gunoff написа:Я прочети пак поста ми и кажи къде пише, че ще сменям климатика с реотан...?!Първо, пак прочетох това:
Първо- в Бургас отоплителния сезон не е 6 м.
Второ- 4 климатика за 4000 лв ? - говорим за COP над 4, защото там наистина спестяваш енергия. По мои сметки климатик на стойност около 2100 лв. с гаранционното обслужване и монтажа се изплаща за около 5.5 години, ако го сравнявам с марков реотан 2,5 kW, който ми е напълно достатъчен за помещението. Достатъчен ми е и 2 kW - за сравнение над 7 г. - и в двата случая над гаранцията.
gunoff написа:... но тази зима ще си взема един качествен конвекционен радиатор и мисля, че ще направя страхотна инвестицияВторо, като ти стигат 2,5 кВт, то как сметна климатик за 2100 лв? И според теб един климатик за 650 лв (PANASONIC CS/CU-UW12GKE в Техномаркет има промоция с безплатен монтаж, а гаранцията на компресора е 60 месеца, и СОР=3,5), който ти дава 3,7 кВт няма ли да ти е достатъчен. Отделно, като живееш в Бургас, там благодарение на морето средните температури радко падат много под 0 градуса, което гарантира почти непрекъсната работа на климатика при СОР 3,5.
Хайде, моля те, сега ме убеди, че като даваш 3,5 пъти по-малко пари за електроенергия за отопление няма да си избиеш 650-те лв. за климатика, дори без да вадиш 200-те лева, които смяташ да дадеш за читав конвектор...