Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
Domashen_maistor написа:
:2thumbs: Е тва е. Сега остана да видим как да я оразмеря за 200л бойлер и тръбен колектор
Какъв е тоя тръбен колектор?
Слънчевия колектор получава от слънцето определено количество топлина. Това количество зимно време е много малко и с термопомпата няма как да го увеличиш.
Има смисъл ако е плосък - тогава ще се намалят загубите в колектора, защото ще работи на по-ниска температура. Ама като замръзне какво ще го правиш :?:
Domashen_maistor - специалист
Става въпрос за вакуумно тръбен колектор. Доколкото знам тези модели усвояват повече слънчева енергия от плоските. Освен това всички колектори в нашенско ги пълним с пропилен гликол именно за да не замръзва /особено нощем/.
Освен това в магазинчето дето си пазарувах части за инсталацията /тръби и фитинги/ ми показаха колектори с брой тръби според желанието на клиента. Тръбите са дълги около 2м и фи около 8-10см. и се монтират на стойката с колектора.
LazarGanev - "Велик майстор"
През зимата са по-ефективни плоските - виж ТУК
vanko68 - специалист
Да,но с една уговорка-и двата вида са ги монтирали наклонени и вакуумния е задържал повече сняг върху себе си.А той има възможност да се монтира вертикално,без някаква значителна промяна в КПДто и така да не задържа снега.
EmoZ - специалист
Колектора има ли вариант да го правиш (става въпрос за плосък), 'щото 2V6 може с много акъл да ти помогне в тая работа, или ще го купуваш?

Имаш ли някакъв товаров график, график на ползване на БГВ (ако нямаш 'ше го съчиним). Ако имаш инсталацията ще я сметнем 'риъл тайм' (с т'ва аз мога да ти помогна, да се изкефиш :) .

Успех.

п.п. И с вакуумно-тръбни колектори да си пак ще трябва да защитиш инсталацията от замръзване. Така че 'тръбите' няма да ти спестят антифриза. :)
2v6 - майстор
Domashen_maistor написа:
Става въпрос за вакуумно тръбен колектор. Доколкото знам тези модели усвояват повече слънчева енергия от плоските.
Вакуумно-тръбните слънчеви колектори могат да загряват водата до висока температура, независимо от ниската външна температура.
С термопомпата инсталацията ще се оскъпи, ще има допълнителен разход на ток (дневна тарифа) - какъв е смисъла?
Domashen_maistor написа:
...
Освен това всички колектори в нашенско ги пълним с пропилен гликол именно за да не замръзва /особено нощем/.
Аз питам за външното заледяване и заснежаване?
По ред
Емо, Топлата вода ще се ползва вечер след работа. Бойлера ще е 200литра. Колектора ще е купешки
2V6 идеята е термопомпата да е самоделка. Щото се уплаших от цените /освен това ми се вижда че купешките имат нужда от огромно количество вода, пък колектора едва ли толкова бързо може да я загрее/. Фреон-компресор и топлообменници. Разбира се ще се наложи слагането на трипътни вентили /за да не се изстудява нощем бойлера/ и също да върти през бойлера когато температурата на подгряваната част стигне 55С.
Що се отнася до обледеняването - с по-силен наклон и близо до капандурата. Още повече, че в София снега се задържа максимум 3 седмици в интервала октомври-април. В същия този интервал при липсата на дискутираната джаджа, ще се налага неефективно доподгяване на водата. Да не говорим, че в началото и края на периода е възможно дори подгряването на останалите товари от отоплителната система /докато не съм си в къщи/. Що се отнася до разхода на тока ми се струва, че усвоената енергия ще е повече отколкото при просто подгряване с ток.
2v6 - майстор
Domashen_maistor написа:
...
2V6 идеята е термопомпата да е самоделка.
Колко ще ти струва? Започваш от 300 лева за климатик и после топлообменници и т.н.
Domashen_maistor написа:
...
Що се отнася до обледеняването - с по-силен наклон и близо до капандурата.
Обледяването го споменах за плоския, за вакуумния сам ще разбереш какво е положението - няма нужда да споря колко бъркаш.
Domashen_maistor написа:
...
Що се отнася до разхода на тока ми се струва, че усвоената енергия ще е повече отколкото при просто подгряване с ток.
Разбира се, че ще е повече. Дори термопомпата да е с обикновено външно тяло от климатик на температура 0 градуса резултата пак ще е същия, но ще работи независимо от това дали има или не слънце :idea:

http://www.solarserver.de/wissen/sonnen ... ren-e.html

Прикачен файл

solar_and_thermopump.GIF
Работа на вакуумно-тръбен колектор
solar_and_thermopump.GIF (6.75 KиБ) Видяна 7266 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
2v6, кефиш с вниманието и енергията, която отделяш на всеки проблем, с който се захванеш - подробни схеми, разяснения.... Евалла :thumbs:
Мен пък, Лазаре, ме кефите всички отзовали се до момента. Досега в целия форум не съм видял отговор тип спам от нито един от вас.
Все още не съм го изчел /щото линка ми се видя доста интересен и смятам по-детайлно да го проуча/ мисля, че ще ми е доста полезен.
На първо време обаче като отговор за 2V6 искам да кажа - купешката термопомпа почва с цена 5000лв. Самоделката и трябва компресор 200-300лв, топлообменници /мисля да използвам от стари хладилници радиаторите/ и в крайна сметка дори 1000лв да ги докарам - няма да е кой знае каква загуба /в смисъл на провал на начинанието/. Иначе не си мисли, че за мен форума е място да си търся спор - напротив уважавам мнението на много хора във форума и се съобразявам с него. Що се отнася до вакуумно тръбните колектори съм готов да ги прежаля /да не ги ползвам/ за 1 месец в годината. Проблема е че по нашите географски ширини снега/леда не се задържа повече, но имаме есен/пролет когато никак не ми се иска да включвам неефективни мощности за отопляване /котела/.
И последно по картинката - в случая без термопомпата /какъвто смятам да бъде летния режим на работа на системата/ всичко е ясно.
При есенно-пролетния /щото баш зимния без котле няма да мине/ след тръбния колектор флуида би трябвало да е повече от 0С. Идеята е от там да стане с термопомпата до 55С. Автоматика може да включва и изключва термопомпата в зависимост от много фактори /час или по-добре може би температури в топлообменниците/.

Тема "Термопомпа със слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: