Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Лазар е прав , трябва да се обсъди и друго - още се делят на гравитачни и с принудителна помпена циркулация .Понеже някой бъркат понятията ,като се спомене отворена система и повечето хора си мислят без помпа . Има системи - отворени гравитачни, затворени гравитачни -отворени с помпа и затворени с помпа . Гравитачните изискват по големи диаметри тръби и наклони .При отворената система също се изисква определено статично налягане създадено от височината на водния стълб и обем разширителен съд -ама кой вече го спазва (понеже парната от индустриалния сектор се пренесоха в частния сектор - но без проект и спазване на горните изисквания).А печките с водна риза са жалка пародия на каквато и да била система , при нея някой неща не могат да се постигнат ,и затова или прегряват,образуват въздух постоянно и гърмят понякога .
filmatoplo - майстор
Виждате как хората мислят че отворена система значи без помпа :lol:прочетете по горе съм писал че и отворена система не означава без налягане -както си мислят много хора .
илко илиев - специалист
ако ще правиш котел на къща ,котела ще е в мазата по добре е отворена система, и разширителя се вързва на студената вода.защото като спре тока ще продължи да топли и без юпиес, а при затворената
без юпиес няма как да ти върти водата.това за отворената и когато котела е по на ниско от радиаторите разширителя се дига най на високото и се вързва на студената вода от самия воден стълб който се получава той натиса надолу и водата от котела е топла и бяга ногоре.едно време кото е нямало помпи как са правели котлета в къщите на по 2-3 етажа--по тоя начин.ти като искаш сложи си помпа като има ток да ти върти,даже ако съм на теб аз слагам един дачкик и когато вдигне примерно 50-гр. тогава се вкючва помпата.но това е друга тема
evdoki - специалист
Time2Burn написа:
evdoki написа:
Ами като ти спре тока със затворената система трябва да имаш UPS за да поддържаш помпата да върти. С отворената НЕ, но трябва да имат наклон радиаторите
Сега те чух, втори път да не те чувам! И с отворена и затворена, щом имаш помпа се нуждаеш от ЮПС !
Неправилно съм се изразил, щом е отворина не трябва помпа ако има наклон. Но съвети приемам всякакви :-D
илко илиев - специалист
и аз приемам и ако съм обидил някого се извинявам
илко илиев - специалист
ето ви снимка.тази печка ризата е мое производство а тази система е отморена и работи вече 5-год. е понеже дядо ми имаше излишни паре и искаше и помпа-която никога когато и да отида не работи,и кара без нея.

Прикачен файл

IMGP0008.JPG
IMGP0008.JPG (58.91 KиБ) Видяна 12766 пъти
yanis7373 - специалист
Да котела ще е в мазата, но защо разширителя да е на студената вода ми е чудно? Нали разширителя се слага на най-високата точка и се вързва на топлата
filmatoplo - майстор
Отидете в някое от по старите предприятия или в котелното на някое училище и погледнете системите и главно разширителния съд -онзи който е вдигнат на високо и към който ходят 4 тръби - дайте 1 бутилка ракия на параджията да ви обясни- високоподаваща,нископодаваща,преливна,сигнална все тръби влизащи и излизащи от съда и котела .
EmoZ - специалист
Само малко допълнения :) .

Разширителният съд къде се слага (може да се сложи), зависи от типа на системата.

Това, че е отворена някаква система, не означава, че е с естествена циркулация.

Система с принудена циркулация не става 'автоматично' система с естествена само като се спре помпата :) .

За да се превърне една система с естествена циркулация в система с принудена циркулация е достъчно само да се сложи (вреже) помпа.

Всички системи с принудена циркулация, присъединени към камини, котли и др. топлоизточници, които изискват от гледна точка на безопасност надеждно охлаждане, задължително се изграждат с резервно (аварийно) електрозахранване (UPS).

Успех.
илко илиев - специалист
занимавам се с парни инсталации от 1990г. и съм виждал какви ли не.само че тогава нямаше юпиеси или каквито и да са резервни захранвания и къщи на по 2-3етажа топляха без проблем.даже съм виждал и с горно разпределение. но ти ще правиш в мазата-аз ако съм на теб слагам помпа и разширителя на студената вода и не ми трябва резервно захранване.до разширителя пускам само една тръба и от него една за преливник която изкарвам навънка някъде.но все пак системата си е твоя и ти си решаваш как да го правиш.

Тема "Предимства на затворената пред отворената система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: