• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vladtod - специалист
Би ли казал,колко м2 е колектора и колко lt. бойлера?
tyrnokop - специалист
По-горе в темата Time2Burn ме питаше защо изобщо съм сложил възвратен вентил. Съгласих се с него че не е нужен, тъй като бойлерът ми е най-високо и няма как топлоносителят да тръгне обратно надолу към колектора нощем. Ако има други фактори, с който трябва да се съобразя и да го сложа - слушам те.
vladtod - специалист
Моята система я пълня там отгоре където има една тенекиена кутия/още не съм направил подходящ капак/Изображение ,препоръчвам ти да не надуваш системата с чешмяна вода,ако стане с помпата от перлата сложи дестилирана.
filmatoplo - майстор
В случая без клапа ще стане ама ако топлото вечер тръгне към панела . Преди 19 години и аз направих тоя номер , вечер топлех панелите - само че при отворена система . После моя учител - един колега ми каза да сложа възвратен клапан до бойлера вечер топлото да не отива нагоре . Сложих клапата , напълних системата с вода и пуснах помпата - и от съда започна да изхвърля цялата течност - понеже по лесно е течноста да излиза от съда отколкото да преодолее силата на пружината на клапата.Няма нещо през което да не съм минал.
filmatoplo - майстор
До колкото виждам панела на Владтод е на Сънсистем-Шумен .
tyrnokop - специалист
Би ли казал,колко м2 е колектора и колко lt. бойлера?
Спрял съм се на плосък селективен с меден абсорбер; 10 броя тръби Ф12.7 мм; размери в мм: 1940х940х100; площ 1.82 м2; тегло 33 кг; обем на флуида 3.5 л; около 550 лв; марката е Thermolux. Единственото, което ме смущава е че абсорберната повърхност е изключително тънка - примерно 1/7-ма от милиметъра. Склада, от който съм решил да го закупя е изложил мостра, на която е счупено стъклото, така че клиентът да може да разгледа отвътре. Когато попитах каква е дебелината на ламарината, не можаха да ми отговорят. Трябва ли да се притеснявам за дебелината?

Бойлерът ще е Drazice. 100 или 120 л. Дебелина на изолацията 42 мм; 120 литровият е с височина 1046 мм; диаметър около 524 мм; сух нагревател 2кW. Серпентина в най-долната третина на водосъдържателя. Около 530 лв
Когато реализираш проекта, пиши да видим доволен ли си...
Когато системата стане факт - със сигурност. Все още си чакам входната врата.
препоръчвам ти да не надуваш системата с чешмяна вода...
Би ли пояснил защо. И какво е предимството на дестилираната.
vladtod - специалист
tyrnokop написа:
Би ли пояснил защо. И какво е предимството на дестилираната.
Медните тъбички в колектора се нагряват много,в резултат на което се отделя котления камък и ги запушва с времето.А дестилираната знаеш как се получава :wink:
tyrnokop - специалист
В случая без клапа ще стане ама ако топлото вечер тръгне към панела . Преди 19 години и аз направих тоя номер...
Моля, filmatoplo да дообясни, тъй като не ми стана ясно. При мен панелът ще е най-ниско и смятам, че топлото няма как да слезе надолу.
vladtod - специалист
Ще постна един цитат свързан с обратния ефект на термосифонния принцип
Системата термосифон извлича полза от естествената тенденция горещата вода да се издига над студената. Резервоара в такава система винаги се поставя над върха на колектора и като се стопля вода в колектора тя се издига и се замества от студена вода от дъното на резервоара. Този цикъл продължава, докато температурата на водата в резервоара се изравни с тази в панела. Обикновено се поставя възвратен клапан към системата, за да се избегне обратният процес през нощта, когато паднат температурите. Топлата вода се извлича за употреба, а студена се захранва от водопровода. Тъй като повечето слънчеви колектори се поставят на покриви на къщи, тази система не винаги е удобна, тъй като е трудно да се постави резервоара над колектора, при който случай системата ще се нуждае от помпа, за да циркулира водата.
Бяхме го коментирали това ,но мисля ,че няма кой знае какви топлозагуби.Решението е твое за този клапан :)
filmatoplo - майстор
Помпата не прави тапа като спре, тя си остава една тръбичка с перка през която свободно се движи течност .Диферинциалния термостат и той каква тапа е .Няма затворена схема без клапа -купешка помпена група да вземеш и тя е с клапа .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Съвет за схема на затворена система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: