За да може да се регулира прецизно подаването на въздуха за горенето трябва камерата да се затваря перфектно. Никакви 2-3 мм луфтове, защото получаваме хибрид между открито огнище и затворена камера, където идеологията на горенето е съвсем друга. Иначе има различни системи за подаване на въздуха, като една от удачните е тъй наречената "въздушна завеса". При тази система въздуха за горене се подава от редица малки отверстия, разположени в горната част над стъклото на камината. Така той пада надолу към горивото и пази стъклото чисто от сажди. Регулирането му става с пластинка със същото разположение на отворите, която се плъзга наляво и надясно и ги затваря или отваря.
В случая клапа не ти е необходима.
За неръждавейка не знам да се използва при камините, но има специални видове стомани, които издържат на високи температури. На руски термина е "жаропрочная сталь", а на български не съм си изяснявал как се нарича. Черната ламарина си прогаря независимо от дебелината. Обличането на камерата си е задължително, но то служи не само за да предпази материала на камерата от прегряване. Важно свойство на облицовката на камерата е да създаде ядро на горене с висока температура, за да може след това да си регулираш интензивността на горенето чрез подаваният въздух. Акумулиращият ефект на облицовката е нищожен, за целта трябва да се предвидят други мероприятия.
В случая клапа не ти е необходима.

За неръждавейка не знам да се използва при камините, но има специални видове стомани, които издържат на високи температури. На руски термина е "жаропрочная сталь", а на български не съм си изяснявал как се нарича. Черната ламарина си прогаря независимо от дебелината. Обличането на камерата си е задължително, но то служи не само за да предпази материала на камерата от прегряване. Важно свойство на облицовката на камерата е да създаде ядро на горене с висока температура, за да може след това да си регулираш интензивността на горенето чрез подаваният въздух. Акумулиращият ефект на облицовката е нищожен, за целта трябва да се предвидят други мероприятия.