Най - вълнуващия въпрос зимно време.
IJAN - специалист
Това за балансирането е нещо ново за мен.Ако е възможно по подробно да обясниш какво представлява ще ти бъда благодарен.
montoya - майстор
Намаляш единия кръг предполагам за да "надуеш" в другия топлото.
И така и така става въпрос за тръби, да не отварям нова тема.
Някой може ли да ми каже тръба полипропилен Ф-25 колко киловата и на какво разстояние може да ги пренесе?
Ще съ много благодарен ако някой помогне!
илко илиев - специалист
незнам за апартамент ли става дума или за къща.но ако еново струителство или ако имаш възможност пускай за всики радиатор отделен кръг и ще е най добре и ще топли навсякъде . акакто мислиш ти незнам дали последния ти радиатор дали ще топли. и не ти трябва затворена система най добре е отворена а ако е къща и даже и без помпа става
2v6 - майстор
montoya написа:
Някой може ли да ми каже тръба полипропилен Ф-25 колко киловата и на какво разстояние може да ги пренесе?
Зависи от мощността на помпата и динамичното съпротивление на инсталацията (колена, вентили, уреди и т.н.).
Примерно при температурна разлика 20 градуса, помпа 50W може да има разход 1-3 m3/h. Това означава мощност 23-70 kW.
Права полипропиленова тръба Ф25 има доста ниско съпротивление и за фамилна инсталация ще влияе слабо на циркулацията.
bad to the bone - специалист
...
Последна промяна от bad to the bone на ср ное 11, 2009 12:07 am, променено общо 1 път.
montoya - майстор
2v6 написа:
montoya написа:
Зависи от мощността на помпата и динамичното съпротивление на инсталацията (колена, вентили, уреди и т.н.).
Примерно при температурна разлика 20 градуса, помпа 50W може да има разход 1-3 m3/h. Това означава мощност 23-70 kW.
Права полипропиленова тръба Ф25 има доста ниско съпротивление и за фамилна инсталация ще влияе слабо на циркулацията.
Става въпрос за присъединяване на един радиатор с мощност 3кв. към съществуваща сградна инсталация, която е почти на предела на възможностите си. Радиатора обаче е в друга сграда на около 25м. от котлето, като най много да има 6 колена по цялото трасе и има възможност да се сложи отделна помпа само за този радиатор. Дали ще си пречат помпите /съществуващата и другата/ и дали ще стига мощноста пренесена по тръбата за този радиатор?
П.С Съществуващата система е под налягане!
Takezo Sensey - модератор
montoya написа:
Не знам на кое казваш ф25...но стоиностите са следните , предполагам е 1/2" по вътрешния диаметър

1/2 " дава 5.5 квт. при 5.7 литра в минута
3/4" дава 14.6 квт. при 15 литра в минута
montoya - майстор
takezo написа:
Не знам на кое казваш ф25...но стоиностите са следните , предполагам е 1/2" по вътрешния диаметър

1/2 " дава 5.5 квт. при 5.7 литра в минута
3/4" дава 14.6 квт. при 15 литра в минута
Ф16 = 3/8"; Ф20 = 1/2"; Ф25 = 3/4"; Ф32 = 1" и т.н
Така с Ф обозначават производителитеили вносителите и затова така го казвам, иначе някой го знаят като Д- диаметър, други си маат на цолове и така.
Благодаря за инфото в твоя пост!
Takezo Sensey - модератор
Моля , тези стоиности са истина на 100 % ... :wink: имам много достоверен източник.

Тема "Размер на тръбите за отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: