ср яну 16, 2019 10:08 ammorfei1 написа: По назад в темата беше писано или в една друга за Bisolid GP 18, че Bisolid GP 32kw стандартно е с тези настройки. От това което виждам на снимката.Здравей. Шнека го засякох на при работеща горелка на 100%товар.и да не вдига температура при максимална мощност, водата съм я направил 70 управлява се по стаен термостат. Как по точно да вдигна минималната и максималната мощност? По това което виждам котела няма необходимата мощност. Консуматорите са радиатори и общо тяхната мощност е 30кВт
Зареждане 2-9
Паузи 13-13
Вентилатор 48-60%
Дебита на шнека при работеща горелка ли го засича или при обезвъдушаване на шнека? Защото има разлика. Ако е при работа на 100%, хвърля нормално като за 35Kw горелка с тези паузи, ако е при обезвъздушаване е някъде около 3078гр. на час, което е недостатъчно.
Сервизните настройки, които ми изпратиха от Интиел за моята горелка, които може би варират малко при различните поколения (основно в първоначалното зареждане и време за предварителен подгев) е:
Зареждане 2-8
Паузи - 14-14
Вентилатор - 48-100%
Твоята гледам е по-ново поколение, нямам идея точно кое.
С момчето, което разговарях ми каза да не пипам вентилатора, а да си наглася минималната мощност така, че хем да работи добре, хем да не изключва, евентулано да разширя диапазона на модулация ако пак изключва често. Така и направих и сега съм щастлив. По онова време минималната ми мощност по настройки беше 2кг. час , а сега средно при отрицателна нощна температура ми дава разход 2,20кг. час. При -5, -10, ще работи добре с настройките, които беше, но при едно по-топло време се почва един on/off циклаж, таман стопли водата и изключи, охлаждане, палене и пак на ново = "парата през свирката". Котела е голям 105л. вода хваща и му трябва време да загрее и смятам, че е по рентабилно да работи постоянно на максимална температура с минимална мощност на горелката, отколкото в on/off режим. Поне такива са моите наблюдения върху моята система.
При теб обаче е обратното, не вдига темп., но не я вдига при 100% товар на горелката или не иска да изключи при минимална мощност?
В този ред на мисли, ако не вдига темп. при 100% и приема, че шнека го засичаш при работеща горелка на 100% товар, този вентилатор макс. 60% нещо не ми харесва и аз бих пробвал с +5, + 10% дори повече и съответно проследяване как се държи горелката. Вярно горелката физически е по-голяма от 25kw-та, което предполага и по-голям вентилатор с по-голям дебит, но и дозите са ти с 40% по-големи от моите. Oсвен пелети си трябва и въздух. Ако пък не изключва на минимална мощност, мисля че всичко ти е ОК, когато се стопли или се намали консумацията от радиаторите, горелката ще изключи. Ако това не ти харесва, трябва да си вдигнеш минималната мощност, което пък значи, че трябва да вдигнеш и максималната, съответно и разхода ще се увеличи.
Няма гаранция, че тези 60% за вентилатора са стандартните, а някой на своя глава не ги е намали. При мен вентелаторите не бяха пипани, но времето на изчакване беше 14-13, което не е лошо, но не е стандартното, просто някой така е решил поради няква си причина. В момента е с паузи 20-14 и работи доста по-чисто и икономично. Иска си ръчкане и мониторинг, докато стигнеш до истината![]()

По мои изчиследия:
750гр. за 360сек (6мин) при 22сек. пауза, идват 16,36 дози,
750гр. / 16,36 дози идва за една доза - 45,85гр. (за сравнение моите в момента на 100% са 25,8гр с пауза 20сек, на същия котел 35Kw Bisolid Saver C, с 25kw горелка)
макс мощност
3600сек. / 22сек. пауза = 163,36 дози за 1 час x 45,85гр. = 7502гр. за 1 час
7502гр. x оринтировъчно 4,7kw = 35,26Kwh
мин. мощност
3600сек. / 15сек пауза = 240 дози за 1 час x 10,18гр = 2443гр. за 1 час
2443гр. х оринтировъчно 4,7kw =11,48Kwh
От към разход как върви при 24часа работа? Примерно мин. /макс. който е давала през няколкото години в които е ползван, при по топло, по студено време? Предполагам поне 4,5 - 5 торбички си ги лапа като стой та гледай? Оринтировъчно, на мен ми изхарчи средно на час - 2,5кг. миналата седмица, когато стегна за няколко дни и в най-студения ден, при дневни около -3,-4C и нощни -7, -8C, изхарчи толкова колколо е твоята минимална мощност в момента. При 24часа работа на котела, без да изключва дори за секунда горелката. Казвам ти го просто за ориентир, че не трябват някакви велики мощности за да се топлиш комфортно.
От към подаване на пелети смятам, че си ОК като за 32Kw горелка, друг е въпроса дали ти трябва толкова мощност. Ако примерно нещата не се подобрят с повече максимален въдух, остава консумацията на радиаторите да е толкова висока, че да не може горелката да свали на по-малка мощност, но пък тогава по стаите няма да се трае от жега, в случай, че нямаш термоглави. Ако пък имаш термо глави, консумацията в един момент ще намалее и котела ще свали мощността, като вдига температурата. Не вярвам да имаш приблизително 30Kw загуби непрекъснато, че и повече при 23Kw консуматори, за да не може тази горелка да влезне в модулация.
Другото което остава е супер некалорични пелети, но пък 2-3 сезона все да попадаш на некалорични пелети....
Не е изключен и вариант, някаква грешка по инсталацията, мисля че каза, че откакто е монтиран котела, работи по този начин и смяташ, че нещо не е наред. За това вече ще ти трябва специалист да огледа системата или много четене, сам да научиш и прецениш кое как трябва да е.