• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Transporterr - специалист
абе аз не че нещо ,ама в "скъпарски" къщи обичайно не слагат хората водните ризи в хола. това е нещо като правило.. :)
иначе,наистина не е зле човек да е информиран.Но, с такава тактика да посрещаш който и да е специалист или майстор ми се струва прекалено да не кажа направо опасно.Всъщост само да кажа че нямам нищо общо с водните ризи,а по принцип ме издразни отношението.. :cool:
Последна промяна от Transporterr на пет мар 06, 2009 6:01 pm, променено общо 1 път.
ivo-hd - специалист
Iliev, не няма да ги патентовам естествено :cool:
То остава и с това да си губя времето. Но определено се замислям дали да не обезопасявам камини срещу някакво заплащане.

Пък и както сам виждаш, никой не си прави труда да вземе мерки против този, бих казал МНОГО СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ.
ivo-hd - специалист
satansho написа:
абе аз не че нещо ,ама в "скъпарски" къщи обичайно не слагат хората водните ризи в хола. това е нещо като правило.. :)
:cool:
Камините с водна риза съчетават 2 основни неща – романтиката от истинския горящ огън и ефективното използване на отделената топлината от камината.
В енергиина криза сме, богатите хора също са практични, водната риза на камината съчетава приятното с полезното - да не се ядосва човек, че разхищава калории. Съвсем друго е да си пииваш с наслада червено винце пред камината, докато БЕЗОПАСНА, СЛОЖНА и ПРЕЦИЗНО изчислена отоплителна система разпределя топлината от водната риза до останалите помещения в жилището (къщата) и бойлера.
По-добре е от това да се превърнеш в огняр и пожарникар и да си постоянно нащрек - ще спре ли тока, работи ли помпата, ЮПС-а зареден ли е...кофа с пясък под ръка за всеки случай - честно, жена ми беше тази която постоянно се притесняваше... вече е спокойна :-D
Iliev Labs - специалист
ivo-hd написа:
Iliev, не няма да ги патентовам естествено :cool:
То остава и с това да си губя времето. Но определено се замислям дали да не обезопасявам камини срещу някакво заплащане.

Пък и както сам виждаш, никой не си прави труда да вземе мерки против този, бих казал МНОГО СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ.
Пазатът е голям, едва ли ще ти открадва клиенти някои. Ако те е яд, че си се блъскал сам, добре. Но можеше да попиташ и тук за съвети и идеи. Като гледам, доста неща са написани тук.
Колкото е по-тайнствено, толкова повече прилича на измама.
Нали няма да продаваш ИЗМАМА. Кво се притесняваш? Потенциалният клиент, дори да е наясно, нали трябва да има инструмент и опит за работа с него. Точно в този форум, се срещат майстори и клиенти. Като приятели!

:) Бъди част от този форум.
ivo-hd - специалист
Хе хе хе Илиев, голям си хитрец - не, не е измама естествено, нали като си монтирам джаджата преди да си поискам хонорара, ще трябва да преживея теста с кранчетата :-D ако съм измамник - ще имам възможност точно за 1 измама
Antonii - майстор
ivo-hd написа:
По отношение на изискванията в първия ми пост - така е, изискванията са правилни и основателни -

Искате повече пари, ОК, но не казвате можете ли да проектирате и изпълните 100% безопасна система.
Странно но решението нито е сложно нито е скъпо - бая тестове и ИЗМЪЧВАНИЯ на собствената ми каминка правих докато намеря отговора... е, нямам намерение да го постна точно в този форум, но мога да помогна на доста хора, включително и на такива които имат отоплителна инсталация с камина и водна риза. :-D
... Като се замисля то и на котли би могло да се инсталира, но там доколкото съм чувал (нямам опит с такива устроиства) се монтират предпазни серпентини и прочие, разни буферни съдове с вода (макар че ако затвориш крановете на вх/изход буфера няма да предпази от бум) -
То хората в наредбите са си го написали, че между източника на енергия и предпазната арматура НЕТРЯБВА ДА ИМА НИКАКВА СПИРАТЕЛНА арматура.
Друг е въпроса, че 50% от хората занимаващи се с монтажа на такива системи не са ги и виждали тези документи.
ivo-hd - специалист
Iliev Labs написа:
:) Бъди част от този форум.
Илиев, :wink: ето, споделих за хитринката с контролната лампичка на помпата - дай мнение за идеята ми - на тия от Грюнфус направо им се чудя - защо не сложат фабрично някое диодче, за да свети като върти ротора
Iliev Labs - специалист
:? Знае ли се,.. има и добри измамници! :-D

Добре, запази тайната за себе си. И си пусни обява в походящата рубрика. Мен повече ме вълнува "Коминът мечта - или как да уловим топлината беглец" (тема в раздела отопление).

Щото индикаторите се монтират на контролните табла. Grundfos дори не подозират, че ние монтираме помпите им в хола!
ivo-hd - специалист
Antonii написа:
То хората в наредбите са си го написали, че между източника на енергия и предпазната арматура НЕТРЯБВА ДА ИМА НИКАКВА СПИРАТЕЛНА арматура.
Друг е въпроса, че 50% от хората занимаващи се с монтажа на такива системи не са ги и виждали тези документи.
Тони, прав си и аз от там почнах с решаването на задачата:
Замислих се съде е правилно да се монтира клапана за налягане (извинете ме ако с термините оплескам нещата, не съм про) долу на студената или горе на топлата вода -
Ако са забравени затворени и двата крана (вход/изход) къде ще върши работа предпазния вентил - горе или долу? ако е горе ще си съска докато изври цялата вода, ако е долу ще изхвърли водата бърже бърже заради парата отгоре и почва режим на прегряване на уреда...ти какво мислиш по въпроса :wink: :?:
Time2Burn - специалист
Един уред в който няма вода, ще гръмне ли според теб? За пръв път чувам за кранове на входяща/изходяща вода... Това че ти ги имаш и може да ги забравиш не означава че по системите трябва да ги има. Обикновено когато се прави някакъв ремонт инсталацията се източва, а не и се затварят крановете. Кранове се слагат на колекторите, а щранга нека си е пълен, какво толкова. Само не разбрах, тази защита ти ли я измисли?
и 87-90° не е прегряване на камината, дори не може да се нарече критична, мойта веднъж вдигна 130° и добре че чух клапана, който започна да свири като чайник и да изпуска пара. И моята инсталация е със STABI, достатъчно е около метър метър от камината да е с поцинковани тръби, които ако се наложи да издържат на налягането. Там се слагат и помпата, разширителя, филтъра и клапана...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "ЗАЩИТА ОТ ВЗРИВ НА КАМИНИ С ВОДНА РИЗА." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: