рентабилно да работи постоянно на максимална температура с минимална мощност на горелката, отколкото в on/off режим. Поне такива са моите наблюдения върху моята система.

При теб обаче е обратното, не вдига темп., но не я вдига при 100% товар на горелката или не иска да изключи при минимална мощност?

В този ред на мисли, ако не вдига темп. при 100% и приема, че шнека го засичаш при работеща горелка на 100% товар, този вентилатор макс. 60% нещо не ми харесва и аз бих пробвал с +5, + 10% дори повече и съответно проследяване как се държи горелката. Вярно горелката физически е по-голяма от 25kw-та, което предполага и по-голям вентилатор с по-голям дебит, но и дозите са ти с 40% по-големи от моите. Oсвен пелети си трябва и въздух. Ако пък не изключва на минимална мощност, мисля че всичко ти е ОК, когато се стопли или се намали консумацията от радиаторите, горелката ще изключи. Ако това не ти харесва, трябва да си вдигнеш минималната мощност, което пък значи, че трябва да вдигнеш и максималната, съответно и разхода ще се увеличи.

Няма гаранция, че тези 60% за вентилатора са стандартните, а някой на своя глава не ги е намали. При мен вентелаторите не бяха пипани, но времето на изчакване беше 14-13, което не е лошо, но не е стандартното, просто някой така е решил поради няква си причина. В момента е с паузи 20-14 и работи доста по-чисто и икономично. Иска си ръчкане и мониторинг, докато стигнеш до истината :D
Здравей. Шнека го засякох на при работеща горелка на 100%товар.и да не вдига температура при максимална мощност, водата съм я направил 70 управлява се по стаен термостат. Как по точно да вдигна минималната и максималната мощност? По това което виждам котела няма необходимата мощност. Консуматорите са радиатори и общо тяхната мощност е 30кВт
morfei1 - специалист
30Kw консуматори, предполагам сметнати по 90/70, на тази темп и моите са 28Kw + 3kw бойлер 80л. Спокойно можеш на извадиш 25% от тях при работа 70/55 температура, примерно. Горелката остава на макс 35kw, мин. 11,5Kw, с котел на 35Kw, а консуматорите са макс 23kw. на 70C. За мощността на котела ОК, особено ако се ползава без изключване, като мен, но тази горелка на тази мощност е само преразход за тези консуматори, а тя навсичкото отгоре не може и да стопли и поне да изключи :? .

По мои изчиследия:
750гр. за 360сек (6мин) при 22сек. пауза, идват 16,36 дози,
750гр. / 16,36 дози идва за една доза - 45,85гр. (за сравнение моите в момента на 100% са 25,8гр с пауза 20сек, на същия котел 35Kw Bisolid Saver C, с 25kw горелка)

макс мощност
3600сек. / 22сек. пауза = 163,36 дози за 1 час x 45,85гр. = 7502гр. за 1 час
7502гр. x оринтировъчно 4,7kw = 35,26Kwh

мин. мощност
3600сек. / 15сек пауза = 240 дози за 1 час x 10,18гр = 2443гр. за 1 час
2443гр. х оринтировъчно 4,7kw =11,48Kwh

От към разход как върви при 24часа работа? Примерно мин. /макс. който е давала през няколкото години в които е ползван, при по топло, по студено време? Предполагам поне 4,5 - 5 торбички си ги лапа като стой та гледай? Оринтировъчно, на мен ми изхарчи средно на час - 2,5кг. миналата седмица, когато стегна за няколко дни и в най-студения ден, при дневни около -3,-4C и нощни -7, -8C, изхарчи толкова колколо е твоята минимална мощност в момента. При 24часа работа на котела, без да изключва дори за секунда горелката. Казвам ти го просто за ориентир, че не трябват някакви велики мощности за да се топлиш комфортно.

От към подаване на пелети смятам, че си ОК като за 32Kw горелка, друг е въпроса дали ти трябва толкова мощност. Ако примерно нещата не се подобрят с повече максимален въдух, остава консумацията на радиаторите да е толкова висока, че да не може горелката да свали на по-малка мощност, но пък тогава по стаите няма да се трае от жега, в случай, че нямаш термоглави. Ако пък имаш термо глави, консумацията в един момент ще намалее и котела ще свали мощността, като вдига температурата. Не вярвам да имаш приблизително 30Kw загуби непрекъснато, че и повече при 23Kw консуматори, за да не може тази горелка да влезне в модулация.

Другото което остава е супер некалорични пелети, но пък 2-3 сезона все да попадаш на некалорични пелети....

Не е изключен и вариант, някаква грешка по инсталацията, мисля че каза, че откакто е монтиран котела, работи по този начин и смяташ, че нещо не е наред. За това вече ще ти трябва специалист да огледа системата или много четене, сам да научиш и прецениш кое как трябва да е.
Rumen_lozen - помощник
Да се чуем по телефона?
morfei1 - специалист
Няма проблем, ще ти пратя номера на лични съобщения, но аз не съм специалист за да ти дам точен съвет, къде издишат при теб нещата. Просто ти споделям моите неволи с този котел и горелка като потребител. Наблюденията ми при работа им и най-важното за мен, да разбера логиката на управление на горелката, за да мога да си я настройвам така както аз искам според нуждите ми. Мисля, че успях, въпреки, че ми отне много време :)
Rumen_lozen - помощник
Така колеги да споделя какво направих по котела. Сложих клапа за регулиране тягата на комина, оказа се че топлиме атмосферата :-D :-D намалих вентилатора на 55% и котела заспа! :mrgreen: :mrgreen:
morfei1 - специалист
Браво, горе-долу му нацелихме проблема. Врящите кюнци до там водят, "парата през свирката". Само макс вента ли бутна на 55%? , Мин на 48% ли го караш?
Rumen_lozen - помощник
пон яну 28, 2019 9:20 pmmorfei1 написа:
Браво, горе-долу му нацелихме проблема. Врящите кюнци до там водят, "парата през свирката". Само макс вента ли бутна на 55%? , Мин на 48% ли го караш?
Да :-D
burner - специалист
Може ли някой да даде мнение за 25 кВт горелка на Бисолид, която е и за слънчогледови пелети? В момента работи пелетен котел Бисолид с 25 кВт мощност на дървесни пелети. Кое е по-добре - продажба на котела и покупка на Грейко, или смяна на горелката с тубусна за слънчогледови пелети? Ако някой има впечатление за работата на тази горелка, моля да сподели.
burner - специалист
Наистина ли няма никой с горелка на Бисолид за слънчогледови пелети? Или някой да е поставял на пелетен Бисолид каквато и да е горелка за слънчогледови пелети?
emskia - специалист
Здравейте. Отскоро и аз имам удоволствието да притежавам пелетна горелка Bisolid (GP 25_B - 25kW), която е пригодена към котел Viadrus. Управлението е посредством стаен термометър Salus. Отопляемата площ е почти 100кв - хол, 3 спални, коридор,баня, тоалетна и още една малка стаичка, като едната спална и малката стаичка са с почти на минимум кранове. Вчера вечерта в 19 часа беше първото му палене, като до сега 9:00 е изгорил почти 5 чувала по 15кг. Изчетох цялата тема с различни настройки, но не съм много сигурен дали съм го настроил правилно. В момента температурата на котела е настроена на 15-65 ргадуса, като помпата върти на 60 градуса. Термометъра съм го настроил на стайна 23 градуса, но повече от 18 не е станало. Още по странното, е че котела почти не спира - работи на пълни обороти.
Ще се радвам на професионалното Ви мнение и ценни съвети за фина настройка.
Снимки на модела горелка и част от настройките:

http://www.imagebam.com/image/9dc64d1362393040

http://www.imagebam.com/image/5747851362393042
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 26

Тема "Пелетни горелки BISOLID Настройки и проблеми." | Включи се в дискусията:

Сподели форума: