• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Кой ще вързва серпентината на толкова тясно место - както предполагам вляво .
Jacket - специалист
Схема нямам, не съм присъствал докато е правена инсталацията, а собственика на апартамента също няма. Единствено имаше едно листче оставено до колекторите на което бяха надписани тръбите горе-долу така:

1. Серпентина бойлер.
2. Разширителен съд.
3. Радиатор хол 1.
4. Радиатор хол 2.
5. Радиатор спалня.

Единствено лирата не мога да се сетя към кое беше свързана (или към 1 или към 2)... ще трябва да погледна листа, но за целта ще трябва да правя малко размествания, понеже инсталацията е доста хитро скрита в стената, а пък аз съм я барикадирал с малко мебели сега :roll:

Видимо разширителния съд и бойлера не са свързани последователно, но не знам вече в стените какви връзки има.
На бойлера от горната страна има един кран, който е затворен
А ако беше отрязан разширителя заедно със серпентината не би ли следвало изобщо да не стига вода до него?
Абе общо взето тук май търсим под вола теле :) Нека да почна да я ползвам активно инсталацията пък да видим дали ще има проблем. Сега знам че има проблем само по думите на собственика, но ще видим като я подпаля какво ще се получи.
Jacket - специалист
Успях да изровя листа, прикачвам го, но не съм сигурен че е много актуален, тъй като инсталацията е преправяне един път (добавян е втори радиатор в хола). На студения колектор в момента не виждам тапа, както е написано.

Разгледах терморегулатора, на него пише Campini TS 53. Приказвам една снимка и на него както е монтиран.
Зад него забелязах нещо като обезвъздушител, но не съм сигурен че е такова, казвам и негова снимка. Може ли да е нещо друго и ако да какво?

И последно, ако някой е любопитен, качвам една графика на температурата на водата при пробното палене днес :) Понеже се занимавам с такива работи реших да си сложа един датчик и да зяпам какво става. Монтирах го на входа на топлия колектор.
Понеже терморегулатора ще не съм го закачил, изчаках температурата да мине 30 градуса (може би поизбързах малко) и включих помпата. Това включване се вижда на пика който е към 19:21. Вдигна разко температурата и после съвсем естествено падна.
Температурата като цяло е слаба, защото сложих малко дърва, може би на половината на камината, 2 малки и 3 големи цепеници и малко картони за разпалване.
В момента вече почти е изгаснала.

П.С. 500VA UPS с една 7Ah батерия държи вече час помпата.

Прикачен файл

P1170539.jpg
терморегулатора
P1170539.jpg (142.18 KиБ) Видяна 9034 пъти

Прикачен файл

P1170542.jpg
предполагам това отзад е обезвъздушителя?
P1170542.jpg (140.6 KиБ) Видяна 9034 пъти

Прикачен файл

P1170543.jpg
P1170543.jpg (128.81 KиБ) Видяна 9034 пъти

Прикачен файл

graph.png
graph.png (25.41 KиБ) Видяна 9034 пъти

Прикачен файл

graph_puskane_na_pompata.png
Пика е момента на включване на помпата
graph_puskane_na_pompata.png (20.41 KиБ) Видяна 9034 пъти
sian - специалист
Този терморегулатор не контактува добре с тръбата,по голямата част от контактната му повърхност е дистанцирана от шийката на коляното.
AntonBM - специалист
Според бележката, разширителят ти е на отделна линия, а не в паралел на бойлера. Свързан е към топлата линия. Не е ясно помпата къде е свързана, на студения или топъл колектор. Това зад термостата наистина си е автоматичен обезвъздушител.
За термостата (Campini TS 53) намерих много малко данни тук:
http://www.systemcontrol.co.nz/catalogs ... e%2009.pdf
До колкото разбрах е с чувствителен елемент 120 мм капилярна тръбичка, която се омотава около тръби с диаметър от ¾ до 4”. Колегата sian е писал, че има лош контакт с тръбата, като вероятно е мислел, че уреда мери от задната си плочка. Аз мисля, че е с тръбичката, но виждам, че тя не е омотана около тръба... Не ясно, кой е в грешка той или аз, но до колкото виждам уреда е настроен да включва помпата при достигане на 50°С. Ти си я пуснал по-рано, как го направи? Шунтира термостата ли?
Правилно е помпата да тръгва след 60° ако мери температурата на изхода на водната риза или на малко по-ниска (може и 50°), ако мери на входа към ризата.
Иначе камината ти си работи добре. За 5 минути е вдигнала от 20° на 40° без помпа, а с помпа за 40 минути е вдигнала от 20 на 40°. С помпа ми се вижда малко бавно това покачване, но ти пишеш, че дървата не са били много, така че това е нормално. Налагаше ли се обезвъздушаване на радиатори?
Jacket - специалист
Термостата си е контактен. Това което го пише в PDF-а "120mm adjustable spring band" е пружинката с която се захваща за тръбата. В момента не го използвам, бях го написал по-добре, помпата си в включвам с ключ.
Кабела му е отрязан, така си го намерих :) Дори не съм много сигурен как се свързва, понеже кабелите са три. По думите на собственика не е работил коректно и понякога не е включвал помпата изобщо, което май си е нормално след като контактува толкова слабо. А освен това меря и с един безконтактен термометър. Когато меря на тръбата непосредствено на изхода на камината 30 градуса, на коляното са около 26. Не знам дали защото е от друг материал. Не се сетих да премеря на тръбата след него. Ако там е пак 30 градуса ще го преместя на ная, а и там ще контактува по-добре, защото е права. Само да намеря по-сериозно количество термопаста и ще му направя малко тестове и ако ми хареса как работи ще мисля вече как да го закача, но си мисля да си оставя и бутона да мога да го шунтирам ако се наложи :)

П.С. помпата е вързана на студената линия.
Не се е налагало да обезвъздушавам нищо и новото в съда не мръдна.
Но това си беше пробно слабо палене, повече от 42 градуса не вдига системата.
След първоначалното зареждане с около 5-6кг дърва и картони метнах една голяма цепеница към 19:30 и това беше. Помпата я спрях към полунощ, защото радиаторите вече си бяха хладни. Качвам графиката за цялата вечер.

Прикачен файл

graph_noshtna.png
graph_noshtna.png (19.92 KиБ) Видяна 7401 пъти
AntonBM - специалист
Значи аз съм в грешка, а sian е дал полезен съвет. Най-правилното място, на което можеш да монтираш термостата е на изхода от ризата. Дано да има място. Стегни ги здраво. Виждам, че хващаш от електричество. Мисля, че и сам ще успееш да разбереш как да си свържеш термостата. Най-вероятно 3-те кабела са 2 фази и 0. Едната от двете фази отива и не се връща, ако няма задействие на датчика. С нея се захранва помпата – първата я взимаш от УПС-а. Иначе нямаш грижи, щом не си обезвъздушавал. Ползвай си инсталацията със здраве.
Jacket - специалист
Мерси.
По принцип хващам малко от тоци :) но се чудя защо стига нула до термостата. Той не е ли пасивен елемент?
И друго, ако случайно вместо фазата, прекъсна само нулата до помпата, има ли опасност да стане беля? Примерно да ме друсне ток ако пипна колекторите, или по-лошо да почне да бие по радиаторите? Питам понеже все пак това си е UPS, който се включва със щепсел в контакт и там има вероятност някой ден някой да го завърти случайно...
AntonBM - специалист
Нормално е да си има и 0 най-малкото за заземяване на термостата. Възможно е термостата да не е механичен а с термо-двойка (т.е. електрически) и да се нуждае от 0 за да си работи.
Можеш да прекъснеш и нулата, няма разлика. Все-пак по-правилно е да се прекъсва фазата, а не нулата.
Не се опасявай, че помпата ще ти офази инсталацията. Grundfos, са качествени помпи. Не ми се вярва да имаш проблем с това.
kuuuuuul - майстор
Непременно сложи терморегулатор не разчитай на копчето,че и аз така от начало три пъти ми кипва системата и сума ти антифриз загубих.
Последна промяна от kuuuuuul на чет окт 01, 2009 2:40 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Няколко общи въпроси за камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: