Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bibiqn - специалист
Проблем с обезв.нямам.Тъй като веднага на изхода за топлата вода съм вързал разш.съд.
danisaw - специалист
Когат реализираш проекта си направи сметка и за почистване на саждите,защото и това е голяма грижа.
bibiqn - специалист
И това съм го мислил.До сега почиствах с шпакла страните на ризата,мисля отгоре тръбите коитоще сложа с телена четка.
danisaw - специалист
Еми тогава действаи без притеснения :)
popovvv - специалист
Bibiqn,
Предлагам да изработиш допълнителната риза както на снимката,защото има следните предимства:
-повечето от заварките ще се извършат извън печката, което ще позволи по-голяма точност при пробиване на отворите и по-лесно заваряване на тръбите.
-ще може да се даде наклон към изходящата тръба на камината, което ще подобри конвекцията на затоплената вода.
- ако колектора вместоот тръба 2" се изработи от две пета ,които се заварят едно към дръго /получава се кух квадрат/ ще може да се направят два реда тръби разположени шахматно
Препоръчвам допълнителната риза да се изработи от тръби 1" с изключение на колектора.Тръбите е добре да са безшевни и между тях да се зварят разпънки срещу изкривявне.

Прикачен файл

untitled.jpg
untitled.jpg (26.22 KиБ) Видяна 5380 пъти
bibiqn - специалист
Аз за заварките така или иначе ще вадя ризата навънка.Това 1" и 2,5" цола ли значи.Като идея ми допада много.За съжаление не разполагам с такива тръби.Имам тръби но не са с такъв цолаж.Безшевни са но са с диаметър 3/4 или мисля околу 2,5см вътрешен диаметър.След обяд ще направя снимка на тръбата която имам да видиш дали няма да стане.Пък за колектор дето е 2,5 да речем ще потърся нещо.
popovvv - специалист
Да размера на тръбите е в цола.Смятам,че3/4 е малко и може да шуми при загряване.Обръщам ти внимание, че задната страна може да се изпълни също с колектор, така заварките кум основната риза ще се сведят до 4бр. а цялата заготовка ще се изработи много по спокойно и точно.Помисли върху идеята колекторите да са от две заварени пета, така ще може отворите да се разпробият на машина с точният размер на тръбите.Материалите няма да са много общо взето няма да можеш да сложиш повече от 7-8 тръби.
Нямам идея колко ще се повиши мощността на камината,но е добре да се промени и изходящия отвор с по голям.
bibiqn - специалист
Да това май е най добре като идея с двете П орофила.В момента изходите са 3/4 на камината с които сахранвам 3 радиатора и това е.Исках да и вдигна мощноста тъй като трудно вдига над 65 градуса.А и искам да сложа още един малък радиатор за банята.Незнам само няма ли да пречи тези тръби на циркулацията на водата,тъй като разтоянието между стените на ризата е 2,5-3 см.Така ме посъветваха да я направя миналата година.
popovvv - специалист
Точно затова ти предлагам да избереш конструкция, която ще може да се изработи изцяло извън ризата.Освен това двата колектора са допълнителна нагревна площ, което не е без значение.Естественно ако тръбите запушват част от светлото сечение на ризата хидравличното и съпротивление ще се увеличи.Така, че насочвай се към варианти които позволяват работа на машини за по-голяма точност.Изходящ отвор от тръба 3/4 цола се използва при мощност на камината до 15кв.Над тази мощност се преминава на 1 цол.
bibiqn - специалист
popovvv написа:
Естественно ако тръбите запушват част от светлото сечение на ризата хидравличното и съпротивление ще се увеличи.Тцол.
Това малко не го разбрах .А за изходящите тръби на 3/4 няма смисъл да ги сменям ,защото едва ли имам такава комсумация.Радиаторите са:
1600/500,1400/500,1000/500,тип 22 панелни.Повече от 5-6 киловата едва ли са.

Тема "Малко upgrade на камина с в.риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: