• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Благодаря ви за вниманието. Да, това наистина е сайт за взимопомощ и както vreden, така и LazarGanev го показват :) Наистина съм запознат с преимуществата и недостатъците и на двете опции за отопление, однякъде си и представям колко по-евтино е с климатик. Но съм за първа зима в тази квартира (нанесох се само преди месец) и не си представям все още съвсем ясно колко студено би могло да стане заради топлинните загуби. На ток досега не съм се отоплявал (оттук нямам и точна идея за сметките). Не се знае и зимата колко ще е зима. А 2000 лв да извадя от джоба си накуп точно сега... (а е вероятно догодина да съм в друго жилище и да не ми трябва голям климатик, тогава бих си взел инвенторен, 9-ка или 12-ка, но за по-нормална стая, за по-малко пари :))
Човек дори и да знае всичко за настоящето, пак се чуди за бъдещето (и все пита другите как ще е:))
vreden - специалист
Нито СОР на климатика ще е 5, нито радиаторите ще харчат по лев на час през деня, защото няма да работят, а ще работят основно вечер и през уикенда. Ако на това малко жилище сложим не 6, а 10кВт радиатори колко ще харчат на час : 10х0.17=1.70лв/час, така ли? Нямат ли значение топлинните загуби на жилището? Тези радиатори постоянно ли ще работят, нямат ли си термостат? Това не е ли смешно? Поне за мен е несериозно
Както радиаторите ,така и климатика си има термостат,климатика също ще харчи по малко като постигне температура.Разхода който посочвам е при включени на пълна мощност радиатори и климатик.Какво не разбираш и ти е смешно.Условията ще са еднакви и за двата уреда,топлинните загуби също.Кое тук е несериозното.COP на климатика за който говоря не е 5, а 4,4.Стойност достатъчна да накара човек да се замисли дали да си купува ел.печка.
Съвсем отделен е въпроса какви са възможностите на колегата.
Аз бих предпочел да си взема климатик на изплащане и с реализираната икономия(която няма да е никак малка) да си изплащам кредита.Но това си е лично мое мнение и не ангажирам никого с него.Аз също приключвам темата.
Поздрави.
vanko68 - специалист
Точно така.Банките поотпуснаха линията за Кредит Енергийна ефективност и вече имам поне десет клиента точно с тази идея- със спестеното да си покриват вноските. И даже им остават пари в повече..
EmoZ - специалист
Бе стига с тия климатици - та климатици (в вкъщи, ясно, спор да няма) - човека ви каза, че е под наем и може след 6 месеца да си бие камшиците. К'во да ги прави супер качествените сплитове на Дайкин за по 1600-2000 кинта.

Ванко, кажИ му колко струва монтажа, ако 'ше си ги носи с него - 200-250 дуката, ако не и повече. А па, ако хазяите не му разрешат крътня и дупки, въпроса е решен, ако не (разбрани са) да взима някакви пръчки втора ръка и да действа с уговорката да ги удържи от наема (т'ва си е инвестиция в имота).

Амаранте, приготви се за големи сметки с електронагревателни отоплителни уреди, ако спираш отоплението ще си изгинеш от студ.

Успех.
  • 1
  • 2

Тема "Търся съвет - конвекторен радиатор (пр. AIRELEC BASIC 3000W)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: