• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
votsok - помощник
специално за този кръг нямаше начин за отделни захранвания.Така,че магистралата е ф20 и изводи ф16.Ще проверя да не би да има някакво запушване,което да пречи на изходната вода.
idakieff - специалист
не е запушена просто не е балансирана както каза лазар не е грях да си я балансираш така
едно време имаше такива радиаторни вентили с прозорче за вътрешна регулация
shotik - майстор
Аз да запитам ,как е правилно или по-добре включване на радиаторите към състемата -входящ горен ,изходящ долен или входящ долен ,изходящ горен.
При нас в блока е първия начин,а аз все си мисля ,че след като топлото бяга нагоре ,трябва да е по втория начин и правилно ли е свързването от една страна на радиатора или трябва да е входящ от едната страна ,а изходящ от другата ?
Знаете ,че има блокове на които радиаторите са свързани последователно от долу до горе и не може да се спира радиатор,защото и другите няма да топлят.Там за свързани долен входящ от една страна ,а изходящия е горе от другата страна.
Чакам компетентни отговори.
LazarGanev - "Велик майстор"
Въй, shotik, много лаишки въпроси :-D ! Горещата вода се включва горе и при охлаждането се движи на долу - така естествената посока на движение съвпада с принудителната.
Не съм чувал за такова последователно връзване на радиатори и не вярвам да има такова - логиката не го позволява, а и си има правила и стандарти, които се спазват, особено при старите инсталации и ако са правени професионално. Под "последователно връзване " се разбира нещо съвсем друго - система със щрангове - вертикални или хоризонтални, за разлика от личевата система с колектори.
shotik - майстор
LazarGanev написа:
Въй, shotik, много лаишки въпроси :-D ! Горещата вода се включва горе и при охлаждането се движи на долу - така естествената посока на движение съвпада с принудителната.
Не съм чувал за такова последователно връзване на радиатори и не вярвам да има такова - логиката не го позволява, а и си има правила и стандарти, които се спазват, особено при старите инсталации и ако са правени професионално. Под "последователно връзване " се разбира нещо съвсем друго - система със щрангове - вертикални или хоризонтални, за разлика от личевата система с колектори.

Лазо ,аз затова питам,за да разбера кое как е,а колкото за последователно свързаните радиатори за които писах ,имаше телевизионен очерк,когато след перестройката трябваше да се плаща по друг начин ,а иначе по 12.60 лв. на месец и ако ти е топло ,отваряш врата да се проветрява и охлажда.
А за това как да се пълни ,мисля ,че това горно пълнене довежда до въздушните възглавници ,докато ако се пълни отдолу ,обема ще се пълни без въздушни възглавници.
LazarGanev - "Велик майстор"
Това е друга тема - тогава и радиаторните кранове бяха други - имаха един ограничител - нямаш право да спираш крана и посред зима се разхождахме по потници в къщи при отворен прозорец
ESPACE - майстор
Вържи си радиатора вход долу-изход горе и ще имаш перфектно топлещ половин радиатор и гореща вода на изхода веднага. На едно кафе така му бяха объркали тръбите на единия радиатор и лошото е че докато работи не можеш да хванеш проблема - и двете тръби са горе долу еднакво топли. Виж при старта на отоплението го хванах. Не ми се занимаваше да надя тръбата за топлата и го вързах долу-долу. Работи си сега перфектно.
pac_ - специалист
Всички стари блокове и сгради са правени по система "Техелман".Обикаля се сградата и се пускат щранговете хоризонтално или вертикално. Много важно е спазването на диаметрите на тръбите! Оразмерена правилно,работи безотказно много години.Доказана е с времето! :)
naskov - майстор
LazarGanev написа:
.

Има,има такова свързване. Точно то се води последователно. Като недостатък му е посочено, че като спреш един радиатор спират всичките. Аналогията явно е от електротехниката. Среща се само при много стари сгради и в Русия
filmatoplo - майстор
Виждал съм такава измишльотина - последователно свързани 5 радиатора с метални поцинковани тръби 1/2 , беше без помпа и пак 10 тина години работило даже отворена система . Аз и монтирах помпа и тръгна по добре .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "свързване на радиатор долу-долу" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: