• 1
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Мисля, че си го завъртял на 180 градуса, сега нямам пред себе си, но съм почти сигурен. Не гледай стрелките, те в случая само те объркват. Завъри го така, че стрелката да сочи към байпаса (горещата вода, идваща от котела), наблюдавай и пиши.
Завалията, голямо произведение на изкуството си сътворил :)
Тоест само да развъртя холендрите и да го монтирам обратно,стрелката сочеща надолу пак ще си остане свързана на същия холендър.Без да режа тръбите?Ако е така още утре ще го направя.Някъде назад в темата един друг колега беше писал,че се обръща херца но не ми стана ясно как.Утре ще го обърна и пиша отзиви...Темата е изключително интересна..
bulhomes2 - майстор
ср окт 09, 2019 12:36 amLazarGanev написа:
...Завалията, голямо произведение на изкуството си сътворил :)
:-D Аз мислех, че бащицата е цар на ВиК лабиринтите, но той го отвя сериозно.
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, завърти го точно така - общия край (началото на стрелките да сочи към помпата и входа на котела, но май щв=е се наложи да размениш и другите 2 тръби. Не съм 100% сигурен, защото ползвам и Tiemme, и май твоето разположение на тръбите отговаря точно за Tiemme, а за Херца горещата тръба май трябва да идева от средния отвор. След някой час мога да проверя със сигурност
Котелния Есбе е монтиран правилно. Грижи има само с Херц.
Имах грижа с моя смесителен мотор-вентил Есбе. Ръждясал чугуняка, та разглобявах като водопроводчик под налягане. Понякога само Мамата не помага- трябва и чук.
Развъртях го, но сега го играе като разпределителен. Пак ще разглобявам.
Ако Херца не може да си променя функцията само с връткането на елемента, оправдано си е по евтин.
Christo - майстор
Колега, вземи си начертай разводката на тръбите, уточни дължините и я изпълни наново. Ми то сега прилича на подводница или на пароцентрала. Тая вода как се оправя на къде да върви?
ср окт 09, 2019 6:11 amLazarGanev написа:
Да, завърти го точно така - общия край (началото на стрелките да сочи към помпата и входа на котела, но май щв=е се наложи да размениш и другите 2 тръби. Не съм 100% сигурен, защото ползвам и Tiemme, и май твоето разположение на тръбите отговаря точно за Tiemme, а за Херца горещата тръба май трябва да идева от средния отвор. След някой час мога да проверя със сигурност
И аз така мисля че трябва да се разменят и другите две тръби,понеже със покачване на темперетурата подаваа повече топла вода към радиаторния кръг,което не е чак толкова голям проблем.Когато термоглавата е завътряна на 60 градуса или средно положение,разпределя по равно температурата към буфера и радиаторния кръг и двата термометъра показват около 65 градуса,тоест херца разпределя потока в някакви проценти но не е ясно в какви.Буфера се загрява напълно за около 3 часа,котела е 37 кв,отоплям едва 60 кв.метра стара къща от 30 те години,с пристройка.В началото когато инсталирах котела буфер не беше предвиден,но един приятел си закупи от Германия котел със два буфера и единия ми го подари,понеже нямал място за двата.Интересното е че есбето не е затворило тази сутрин,понеже в котела още догаряха дървата от снощи а темперетурата на водата в буфера все още е 45 градуса.Възможно ли е това?
ср окт 09, 2019 6:11 amLazarGanev написа:
Благодаря и ще чакам отговора ти преди да развъртя херца.В сегашното му свързване,при пълно завъртане на термоглавата по часовниковата стрелка,клапана насочва целия поток в посока стрелката надолу към смесителната линия със връщащия поток от радиаторния кръг.При пълно завъртане обратно на часовниковата стрелка поосоката е 100% към радиаторниа кръг с малката помпа.Благодаря.
Здтавейте колеги,успях да навържа правилно Херца,сега си смесва в правилното съотношение,работи като часовник цялата система.Стрелката надолу на Херца се връзва към топлата вода идваща от котела(байпаса на буфера),стрелката напред се връзва към влизащата студена вода към котела,а началото входа на херца към радиаторния кръг и втората помпа.Благодаря на Лазар Ганев за съвета.Поздрави...
Павката84 - помощник
Привет!
Тази година се налои и аз да приправя малко инсталация,та при мен няма мн място за буферен съд и се спрях на хидравличен изравнител.При добавяне на трипътен вентил и втора помпа надявам се да не съм огелпил нещо..
Прикачен файл:
Screenshot_20191012-160753.png
  • 1
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: