Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pechkata - специалист
Този на Прити е с димогарни тръби - нова разработка и е на цена 1500 лв.
andy_forresite - майстор
Знам го много добре. Хоризонтални тръби, два реда над долната врата. Откъм усвояване е ЗЛЕ. Видял съм го какво може с пелетна горелка :) Ако грейко котела е 90% то този е най-много 65%.
Чудя се какъв друг котел да ти предложа. Пак ти казвам, спестявам ти пари в момента. Не си купувай червения, нищо че е обявен за 33 kw.
pechkata - специалист
нед фев 17, 2019 10:45 amТрифон П.Трифонов написа:
нед фев 17, 2019 10:24 ampechkata написа:
Добре - предложи котел...

горелка Прити 20 kW и камина Прити 21+5 kW
Печка, това е най лесно. Анди, Лазар, че и аз ще ти предложим, ама ти хич не четеш.
Има писано поне за пет от които можеш да си избереш.
Щом си избрал да се топлиш на пелети, изборът е само един, но ще се въздържа щото има доста противници на марката.
Поразгледай темите и ще се ориентираш!
Прати ми линк на лично съобщение ...
pechkata - специалист
нед фев 17, 2019 11:33 amandy_forresite написа:
Знам го много добре. Хоризонтални тръби, два реда над долната врата. Откъм усвояване е ЗЛЕ. Видял съм го какво може с пелетна горелка :) Ако грейко котела е 90% то този е най-много 65%.
Чудя се какъв друг котел да ти предложа. Пак ти казвам, спестявам ти пари в момента. Не си купувай червения, нищо че е обявен за 33 kw.
Грейко ама 4-5 хиляди за котел - по добре да сложа термопомпа...
andy_forresite - майстор
Около 2000 е цената на котела. Ти горелка си имаш.
Във всички случаи ще трябва да се прави присъединителен фланец за захващане на горелката ти към който и да е котел.
Може да пробваш да купиш котел бош, дакон, юнкерс, бодерус. Те са със сходна конструкция с три вертикални хода. Мощност 27-32 kw и да им направиш турболатори за ход № 2. Или пък да преправиш на 5-хода с преграждане на бункера на две както е направил Тр. Трифонов. В този вариант реалистично може да се вместиш в 1000 лева. Това ти е най-добрия вариант, само да не нацелиш изгнил котел, който тече или е на прага да го направи. Масово се използват неправилно и се убиват.
pechkata - специалист
Къде го намери за 2000 лв. дай линк...
нед фев 17, 2019 11:54 ampechkata написа:
нед фев 17, 2019 11:33 amandy_forresite написа:
Грейко ама 4-5 хиляди за котел - по добре да сложа термопомпа...
За да разчиташ изцяло на термопомпа, ще ръснеш около 3 пъти повече.
Ако можеш да си го позволиш, наистина е по добре.

Печка, писал съм ти на ЛС почти същото както и Анди.
Никоъ няма интерес да лъже новобранците, а пише от опит, някои даже и препатили.
Ако сте толкова мнителни, поне не се тръшкайте толкова, ами си гледайте живота както намерите за добре!
pechkata - специалист
Извинявам се че е станало като тръшкане от моя страна - нямах предвид да се тръшкам... :cry:
И благодаря за отзивите...
нед фев 17, 2019 12:32 pmpechkata написа:
Извинявам се че е станало като тръшкане от моя страна - нямах предвид да се тръшкам... :cry:
Предполагам разбра, че само котел е около 2000. Комплекта Х2 и малко.
Линкове можеш с лопата да ринеш.
BAT_GOIKO - специалист
Здравейте,

да се отчета и аз с моя опит. Котела ми е Green Eco Therm Long Time на Ерато с 30 kW горелка (Ерато). Нямам буферен съд. Вече 4 годниа се топля с него. Смостоятелна къща площа ми е 230 м2 отоплявам 200 м2 (котките спят на 18 градуса :rolleyes: ) + два бойлера на 120 литра (догрявам през ноща около 3:30 защото серпентината загрява само горната част на бойлерите (Елдом) и ми показва на дигиталния термометър 9 градуса а като си пусна душа те изгаря (аналоговия е посредата но той е горе на водосъдържателя). На 60 градуса ми е настроен флуида. Ползвам обикновенни пелети от Пазарджик (миналата година значително повишиха цената си 380 на тон бяха 330). Изолацията ми е 10 см Юг и Запад и 15 Север и Изток EPS. Таванната плоча е изолирана с 10 см вата отдолу и 6 см фибран отгоре + замазка. Троен стъклопъкет. Българска тухла и поради това доста ВАР от вътрешната стана. Местоположение Пловдив (160 м надморска височина)

Температурата която се поддържа при пуснат котел е около 24 градуса (сложих с 20% повече глидери от проекта заради естетика и да ми е по топло). При мен котела работи през работните дни max. 7 - 8 часа през почивните между 12 - 13. Разхода ми за сезон е между 2,4 тона и 2,6 тона. Почваме Октомври и Свършваме Март Април. Сутринта в къщата ако е работил котел предишната вечер е около 21 - 22 градуса (почти не зависи от слънце и външма температура), спада до около 20 градуса вечерните часове (около 19:00 ако не е пуснат до тогава). Ако не работи няколко дена (4 - 5) котел пада на 18 градуса.

Аз лично съм доволен и от разхода и от поддръжката на котела и горелката (единствено ми е млко шумно падането на пелетите в горелката но ще се борим скоро и стова). Но според мен важна роля за разхода играе изолацията от вън, стъклопъкета и ВАР'та която е нещо като акумулатор на енергия и е доста комфортно (след нея има мрежа и гипсова шапкловка). За мен разхода е ОК в сравнение с ток и при положение че нямам газ наблизо.

Поздрави
BAT_GOIKO

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: