Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Привет на всички,
И аз като много съфорумци съм в нов апартамент с изолация, дограма. Фирма ми прави отоплението на газ, но през зимата установих, че глидерите на радиаторите са крайно недостатъчни(в спалнята не може да се вдигне температурата повече от 15 градуса, при условие че радиаторите трудно се пипат). Следвайки съветите във форума си направих преизчисление и с ужас установих, че трябва да сложа на радиатоторите по още 5 глидера. Лошото е, че инсталацията е в стената и от стената излиза малко тръба, колкото да се монтира към радиатора. Ясно е, че ако искам да добавям глидери, радиаторите се удължават, т.е трябва да се разкопае стената и да се удължи тръбата с алуминиева вложка. Въпросът е ако я наставя с фитинги, достатъчно надеждна ли е връзката, така че да мога отново да я скрия в стената?
filmatoplo - майстор
Колко квадрата е спалнята , колко ребра има сега , с каква температура ги захранваш ,какъв по вид и височина е радиатора .
barekov1 - специалист
Аз мойте съм ги смятал по 100W на кубичен метър. Определено при -20 градуса вътре си е баня! Около 24-25 С. :hot:
vanko68 - специалист
delq4a - ще си вземеш маркови фитинги,примерно италиански някакви,и малко ще удължиш тръбите,но зад радиатора,да не са вкопани.Ако удължиш само долната линия,няма и да се вижда дори.
Малкия - специалист
докато продължавате да смятате на квадратен метър/ватове трудно ще нацелвате истината

щом ти е нова кооперацийката , виж би трябвало да имаш документи за енергийната ефектовност , би тярбвало да са описани помещенията по колко вата имаш, от там си взимаш , питаш на каква температурки ти е водата , отиваш някъде където се продават радиаторчета казваш им температурата и те ти казват на колко вата е глидерчето
LazarGanev - "Велик майстор"
Малкия,
този спор сме го водили и друг път с други представители на "академичната общност" :) , т.е. хора, занимаващи се повече с проектиране, отколкото с изпълнение и наблюдаване на резултатите и носене на последиците. Аз продължавам да си твърдя, че много по-груби грешки съм виждал при пресмятане уж по формули или със софтуер, отколкото с каруцарското ват/кубик :) . Не, че се съмнявам във формулите, а в готовността на някои колеги проектанти лесно да се съгласяват с желанията на инвеститора за минимум вложения и залагат в проектите по 20-30Вт/кубик.
filmatoplo - майстор
Спомням си времето когато се появиха и навлезнаха в употреба алуминиевите радиатори - и в една бургаска фирма мои партньор , я караха квадрат ребро .Колко вие господине квадратурата -ами 15 квадрата -честито 15 ребра :lol: .И вълка сит и агнето цяло . Само че хората започнаха или да подсмърчат от студ или да пъшкат от топло . :-D Старите чугунени Калор 3 ли бяха се смятаха пак така -само че 80 вата на кубик ,пак 1 ребро на кубик :-D Тя фирмата я интересуваше търговията -и продавачката в магазина смята-закръгля за по лесно .
Малкия - специалист
мен хората , кой как , какво смята не ме интересува

начина е един, точен е и който иска да стават нещата качествено ги прави по този начин
LazarGanev - "Велик майстор"
Добре, ама защо пращаш човека да си гледа проекта - сигурен ли си че там пишат верни неща? А ако няма проект?
vanko68 - специалист
Както казваш,Лазаре,в повечето случаи проектантите се "изсилват",само че надолу. На повечето ми големи обекти слагаме по проекти доста по-слаби климатици от нормалните според практиката.Как звучи 12ка среден клас в хол 50 м2 със стъклени стени ( френски прозорци) около 20 м2 ? И при спор с проектантите ми отговарят като Малкия...

Тема "Правилен ли е броят глидери" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: