Най - вълнуващия въпрос зимно време.
DJ_DOGGY - помощник
Здравейте,

Вчера се опитахме да пуснем котела. По-рано през годината правихме ремонт на стая и вадихме радиатори, като кранчетата за вход и изход бяха затворени и след слагането ги напълнихме и пуснахме обратно инсталацията. Дойде време за тест на системата и установихме че не иска да тръгне котела. Пробвахме да надуем до 1.2 бара водата - нищо, все същото.
Пуска се, чува се шуштене, манометъра играе вдига над 2 бара, температурата отива 80-90 градуса и изключва.

Пробвах опцията за "пълнене" 1 : 1 като се мине през P : 12 и когато няма налягане в системата, помпата започва да работи, пълним вода пак , надуваме го до 1.2 бара. Излизам от менюто и пак същото. Като че ли помпата не иска да върти. Но когато бях в опцията "пълнене" - върти.
Понякога показва грешка Ф1, друг път не показва нищо, един път видях Ф2. Ресет и пак нищо, прави го това и даже грешка не вади.

Иди го разбери какво иска. Котелът е Viessmann Vitodens 100-W със сензорен дисплей и само едното копче за пускане, друго няма. Няма врътки, нищо.

Първо мислехме че има въздух в системата, но когато развихме филтърчето да го видим, изтече гореща вода и то доста тече преди да спре.
Някакви предположения? Благодаря предварително.

Забравих да напиша че нямаме включена инсталация за топла вода и опцията е изключена от менюто на OFF..
Последна промяна от DJ_DOGGY на пет окт 25, 2019 7:44 am, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Най-малкото трябва да се обезвъздуши топлообменника, има си процедура. Добре е да извикате сервиза за една профилактика, да огледа всичко.
DJ_DOGGY - помощник
Аз я видях тая процедура, маха се капака и има горе някакъв кран ли какво е в горната част на топлообменника. Но дават и някакви кранове долу на входа и изхода, каквито ние нямаме. Отворете затворете A B C, но аз няма как да го направя, понеже нямам такива неща каквито са нарисувани. Има само по един сферичен кран за спиране и толкова. Няма от къде да пускам вода както е дадено там.
Водата я пускам на цялата система от друго място.
LazarGanev - "Велик майстор"
Трябва да се обезвъздуши топлообменника от човек, който знае какво прави!
DJ_DOGGY - помощник
Току що си тръгнаха хората, казаха че блокът на помпата не е наред. В друг режим се пуска, а в нормален не работи. Тоест електронен блок на помпата най-вероятната причина. Казаха че ще поръчат и ще бъде сменен. Дано се окажат прави. Ще видим след някой друг ден.

Благодаря.
ESPACE - майстор
Сваляха ли помпата, за да проверят дали не е блокирала от по дългия престой? Как установиха че се пуска в "друг режим" и какъв е този режим - "Пълнене"? Как установиха че работи, че се върти?
На тази помпа захранването и заданието (с каква мощност и на какви обороти да работи) се подават отделно от контролера на котела. Ако тя не работи в един режим, а работи в друг значи проблема не е в помпата, а в платката на котела.
Сега когато се върнат майсторите с "нов блок на помпата", което реално е цялата помпа е съвсем нормално да тръгне, ако старата е просто блокирала.
И за финал - сигурни ли сте че са отворени крановете на радиаторите и тези под котела? Тъп е въпроса, знам но и много глупости съм виждал, затова питам.
DJ_DOGGY - помощник
пет окт 25, 2019 9:54 amESPACE написа:
Сваляха ли помпата, за да проверят дали не е блокирала от по дългия престой? Как установиха че се пуска в "друг режим" и какъв е този режим - "Пълнене"? Как установиха че работи, че се върти?
На тази помпа захранването и заданието (с каква мощност и на какви обороти да работи) се подават отделно от контролера на котела. Ако тя не работи в един режим, а работи в друг значи проблема не е в помпата, а в платката на котела.
Сега когато се върнат майсторите с "нов блок на помпата", което реално е цялата помпа е съвсем нормално да тръгне, ако старата е просто блокирала.
И за финал - сигурни ли сте че са отворени крановете на радиаторите и тези под котела? Тъп е въпроса, знам но и много глупости съм виждал, затова питам.
Помпата снощи още работеше в "другия режим", не са я сваляли Да, за пълнене става дума. Тръгна след известно време, но тръгна. Не е грапирала, провериха я през отвора . Вади някаква букса и пак я слага, никакъв ефект. Вече днес може и тотално да е отказала, не знам.
Сега аз казвам какво каза човека, а дали е имал предвид електроника на самата помпа или блок някакъв на котела... не знам. Каза електрониката на помпата и посочи нея.
Разбира се че крановете са отворени, всичко е проверено. Проблемът е в котела. Много обичам такава техника. Седи половин година в покой, пускаш я и "дрън".... айде в киреча. И то техника за 3 бона без някой друг лев.

Като идваха и тестваха, човека каза че изобщо не върти. Пипа я чака да "вибрира" явно - и направи отрицателна физиономия. Ще видим , ще пиша ако го оправят и ще видя какво точно ще сменят. Дали ще е по самата помпа или по падащия панел на котела.
jabata - специалист
Може ли да попитам как така, блока на помпата до миналата година е работил, и изведнъж спира да работи. Какъв е този друг режим, това не е ли циркулационна помпа. Или тя има изкуствен интелект, и 3 или 4 входа, и също толкова изхода, и избирателно на базата на изкуствения интелект избира къде и как да върти водата :-D
Иначе, след смяната на блока, ще тръгне, защото е сменена самата помпа. Но както и да е. Всеки знае, че по изгодно е (за фирмата :-D ) да се смени цял блок, каквото и да съдържа той, вместо една помпа. А клиента, клиента кучета го яли, важно е да плаща.
Не го познавам в детайли този котел, но не искам и не мога да си представя, че при него няма начин да се смени само помпата.
ESPACE - майстор
Ясно, значи нищо не са сваляли, нищо не са мерили. Е, попаднал си на parts changer-и, не на инженери. Като знам какви са цените на рез. части на Viessmann не ти завиждам. Дано котела е гаранционен.
DJ_DOGGY - помощник
пет окт 25, 2019 12:06 pmESPACE написа:
Ясно, значи нищо не са сваляли, нищо не са мерили. Е, попаднал си на parts changer-и, не на инженери. Като знам какви са цените на рез. части на Viessmann не ти завиждам. Дано котела е гаранционен.
Да, гаранционен е . Има 10 години на топлообменника. За другото не знам - една ли е две ли са ама явно ще е по гаранция, защото взеха картата. Мисля че са две години.

А на кой котел частите ще са евтини, че не мисля че има такъв изобщо.
Последна промяна от DJ_DOGGY на пет окт 25, 2019 12:24 pm, променено общо 1 път.

Тема "Котелът не иска да работи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: