• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Antonii - майстор
LazarGanev написа:
Аз не бих ползвал такъв речник срещу спец като AntonBM, но и аз не съм съгласен с тези две точки. Предполагам, че колегата е имал предвид друго.
Него знам що за спец е, а и не ме интересува.
А като е имал впредвид друго да го беше написал понятно, а не да пише глупости.
Отностно съгласието ти, ако човек разбира от топлотехника няма начин да си съгласен.
С изкази от тоя род може да баламосва някой който хабер си няма от тези работи(клиенти те си например). :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами той не е търговец
filmatoplo - майстор
В русия съм,в русия съм :wink: , кое не е така в точка 3 .
vanko68 - специалист
Последното изречение.Точно обратното е,ако се върти по-бавно водата,ще загрее повече в котела,ще изстива повече в радиатора и делта Т ще е по-високо, и топлоотдаването ще е повече.
AntonBM - специалист
Обяснявам точки 2 и 3, които ви притесниха:
По точка 2: КПД на камината зависи от правилния горивен процес. Този процес зависи най-вече от Коефициента на излишък на пресният въздух и температурата на изходящите газове. Ако тягата на комина не се регулира с клапа (не случайно ги слагат) димните газове напускат горивната камера с много висока температура – без да са отдали енергията си на водната риза. КПД-то пада драстично. Понятието тяга определя способността на системата да доставя свеж и извежда изгорелите газове от горивната камера. При „силна” тяга през комина може да излезе пламък, дори и клапата да е притворена. Мястото на този пламък не е там. Силнатa тяга докарва и излишно много пресен въздух. Той също се нуждае от енергия за да се загрее. Това съм имал в предвид.
По точка 3: Мощността на радиаторите се определя от средната температура на топлоносителя. Примерно 1 глидер в режим 90/70° (ΔТ=20°С) и температура на помещението 20° има средна температура 80° и топлинна мощност 145 W, същият този глидер в режим 90/85 (ΔТ=5°С) има средна температура 87,5°, а топлинната му мощност е 169 W. Т.е. мощността на радиаторите нараства с повече от 16%.
На пръв поглед това, колко са мощни консуматорите не е от голямо значение за камината. Просто, ако те са по-мощни от необходимото ще работят в по-нисък температурен режим. Ако горивната камера има температурно регулиране (защитена е от работа при ниска температура), това падане на температурният режим не е проблем и няма смисъл в забележката ми по точка 3, но ако няма регулиране по-мощните радиатори няма да позволят нарастването на температурата на водата във водната риза и ще смъкнат КПД-то на камината, понеже горивният процес ще се извършва при много ниска температура в горивната камера. Не случайно, питам човека регулира ли по някакъв начин температурата на водата във водната риза.
vanko68, не схванах къде в последното си изречение (или изобщо някъде) съм писал, че водата ще се върти по-бавно с по-мощна от необходимото помпа?
Последна промяна от AntonBM(стар) на пет окт 02, 2009 3:24 pm, променено общо 5 пъти.
denuchi - специалист
meto79- изтърси нещо и ни вопъл ни стон от него. доста хора го попитаха за нещо конкретно но ??????. защо се мъчите и ръбате с идей и предложение. все едно аз да ви задам въпрос имам климатик ама не топли, и само толкова. после да стоя и да ви гледам сиира.
П.С. един приятел ми се обажда разтревожен камината не топли, радиаторите студени. сумати време умувах по телефона и накрая като отидох на място се оказа че системата е празна. :?
filmatoplo - майстор
Мен ме съмнява въобще дали е правилно сметната мощноста на радиаторте спрямо топлините загуби на сградата и мощността на камината спрямо монтираните радиатори.
Здравейте,не можах да ви отговоря защото бях в командировка.Така общо ми се сьбират 71кв.м.=80глидера Н=500мм.Системата е обезвьздушена;горя сух дьб;комина ми е идеален;пламьк -много;самата стая кьдето гори камината е супер,но в другите стаи 18(19)градуса.Помпа "грунфост" на 1ва степен.БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ.
vanko68 - специалист
Антон-всички знаем това,което си написал,но изпускаш "тънкия'' момент,че като увеличиш дебита на помпата,котела няма да работи в 90/85,а примерно в 75/70,понеже водата няма да има време да загрее поради малкото време за преминаване през котела.Същия ефект се получава и при климатиците-по-голям дебит= по-хладен въздух,по-малък дебит=по-топъл въздух.
.Сега да смятам ли как ще се промени мощността на радиатора?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "ПОМОГНЕТЕ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: