Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vanko68 - специалист
Писал е ясно 2 см изолация,до крайните 5-6 см "тамън" се побират 2-3 см замазка за тръбите.
Чаро - Акълия
Винаги се надига повече, отколкото е сметнато. Плочките са 0,9-1см. Някъде щръкне тръба, тук -таме крива плоча/стара замазка,
мърдаща изолация, арматура 5мм да речем... само тя надига с 1см !!!! +16мм тръба и сме на 3см. И като повдигнеш арматурата да е в замазката..ойде на 5 см замазка! Тури и фибрана и лепилце+ плочки и....

Филматопло ти даде хубава идея с тавана...
AntonBM - специалист
Арматурна мрежа 4 мм. е достатъчна. С тръба ф16 прави общо 24 mm. Заливката може да е 25 мм, но да кажем, че я направи 30 мм. Теракота заедно с лепилото е под 1 см. Става 4 см. Изолацията (в случая 2 см) се полага направо върху замазката на пода, която човека пише, че я има. Значи максималната дебелина е 6 см. Ако спести от заливката на тръбите и дебелината на теракота може да падне на 5 см (тръбите могат да са и ф12 и да се крепят с щипки директно на фибрана). Кривият под се изравнява преди да се полага топлоизолацията и няма как да сметна колко ще промени височината.
П.П. Човека да не забрави да обърне един слой излолация по края на стените за поемане на линейните разширения на плочата. Най-добре да чете по другите теми. Там тези въпроси май са разглеждани.
djotaro - помощник
За замазката прочетох от другите теми,а и един приятел си направи подово по този начин(фибран,мрежа,тръби и замазка около 3-4см)така че това е ясно как ще се направи.А за тавана и стените реших-гипсокартон,както бях писал отначало стаята е 2.39 висока минус за пода7-8см и 4-5 за тавана ядва се не сме великани със жената :talk:
Благодаря за мненията =D>
djotaro - помощник
А да спомена че си мислех да къртя отначало,обаче замазката е положена директно върху земята и е поне 15 см и от много здрав бетон.
filmatoplo - майстор
Не разбрах нищо за источника на топлина -камина ,котел . нима вс ти е ясно по натам - щото на мен за над 10 години стаж още има какво да уча за подовото . :wink:
djotaro - помощник
ще е котел на твърдо гориво,не че ми е ясно всичко по нататък,просто за подовото има кой да знае и как да се направи.Къщата е на два етажа 140 кв общо
2v6 - майстор
AntonBM написа:
Здрасти. Добри са въпросите ти, но във форума има много писано и би могъл да си спестиш част от въпросите, ако ги прочетеш. Все пак ето ти няколко отговора.
Ако не сложиш изолация ще губиш част от топлината. Тя е:
Без изолация 21%
2 см фибран 10%,
4 см фибран 7%
Тези проценти са верни при трамбована почва под 5 см чакъл и 3 см замазка и подово.
С фолио топлоизолация не се прави. То има други функции – паро и хидро изолация.
Аз лично бих сложил поне 2 см фибран. Завършено подово с 2 см изолация, тръби ф16 и теракот повишават нивото с 5-6 см.
В една книга бяха сметнали 15% топлопреминаване към долната отопляема стая при 4 см изолация :!:
Как си ги смятал тези проценти :?:
Каква температура се предвижда на почвата?
AntonBM - специалист
2v6. Имам качена цялата методика за подовото на ексел. С нея се смята лесно и бързо. Тези проценти ги сметнах за по-малко от минута. Сега не съм в офиса, но ако ми напомниш в понеделник на лични и ще ти я пусна. Кофтито е, само това, че част от данните се вземат от диаграми от справочника на Станчо Стамов (том 2).
2v6 - майстор
AntonBM написа:
2v6. Имам качена цялата методика за подовото на ексел. С нея се смята лесно и бързо. Тези проценти ги сметнах за по-малко от минута. Сега не съм в офиса, но ако ми напомниш в понеделник на лични и ще ти я пусна. Кофтито е, само това, че част от данните се вземат от диаграми от справочника на Станчо Стамов (том 2).
За тези диаграми ли говориш: :?:
http://mora23kt.hit.bg/floorheating/construction.html

Би ли проверил тези калкулатори:
http://mora23kt.hit.bg/floorheating/index.html

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: