• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Iliev Labs - специалист
Ееееееее, Кеф!\:D/
Ето я и темата където свободно да помечтаем, за безплатна жега!

Значи Зурлич, на тия работи с въртенето на панелите, съм чул че им викат СЛЪЧОГЛЕДИ.

Управлението си е чисто хардуерно. Знаеш, че съм слаб в електрониката, но ще се опитам да ти обясня идеята.
Имаш две оси. Х за хоризонтала и Y за вертикалата.
Два фоторезистора и компаратор. Май така се казваше. Това дето сравнява стойностите в двата фоторезистора. Когато единият е по-осветен, се подава сигнал към моторчето, да върти в посока по-осветения. Като се изравнят стойностите моторчето спира. Така и за другата ос. Сигурно като се стъмни, му се подава команда да се връща в начална позиция. И така си връткат до безкраи!
Същото и за другата ос.

Мислех да ползвам сателитна чиния. Всъщност е все едно кво ползваш. Окачването на сателитките е подобно, но е само за хоризонтала. Има и специални моторчета, но са си пари. По добре е да намериме по-евтинко решение. Може да снимам някоя, за да добиеш представа.
Zurlata - специалист
Благодаря, Такезо, брате наш!

вище кво пише там дето си посочил:

Недостатъци на слънчевите системи за отопление

Главния недостатък на ситемите за слънчево отопление е неравномерността във слънчевия приход. През ноща на практика този приход е нулев, а през зимата няколко пъти по-малък отколкото през лятото. За да може да се осигури непрекъснато подаване на топлина обикновено се инсталират водни резервоари, които акумилират известна чат от енергията. Тези водни резервоари позволяват по-продължително задържане на енергията и съответно постепенното им отдаване в жилището. Що се отнася до втория проблем- намалената слънчева радиация през зимата- решението му се състои в инсталиране на по-голяма площ или комбинирането с друг източник на отопление- например газово отопление, климатици или в най-лошия случай директно електрическо. Използването на природен газ не само увеличава ефекта на глобалното затопляне, но и преполага силно обвързване с монопол и зависимост дори и от политически ситуации. Директното използване на електричество от своя страна е доста неефективно решение. Един от най-ефективните начини за отопление е комбинирането на слънчеви панели и климатици.
-------------------------

Ей за това говоря, самоче като е облачно, и колектора е нагрял само към 20 градуса даречем резервоара, тая топлина не можем да я ползваме дирекно, затова топкаме вътре една термопомпичка и сме готови! Аз ще префасонирам климатика външното тяло, ще вадя серпентината и ще я вграждам в резервоара на топлина. (Успявам за сега във преговорите с жената да потрошим климатика за общото благо :ug: )
Значи външното тяло е поставено при +20 градуса вместо при -10 както е обикновено зимата , за да ти направи вътре 22 града, ще му е много по лесно и ще лапа малко ток, за сметка на безплатната жегичка от акумулатора от Слънчинценце!
Зимата повечето дни са слънчеви , тогава няма дерт - бухаме в термалната маса и се греем директно, ако да речем температуирата в цистерната падне под 30 градуса се включва термопомпата.
Моя климатик е един кютук да си е** мамето, топли целия етаж ама лапа да си е** лелето - 3.5kW на пълна мощност и кога вън е -10 ( мерил съм и от опит казвам, променя си степента на компресия-мощноста в зависимост от външната температура)
Та слагам ви ги 10 облачни дни в месеца без грам слънце, тогава колектора успява да нагрее водата да речем не повече от 20 градуса, тогава ще работи климатика-термопомпа = 10 дена х 1 киловат го слагам х 24 часа нонстоп = 240 kW/h x 20 стинки = 48лева на месец и топлим 4 стаи на 22-23 градуса + баня и тоалетна! Ако някой ми каже че с дърва или кюмюр или пелети мелети, ще топли 150 м2 къща за 50-60 лева още сега го заплювам :-D
И преди някой да почне да ме оборва, не приемам оборвания от рода на много железа щяло да има много копане къртене щяло да бръмчи как ще ги насочваш към слънцето и т.н. тва са бели кахъри, давайте да мислим за принципа как ви се струва ?
Iliev Labs написа:
Управлението си е чисто хардуерно. Знаеш, че съм слаб в електрониката, но ще се опитам да ти обясня идеята.
Имаш две оси. Х за хоризонтала и Y за вертикалата.
Два фоторезистора и компаратор. Май така се казваше. Това дето сравнява стойностите в двата фоторезистора. Когато единият е по-осветен, се подава сигнал към моторчето, да върти в посока по-осветения. Като се изравнят стойностите моторчето спира. Така и за другата ос. Сигурно като се стъмни, му се подава команда да се връща в начална позиция. И така си връткат до безкраи!
Същото и за другата ос.

.
Ех главо зелена, добре мислиш ама като има облаци кво прайм тогава имаш равномерен светлинен поток отвсякаде и тия сензори ще показват еднакво, затова изчисляваме каде се намира слънцето и въртим на там
(за слънчогледите като малък съм си праил такава кола с мотор и два фото диода и откадето светнеш натам завива)
ама това не е интелигентно, нали баш когато е облачно баш тогава ни тряя най много жегичката. А за въртенето със стъпков двигател или постоянно токов с обратна връзка една шаиба с дупки (като на старите мишки с топчитата който е разглабял) и два оптрона и си готов.
Последна промяна от Zurlata на съб фев 28, 2009 2:35 am, променено общо 1 път.
Petyr - специалист
Сериозно, когато е облачно смятай само 7% от слънчевата енергия, а с тези 7% неможеш да си покриеш загубите в системата. Все пак зимата е студено, защото няма много слънчеви часове, деня е къс, лъчите падат под малък ъгъл... т.е. няма как да вадиш необходимото количество топлина.

Ето ти малко цифри:
кWh/m2/month.

Jan 46
Feb 59
Mar 99
Apr 134
May 173
Jun 176
Jul 188
Aug 168
Sep 125
Oct 88
Nov 50
Dec 39
Year 1346
С един 5 кв. вакуумно тръбен колектор ще изкарваш по 250 квч/месец. Сложи поне 30% загуби и стават 175 кв.ч. или това са 26 лв. ако се отопляваш на ток. Разбира се ти пак ще трябва да плащаш ток за циркулационната помпа. А и тези 175 квч/месец изобщо няма да ти стигат.

Ако си на дърва, то икономията пада на 5 лв., които сигурно ще отиват за тока на помпата.

Изобщо не ми се смята кога ще се изплати колектора (а ти както искаш и управление да го върти...) а да не говорим за антифриза...

Виж, ако ще правиш нещо с 50 см. изолация, рекуператори и т.н. то може да заложиш и на някакво такова отопление, но да топлиш нормална къща с това си е направо лудост...

Ето да разгледаш къде колко слънце има:
http://sunbird.jrc.it/pvgis/apps/radmon ... map=europe
Takezo Sensey - модератор
мЪ то т'ва е ясно че не е ефективно ама 'айде и тука да си полафим, после друга тема за ... :?

Ако се позамислим лекинко колко би струвала "безплатната" енергия от слънцето. Чааак внуците ни ще изплащат кредитите които ще налеем, в колектори и ... които ще ни трябват основно зимата - демек тогава когато са НАЙ-НЕЕФЕКТИВНИ ...
Тааа май е по добре да се върнем там и да разлагаме водата .

Дерзайте момчета, и тук ще Ви чета с интерес.
:-D
Iliev Labs - специалист
Ето го принципа!
Сега забрави всичко останало, и се концентрирай върху ИЗТОЧНИК 1 - СЛЪНЦЕ. Всичко друго ще коментираме друг път и на друго място!
Е сега ми кажи какъв е начина, без да набутаме цяло състояние за купешки панели, да си прибереме тази топлина!
Каква площ, какви панели са нужни за 3 мегавта декември?

Прикачен файл

СХЕМА.jpg
СХЕМА.jpg (23.76 KиБ) Видяна 14061 пъти
Zurlata - специалист
Чакайте малко бе, ша фащам тоягата!
тоя пък 3 мегавата кво праиш ти бе :-D
петре мерси за интересния линк
кви цели състояния нали казах че аз ще си правя всичко
, тръби стъкла зъбчатки управление - железа ... второ вакуумни - с вакуум помпа вадим въздуха(имам помпа ако някой се заяде и за това) , трето вътрешните тръби от алуминии матиран галванично а не с бои некви, така ефективната повърхност е много по голяма четвърто насочени винаги срещу слънцето от 6 часа сабалин до 18 часа след пладне , демек лапаме цялата енергия на слунцето през деня , съмнява ме тогава КПД-то да е 10% и да улавяме само 1 kWh.m2/ден

Обърнете внимание на думата ХОРИЗОНТАЛНА ПОВЪРХНОСТ на снмимката. Е там е идеята моето няма да е хоризонтално и лъчите да падат под малък ъгъл а ВИНАГИ ПЕРПЕНДИКУЛЯРНО на Сланцето ай говорете ми тогава за енергия, зимата енергията е по малкко при защото лъча пада под много малък ъгъл върху ХОРИЗОНТАЛНАТА повърхност и за това малко енергия, а не че слънцето е по далече (земята има почти идеална кръгова орбита) е някви 100 000 км на фона на 150 милиона нищо не са в проценти. Мислете малко бре стига с това застояло стандартно мислене.

Прикачен файл

ZRLT1.gif
ZRLT1.gif (2.56 KиБ) Видяна 11289 пъти

Прикачен файл

Clipboard02.jpg
Clipboard02.jpg (97.34 KиБ) Видяна 11785 пъти
Последна промяна от Zurlata на ср апр 29, 2009 10:32 pm, променено общо 2 пъти.
Iliev Labs - специалист
Zurlata написа:
Чакайте малко бе, ша фащам тоягата!
тоя пък 3 мегавата кво праиш ти бе :-D
.., демек лапаме цялата енергия на слънцето през деня , съмнява ме тогава КПД-то да е 10% и да улавяме само 1 kWh.m2/ден
Абе усетих аз, че ще има лапачка! :-D
За това ти се връзвам на акъла!

Значи викаш викаш при кпд10%, прилапваме 1 kWh.m2/ден. Ами тогава от 100 квадрата - 100kWh на ден. По 30 дена ето ми ги 3 меги. Тази сметка за декември ли е? Ако е така, ще го права и аз! То било хубаво бе!
Zurlata - специалист
Илиев ща трясна, тва прочете ли го внимателно:

Обърнете внимание на думата ХОРИЗОНТАЛНА ПОВЪРХНОСТ на снмимката. Е там е идеята моето няма да е хоризонтално и лъчите да падат под малък ъгъл а ВИНАГИ ПЕРПЕНДИКУЛЯРНО на Сланцето ай говорете ми тогава за енергия, зимата енергията е по малкко при защото лъча пада под много малък ъгъл върху ХОРИЗОНТАЛНАТА повърхност и за това малко енергия, а не че слънцето е по далече (земята има почти идеална кръгова орбита) е някви 100 000 км на фона на 150 милиона нищо не са в проценти. Мислете малко бре стига с това застояло стандартно мислене.
....................

къв един киловат бе само при хоризонталан повърхност е 1 кв. при перпендикулярна на слънчевия лъч квото имаш лятоска тва и зимаска, земята не е по далече от слънцето а само е наклонена в неблагоприятна посока

я гледай малко сниката по долу , и чети малко астрономия и физика и тогава пак ще говорим че така само пишем глупости който казва няма да стане да казва и защо няма подкрепено с примери или сметки че ми омръзна да пиша вече

Прикачен файл

Clipboard03.jpg
Clipboard03.jpg (187.09 KиБ) Видяна 11775 пъти
Takezo Sensey - модератор
Много мЪ кефи тоА Zurlata 'начи...
... мърдам ли към Пловдив нЕма ми се скътаваш ей...
Ше оставиш отоплението, за по едно кафенце . :-D
Zurlata - специалист
Добре бе брат!
(ей снощи неможах да сайдисвам жената :-D , заради вас посред нощите да ви обяснявам аз....)

Относно това колко ще ми грее това чудо, ако имаме ефективност 90% и хаклона на лъча спямо колектора е винаги 90 градуса - sin(90) = 1 демек E = sin(90) x Eo x 0.9 --> падат да речем 5 киловата 5 х 0.9(КПД-то х sin(90) = 4.5 kW.m2/ден ако го напраим 30 м2 имаме енергия 135kW наден и ЗИМАТА и ЛЯТОТО при ясно време, набухваме си ги в 2 тона вода при коефицент на водата 1W.kg.C ще си повиши температурата до 70 градуса примерно.
Е питам аз кво не им харесвате на 2 тона вода на 70 градуса, дирекно я въртиш в серпентините горе в къщата и се грееш, надругия ден слънцето пак ти я набухва с ЕНЕРДЖИ! А когато и падне температурата и останат вътре малко топло да речем 20 градуса се включва термо помпището. ( 2 тона вода с остатъчни 20 градуса съдържа 40 kWкоито не можеш да използвашдиректно , затова помпата се вкючва тогава)
Ма тва при 30 м2 площ ами ако е 60 м2 или 100 м2...... аиде смятаите...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: