• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Cecy - специалист
От обменника до колектора са 15м, а там са закачени 3 кръга 1-120м 2-40м 3-60м .Смятам към този колектор да закача и радиатор.Притеснява ме помпата дали ше се справи .Взех пробно от един приятел една alfa 2 но ми каза че ако тя не се справи нещата се усложняват.Затова искам да си сметна и хидравличното съпротивление на големия кръг но не мога да намеря как се смята.В общи линии не искам да натоварвам допълнително помпата , или излишни притеснения??
vanko68 - специалист
Общо казано-хидравличното съпротивление на 1'' , 15 м, е доооста пъти по-малко от това на серпентините за подовото.За тях би трябвало да се притесняваш,а не за големия кръг.
Cecy - специалист
Разбирам .Трабата от топлообменника до колектора от какав материял ме саветваш
P.S vanko68 съжелявам че задавам такива елеметарни въпроси но неискам да обаркам нещо а сега правя подовите замазки и трява да полагам необходимите тръби
vanko68 - специалист
Класиката мед предполагам ще ти е скъпа.Полипропилена е добър вариант. Не забравяй при всеки избор да наблегнеш на добрата топлоизолация,примерно К-Флекс или Видофлекс с поне 13 мм стена.
Cecy - специалист
В понеделник ги слагам.
:thumbs:
2v6 - майстор
Cecy написа:
Разбирам .Трабата от топлообменника до колектора от какав материял ме саветваш
P.S vanko68 съжелявам че задавам такива елеметарни въпроси но неискам да обаркам нещо а сега правя подовите замазки и трява да полагам необходимите тръби
О-о, ти този с обърканото подово ли беше ... :sad:
С 24-ка ще е мъка - по-лошо от при мен с 18-ката :idea:
Cecy - специалист
Момчета като сложим на тоя стария климатик топлообменника кво става с контролера /за следене на температури размразяването.../май го махаме и климатичето си работи постоянно.Правилно ли съм разбрал???
2v6 - майстор
Cecy написа:
Момчета като сложим на тоя стария климатик топлообменника кво става с контролера /за следене на температури размразяването.../май го махаме и климатичето си работи постоянно.Правилно ли съм разбрал???
Без контролер не става - как ще става размразяването :?:
Cecy - специалист
И какво се прави с датчиците по вътрешното тяло?Разглобил сам го виждам поне два за температура на въздуха ако ги откачим просто така 100% няма да работи коректно.Имали стандартно решение?
2v6 - майстор
Cecy написа:
И какво се прави с датчиците по вътрешното тяло?Разглобил сам го виждам поне два за температура на въздуха ако ги откачим просто така 100% няма да работи коректно.Имали стандартно решение?
Стандартно решение !?!
Стандартното решение е да си купиш готова термопомпа.
Ако използваш само външното тяло ти трябва допълнително контролер - около 180 лв.
Най-лесно ще е да използваш и вътрешното тяло - така няма да има нужда да се чудиш какво да преправяш, имаш дистанционно управление, стаен термостат и ще спестиш един голям радиатор :idea:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "термопомпа въздух-вода от стар климатик + ел.котле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: