• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 26
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
maxuel82 - специалист
много ми е интересно за тези кнвектори че стават за охлаждане а защо трябва да ми се подава студена вода от кладенец??? Неможе ли водата да се охлажда и да циркулира през системата??? вместо да се загрява да се охлажда- и готово това е мое мнение ?? :? прави се една кутия и в нея да има "изпарител"от хладилник и водата си циркулира и се охлажда ?на принципа на които работят апаратите за бира :-D по този начин моне да се контролира и температурата на водата :?
vanko68 - специалист
Да бе,а да си чувал,че хладилника има хладилна мощност 200-300 вата,които ще ти стигнат да понижиш температурата в една стая с 1°.Я сравни обема на хладилника с този на стаята и като имаш впредвид,че е перфектно изолиран на всичкото отгоре.
Чаро - Акълия
maxuel82 написа:
много ми е интересно за тези кнвектори че стават за охлаждане а защо трябва да ми се подава студена вода от кладенец??? Неможе ли водата да се охлажда и да циркулира през системата??? вместо да се загрява да се охлажда- и готово това е мое мнение ?? :? прави се една кутия и в нея да има "изпарител"от хладилник и водата си циркулира и се охлажда ?на принципа на които работят апаратите за бира :-D по този начин моне да се контролира и температурата на водата :?
И аз съм мислил по това преди години. Набутах се :| с това
Изображение
и павих сметка да го модифицирам с компресорче от мраз... много бързо се отказах поради горния факт!

Прочети по форума за чилър или ТП въздух-вода...
kpacи - специалист
Здравейте
Един въпрос не ми дава мира и искам да питам. В режим охлаждане конвектора пуска конденз във ваничката. Дали ще мога този конденз да го закача да влиза в системата като съм показал на схемата?
Изображение
filmatoplo - майстор
Според мен не може да стане ,конденза няма нищо общо с течноста циркулираща в тръбите на системата .В системата циркулира вода или смес с пропилен гликол и е под известно постоянно налягане ,конденза се получава от втечняване на влагата във въздуха преминал през студената пита на конвектора .Конденза си изтича във ваничката без налягане и се отвежда към канализация или олук както при климатиците.
2v6 - майстор
kpacи написа:
Здравейте
Един въпрос не ми дава мира и искам да питам. В режим охлаждане конвектора пуска конденз във ваничката. Дали ще мога този конденз да го закача да влиза в системата като съм показал на схемата?
Изображение
Не, не става.

Ако няма къде да се оттича по естествен път може да ползваш дренажна помпичка за конденз и с тънка тръбичка да го закараш където искаш.
kpacи - специалист
Чакайте малко сега. Защо да не може. Приемаме, че системата е пълна с вода. Какво ще стане ако дренажната вода я вкарам при водата на системата? Налягането преди и след циркулационната помпа е различно. Преди помпата е ниско след помпата е високо. При така начертаната схема аз искам да вкарам дренажната вода там където налягането е по-ниско. При подходящ малък отвор на включването не би трябвало да има проблем.
LazarGanev - "Велик майстор"
Според мене е най-добре да пробваш за да се убедиш, защото иначе някой трябва да изпише една страница с причини, за да можеш да го разбереш. Ето на първо време:
- Системата си има статично налягане около 1,5бара - това е "ниското" налягане за което говориш. Та - как ше стане вкарването на конденза?
- Водата в системата е мека, а ти постоянно искаш да допълваш с прясна и твърда
- Да речем, че теоретично сложиш помпа и го вкараш в системата - колко литра конденз на ден ще отделя конвектора и какво ще стане като го вкараш в системата - колко литра може да поема тя допънително. Имаш ли теч отнякъде?
filmatoplo - майстор
Краси конденза нее нужен и той не участва пряко в работата на термопомпата .Той е някакво явление което не може да се избегне , но пък е помислено за неговото отвеждане към канализация да не създава др неодобства -с 2 думи ненужен .Дори хипотетичната ти схема не може да сработи поради ред причини , само дори да допуснем че вкарваме тази вода в системата нали ще се повиши нейния обем до безкрай и пак ще опрем до някакво регулиране и изхвърляне на ненужна течност .Сам си отговори на тия въпроси -или питай друго -дали тази вода може да се ползва за някаква полезна цел.
kpacи - специалист
LazarGanev написа:
Според мене е най-добре да пробваш за да се убедиш, защото иначе някой трябва да изпише една страница с причини, за да можеш да го разбереш. Ето на първо време:
- Системата си има статично налягане около 1,5бара - това е "ниското" налягане за което говориш. Та - как ше стане вкарването на конденза?
- Водата в системата е мека, а ти постоянно искаш да допълваш с прясна и твърда
- Да речем, че теоретично сложиш помпа и го вкараш в системата - колко литра конденз на ден ще отделя конвектора и какво ще стане като го вкараш в системата - колко литра може да поема тя допънително. Имаш ли теч отнякъде?
Лазаре, сигурно че ще пробвам. Исках преди това да чуя мнение на човек който вероятно се е сблъсквал с този проблем.

Там където ми е удобно да инсталирам конвектора не е удобно да дупча стената за да изкарам навън конденза. Та затова се чудя за някакво друго решение. Пък и много ме е яд като мина покрай някоя сграда и отгоре почне да капе конденз от някой климатик.

Не съм съгласен с теб, че водата в системата е мека, а тази от конденза твърда. Дестилираната вода (конденза) би следвало да е най-меката вода.

Конденза като количество би следвало да е като примерно на климатик - от около 0.5 литра до около 5 литра на ден - зависи от мощността. Ако успея да го вкарам в системата, не би следвало такова количество по никакъв начин да повлияе на нормалната работа на системата. Просто ако има някакво излишно количество то би трябвало до излезе през преливника на разширителния съд.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 26

Тема "вентилаторен конвектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: