• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Petyr - специалист
gunoff написа:
Я прочети пак поста ми и кажи къде пише, че ще сменям климатика с реотан...?!
Първо- в Бургас отоплителния сезон не е 6 м.
Второ- 4 климатика за 4000 лв ? - говорим за COP над 4, защото там наистина спестяваш енергия. По мои сметки климатик на стойност около 2100 лв. с гаранционното обслужване и монтажа се изплаща за около 5.5 години, ако го сравнявам с марков реотан 2,5 kW, който ми е напълно достатъчен за помещението. Достатъчен ми е и 2 kW - за сравнение над 7 г. - и в двата случая над гаранцията.
Първо, пак прочетох това:
gunoff написа:
... но тази зима ще си взема един качествен конвекционен радиатор и мисля, че ще направя страхотна инвестиция
Второ, като ти стигат 2,5 кВт, то как сметна климатик за 2100 лв? И според теб един климатик за 650 лв (PANASONIC CS/CU-UW12GKE в Техномаркет има промоция с безплатен монтаж, а гаранцията на компресора е 60 месеца, и СОР=3,5), който ти дава 3,7 кВт няма ли да ти е достатъчен. Отделно, като живееш в Бургас, там благодарение на морето средните температури радко падат много под 0 градуса, което гарантира почти непрекъсната работа на климатика при СОР 3,5.
Хайде, моля те, сега ме убеди, че като даваш 3,5 пъти по-малко пари за електроенергия за отопление няма да си избиеш 650-те лв. за климатика, дори без да вадиш 200-те лева, които смяташ да дадеш за читав конвектор...
pipbel - майстор
Адаш - :2thumbs:

Пък да не говорим че на пазара има вече хиперинвертори с СОР над 6.2..... Просто нещата са несравними.....sorry Gunoff

В тоя ред на мисли - можеш ли ми дадеш някакъв линк с графични криви как се изменя СОР на климатиците спрямо външната температура ?
pipbel - майстор
Mерси, като че ли това е което искам.
Само дето нищо не мога да прочета.....
Друг линк?
gunoff - специалист
Здравейте,
Не искам да споря и да изглеждам много знаещ...
Правя си сметка като всеки човек...
Нещо да уточня - никъде в поста ми не пише колко стаи има жилището ми... Само заради това не си струва вече да пиша - явно хората които четат не вникват в съдържанието, а при един спор трябва да слушаш много внимателно, тъй като е възможно да не си прав и нещо повече - да научиш нещо полезно за себе си ( не е казано, че трябва да си прав на всяка цена...) и аз адски много ще се зарадвам ако и с мен стане така.
Сега по темата без да изреждам никове - беше казано за някакви хипер инвертори. Вярвам, че и цената им ще е такава.
Никъде не оспорвам ефективността на климатиците - не съм съгласен с факта, че трябва да дам повечко пари наведнъж. Не ми говори за Панасоник - имам такъв. Единствено добро в офертата на Техномаркет е цената - когато написах за колко време ще изплатя един хубав климатик като база за сравнение взех 0.8 kW/h консумация на ел. е-я от климатика. Ако вярвам на офертата консумацията при отопление вече е 1.06 kW/h ???!
"Реотаните" също си имат дистанционно с което се регулира температурата, по-безшумни са ( понякога има значение ), не правят течение от което се настива, когато ги монтираш под прозореца няма мухъл ( за разлика от климатика на стената) и др. преимущества. Има и такива, които комбинират отоплението с инфрачервен излъчвател.
Да сте живи и здрави и със здраве да ползвате електроуредите си !
Покрай голямото превъзнасяне кое колко е ефективно ми се струва, че не дооглеждаме по-добре финансовата страна на въпроса - когато вземеш кредит ползваш пари които нямаш и за това си плащаш.
Petyr - специалист
pipbel написа:
Друг линк?
Изображение

Тази е с малко по-добро качество. Става въпрос за климатик с СОР 3.
gunoff - специалист
Petyr написа:
pipbel написа:
Друг линк?
Изображение

Тази е с малко по-добро качество. Става въпрос за климатик с СОР 3.

Petyr, къде го видя тоя коефициент 3.5 при 0 градуса ? По тази графика излиза, че е около 2.3-2.4
Petyr - специалист
gunoff написа:
Petyr, къде го видя тоя коефициент 3.5 при 0 градуса ? По тази графика излиза, че е около 2.3-2.4
Прочети отново характеристиките на Панасоника - СОР 3,5 при 7 градуса. А на схемата е при такъв с СОР 3, а вече има инверторни с над 4.

Просто климатичната техника не спира да се развива, произвеждат все по-добри компресори, а инверторите направо направиха революция.

gunoff, понеже започваш да се държиш като обиден, ще ти кажа, че имам доста проблеми и понякога пиша по-остро, ако съм те обидил - извинявай.
А за проблемите ти с климатиците от съседната тема, то по-добре ги преглътни (залепи лепенката), защото в сравнение с какъвто и да е ел конвектор, сметката ти за ток ще е в пъти по-ниска (стига да не крадеш).

Стори ми се че си останал с грешно впечатление за конвекторите, за които е темата. При реотаните имаш почти 100% КПД, т.е. колкото ел. енергия вакраш, толкова топлинна получаваш. Икономията при конкретния модел идва от това, че температурата се следи внимателно и рядко се повишава над зададената (а това се отразява на количеството топлина, което преминава през стените и прозорците и излиза на вън). Може и някаква икономия да има и от по-добре подбран вентилатор.
Климатика също следи температурата много точно, но неговото КПД е 350% (така записано излиза, че е перпетум мобиле :) ) Т.е. ще е около 3,5 пъти по-икономичен от конвектор с добър терморегулатор.

Такава инвестиция, както и топлоизолиране, се изплащат много бързо, защто тенденцията е енергията да поскъпва. От предишен твой пост разбрах, че не си доволен от панасоника, те наистина, въпреки че са японски, не се най-добрите, за това ако искаш най-доброто си вземи дайкин, дженерал или мицубиши.

А ако наистина, притежанието на климатик те прави нещастен, то го махай възможно най-бързо.
  • 1
  • 2

Тема "Електрическите отоплителни панели ADAX" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: