Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Time2Burn - специалист
Нулл, ти с кво котле си бе барт ми, кажете че и аз се чудя от другия сезон с какво да се отоплявам. За 80 100 квадрата отопление какво да използвам бе, стени 40 санта, пвц дограма, дюшеме насекъде и трудно стоплям... казано честно водата едва ми стига 60° щото съм на пелети... нещо с което повече не бих се топлил.
Пускам оффтопик щото мисля че темата вече се реши.
null - специалист
Viadrus U22 черни донбаски въглища на 12 часа
Сам си регулира горенето така, че да не превишава зададената температура. Тая година сложих и термо датчик да управлява помпата (миналата година работи 5 месеца без да спира)
Много съм доволен от котела. Взел съм го с доста голям аванс на мощност (45KW, а по мои сметки сме вързали не повече от 25KW консуматори)
Като база за сравнение имам само стария "правен" в котлостроителния завод котел.
Използвам чугунени радиатори. Когато изстине водата и помпата спре да върти тези радиатори още поне един час са горещи.
Разхода за сезона (миналия) ми беше малко под пет тона. При 24 часа топло. Имаме бебе. То вече си е на годинка вече, ама говорех за миналия сезон.

Само дето сега се къпем по график защото както казах бойлера малко бавно загрява :)
Жената и децата са си в къщи затова парното постоянно е топло.
Иначе откато съм го вързал към парното - две седмици - не е пускан на ток и се надявам до напролет да не го пускам.
Time2Burn - специалист
А през колко време се зарежда котела? Трудно ли се поддържа? Коко струва един тон такива въглищз, от къде се купуват и жена може ли сама да зарежда котлето? Въглищата имат ли специални предписания за съхранение или е достатъчно да са на сухо и покрито място. И 5 тона побират ли се в един гараж за 2 коли, да речем? Постоянно ли ги има тея въглища? А и като почистваш котела, не е ли необходимо да го изгасиш? Или пепелта си пада през някакви скари? Предлагат ми виадрус 29 киловата, работил е един сезон, замислям се дали да не го взема... Или да си взема De Dietrich? Ти колко квадрата горе долу грееш? дето казваш 25Кв то вай са към 6 радиатора и 1 бойлер по груби сметки, така ли е?
naskov - майстор
Насков, дай линк или кажи от къде можем да си купим такова термореле за 25 лева, защото съм останал с впечатление че трипътния термовинтил струва 70 кинта, и май е най - евтиния вариант.
Терморелета има във всеки магазин за топлотехника. Препоръчвам ти модел В2000 или електронните на Стил електроникс. Електроманитния клапан трябва да бъде нормално отворен. На Honeywell са добри и са около 40лв. С кабелите пак ще стане 70лв. Въпрос на избор :)
ivo.gran4arov - помощник
Time2Burn написа:
А през колко време се зарежда котела? Трудно ли се поддържа? Коко струва един тон такива въглищз, от къде се купуват и жена може ли сама да зарежда котлето? Въглищата имат ли специални предписания за съхранение или е достатъчно да са на сухо и покрито място. И 5 тона побират ли се в един гараж за 2 коли, да речем? Постоянно ли ги има тея въглища? А и като почистваш котела, не е ли необходимо да го изгасиш? Или пепелта си пада през някакви скари? Предлагат ми виадрус 29 киловата, работил е един сезон, замислям се дали да не го взема... Или да си взема De Dietrich? Ти колко квадрата горе долу грееш? дето казваш 25Кв то вай са към 6 радиатора и 1 бойлер по груби сметки, така ли е?
Wiadrus 29,ако верно е работил само един сезон,е добро решение за твойте 100 м2.Ако го палиш с горно горене ще кара по 12/14 часа.Подръжане няма,котела сам си подържа температурата.
Ако ще гориш само въглища,аз лично бих те посъветвал да вземеш dakon,той си е строго "въглищарски"котел и позволява монтиране на автомат за пълнене,с който караш по 24 часа,но както вече казах виадруса също е добро решение.
Аз събрам 3 тона въглища в мазе 3.2 на 2.4 метра,а остава място и за други джунджурии в мазето,така че 5 тона в гараж за две коли ще трябва да ги разстелеш на тъничко за да не се съберат :lol: .При dakon пеплта пада през скари,които котела отваря,но това е допълнителна опция,при виадруса падането през скарите го прави печкаря :),но това не е никакъв проблем.Цената на въглищата в мометна е около 200 лева за тон.
Ако имаш интерес към котел който грее 90 М2 жилище с 2 тона въглища ми пиши на лични.Аз съм с такъв котел,вкъщи не се диша и понякога ме е яд на жената,понеже тя пали котела.
П.П.За да почистиш котел е необходимо той да е изгасен.А въглищата могат да се съхраняват и на открито,да не мислиш че по пристанищата някой им прави навеси. :?
ResidentEvil - специалист
въглищата са по 300 лв./тона а не 200
ivo.gran4arov - помощник
Септември ги купих по 185 лв. ,сега може и да са 300,незнам.А и зависи откъде(имам предвид населено място) ги купуваш.В "Топливо" Враца мисля,че са по 225 лева.Ако имаш предвид София може и на места да са по 500. :|
ResidentEvil - специалист
ти сигурно говориш за брикети нали ?
Аз говоря за домбаски въглища (Украински) в гр. Русе се продават на чувал 25 кг.-7.50 Демек 300лв/т.
А насипно по 280лв/т
ivo.gran4arov - помощник
ResidentEvil написа:
ти сигурно говориш за брикети нали ?
Аз говоря за домбаски въглища (Украински) в гр. Русе се продават на чувал 25 кг.-7.50 Демек 300лв/т.
А насипно по 280лв/т
Донбаски бе човек,или алтайски.Въглищата купих през септември от Лом,щото във Враца продават на 1 тон по 200 кг пепел,та платих и 200 транспорт,но поне не купих пепелта. :o А иначе "Топливо"Враца си правят директен внос,може би затова е такава цената.Ама качеството е отвратително.Такивамитиработи.
null - специалист
Сега и аз се включвам отново
Относно зареждането. Онема ми около 10 мин.
С един ръжен изтръсквам останалата пепел през скарата. Избутвам жарта назад. Отпред редя няколко трески, които преди това съм накиснал в една тенджера с нафта. Дърпам жарта напред да ги затрупа. Отгоре насипвам с една лопатка 10 лопати. Това са грубо около 1.5 - 2 поцинковани кофи. Отварям долната вратичка и му грумвам с една газова горелка за няколко секунди. Затварям. Проверявам дали клапата се движи свободно и дали няма нещо, което да и пречи да се затваря и си ходя.
Така на 12 часа. Като сляза да паля температурата на водата в котела е 50 градуса. Помпата е спряла преди час да върти. Горе е топло. За пет минути развърта отново.
Веднъж на две паления чистя отдолу под скарата.
По този начин изкарвам с под пет тона на сезон. Събрал съм 8 тона в помещение по-малко от гараж. Мисля, че не би било проблем за жената да пали парното. Просто до сега не се е налагало.
А относно дървата - изкарвам с една греда цялата зима :)

Тема "Питане за бойлер със серпентина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: