Най - вълнуващия въпрос зимно време.
smarty - специалист
Ама не го приемайте като спор :)
Споделям, питам и се уча :)
Дано това да само глупости за вредата от индукцията.

Иначе Галски си прав - безумие е 3 кв.м. да излъчват 2000W :)
Рогозките са чудесно решение, но не са ми на една ръка разстояние :sad:

Рамислих, все пак ще заложа под гранитогреса възможно най-слабия който може да се намери из тукашните магазини. Ще гледам да не е повече от 150W/кв.м.

И още нещо:

Ако дублирам проводника и ги включа двата кръга последователно мога ли да очаквам 2 пъти по-малка мощност (като котлон на 1 :)) и при паралелно - 2 пъти по-голяма ?

Проводника трябва ли да бъде плътно залят от замазка (като преди това само е фиксиран към пода) или може да се покрива с лепилото и да се реди гранитогреса веднага ?
masteradmin - майстор
Ти маи не си виждал подово отопление :)
За да добиеш представа ще ти кажа че наи големия му плюс е това, че е ниско температурно(по-малко загуби и по-безопасно при това е вечно). Ако пода не е покрит с килим то се нагрява до 40 градуса. Ако свържеш 2 реотана последователно ще се нагрява до 20 ??? При това имаи напредвид, че както е загряло подовото жена ми като отвори прозореца да проветри и пода изтива за 0 време. Естествено след като го затвори поради акумулиращия ефект пода се загрява за 0 време. Но идеята ми е че ако стаята не е отоплена с нещо друго, тези 3 квадрата никога няма да са топли. При това за да не се получи бобина (индукция между 2-та проводника) трябва да имаш разтояние от 8-10 см. между намотките на подовото. Което значи че максималната дължина за твоя случаи е 30- 40 метра преко сили. Не виждам как ще положиш 1 кръг, а ти искаш да сложиш 2 последователно. Не искам да те отказвам просто малко ги премисли нещата. При това изолацията по подовето трябва да много много добра което значи че там пода ще се повдигне.
А колкото до замазката над него тя е с дебелината на реотана не е нужно да го покрива.
smarty - специалист
Преди още 18 години видях за първи път как се прави такова подово отопление. Това, че ви затрупах с толкова въпроси не означава че и хабер си нямам ...
Желанието ми беше да получа мнения и съвети от хора, които са правили такова нещо.
Вероятно сте се поизнервили, но аз ви благодаря за търпението :)

Обърквацията се получи от твърдението на продавач-консултантите, че проводника и за 1000W и за 2000W се различава само по дължината си!!! :evil: (подразбирай, че сечение и съпротивление за единица дължина са еднакви) От тук напук на законите бай ОМ и последващата формула за мощността се получи абсурд! Нямаше как техните твърдения да са верни, нещо което за моя радост и Мастерадмина потвърди в последствие, че по- дългия кабел го правят с по-малко съпротивление. И това е следствие от нормата да има излъчване от 150W на кв.м... и именно поради това при нужда от по-голяма излъчвана топлинна мощност проводника е по-дълъг с по-малко съпротивление (трябва да се обхване и по-голяма квадратура)

Относно двата кръга: усетих, че ще се получи недоразумение.
Пускат се два проводника един до друг - вторият е резервен! Не става дума да се намотава някъде другаде та да не ми стига мястото. При 500W се получава с желаното 10см разстояние между проводниците.
Но мога да мина и без резервен - въпреки, че са ми известни случаи за прегорели проводници на подово.
А относно мощността - дори и да беше в повечко мога да си я регулирам плавно.

Стаята си има основно отопление и както казах преди - тази отопляваща площ е само като екстра!
Но така и така сега полагам гранитогрес - защо да не заложа и подово.
masteradmin - майстор
Това с втория резервен нагревател искрено ти го препоръчвам, аз от 10г. се притеснявам какво ще стане ако прекъсне някое подово в моя апартамент и се ядосвам че навремето се стиснах при условие, че самия кабел въобще не беше скъп.
Според мене прекъсването може да стане само механично или с заблудена бургия или ако се спука плочата. Като това с плочава е възможано ако не сложиш над стиропора или незнам какъв изолатор използваш някаква арматура. Ако се решиш да го полагаш ще ти кажа някои тънкости.
Здравейте! Имам един въпрос относно кабелите за подово отопление!
Искам да отоплявам терариум и за целта ми трябва кабел дълъг 4 -5 метра. Видях в магазина продават кабел 80 метра 1600 вата, ако отрежа моите 5 метра как бих могъл да компенсирам останалите 75?
Частично проблема се решава като свържа последователно диод, който ще намали мощността на половина, мисля си ако добавя и още някакъв консуматор последователно (примерно 60 ватова крушка) какво би станало?
Не ми е много ясно как ще повлияе това на КПД-то (температурата) на кабека.
masteradmin - майстор
Ще допуснеш голяма грешка. Така няма да стане, защото както е известно мощността в случая се разсейва във вид на топлина. Което значи, че твойто парче кантал ще топли колкото 50W крушка, а останалото "съпротивление" ще грее с 1550W което е колкото 2 котлона. Тази тема вече е разисквана и най - добрата идея беше на velsi. Той предлага да се сложи ел. възглавница под пода на терариума, което е супер идейно - имаш няколко степени на затопляне, а и консумацията е доста малка и в същото време площта е достатъчна за да се отдели температурата в тераруима. успех
да, явно има и други начини с лампа например. Ел възглавници търсих в няколко големи магазина, но не открих. Само ел. одеяло в метро.
А с този кабел за подово излиза в пъти по-евтино!!!
Както и да е, ще измисля друг начин, но само за идеята...
Пада се 2,75 V\m, какво ще стане ако се вържат 4.5 метра за зарядно за акумолатор примерно?! Естествено най-оптималния вариянт е да се сметне трансформатор...
hygro - майстор
васко написа:
Искам да отоплявам терариум
Тук тази тема е разисквана обширно:
http://www.reptilien-forum.info/wbb3/bo ... boardid=23
pavelari - майстор
кабел с мощност 1600 вата при 220 волта напрежение консумира 7.27А ток. траф за луни4ки от 105 вата при изходно напрежение 12 волта дава 8.75 А което е показателно че трафа ще издържи. 2.75 волта на метър умножени по 4.5 метра = 12.375 волта.
- 0.375 волта няма да окажат влияние

Тема "Електрическо подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: