уважаеми господа, с голям интерес прочетох вичко написано до тук.
много изрепателно!!!сега ако може и аз да вметна скромното си мнение.
да видим - вакуумно тръбните колектори, както и между впрочем повечето такива са изключително ефективни съоръжения ( разбира се в точно проектирана и оразмерена инсталация ) за междинните сезони , каквито имаме напоследък на нашия климатичен пояс.Препоръчвам при проявен интерес към подобна инсталация да се обръщате само и изключително към специализирани в тази област фирми - които не са малко към момента на пазара в Б-я.Също така е от изключителна важност да спазите някои много важни изисквания- Ваккумни колектори - задължително с топлоносещ агент - пропилен гликол,Tyfocor или в краен случай антифриз;САМО вакуумно тръбни колектори НЕМСКО производство.За ваше улеснение НЕМСКИ фирми, които предлагат такива колектори са VISSMANN,Schott,Paradigma,De Deitrich.И не мислете , че съм скасила списъка - просто други няма.
и не на проследно място - всички елементи по системата са от изключителна важност за ефективността на системата - това включва медни тръби за трасето,помпена група и хубаво управление на системата ( тия последните ако ще я ползавте целогодишно).За информация - тия поморийските управления НЕ стават за слънчева инсталация.Освен това когато хората, които ви оферират много позиции, които се съвместими с отоплителна инсталация не си мислете как да минете метър - знам , че това е типична българска черта ама с трици маймунин не се ловят
Елелентите са подобни ,но за сълначева инсталация се залагат елементи ЗА СЛЪНЧЕВА ИНСТАЛАЦИЯ.За тези, които не са наясно - работната температура на една отоплителна инсталация( при това е отворена система,т.е. не е под налягане) е 90 С, а на слънчевата - мин. 120 С, има и на 140 С.( и системата е под налягане)
Така че не е съвсем без пари и всичко е необходимо.А ако смятате че можете да минете метър свийте от баба си един варел, боядисайте го с черна боя и той ще ви върши толкова работа колкото и зле направената система по " български"

Така че не е съвсем без пари и всичко е необходимо.А ако смятате че можете да минете метър свийте от баба си един варел, боядисайте го с черна боя и той ще ви върши толкова работа колкото и зле направената система по " български"