Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ArturDent - Почти Безобиден
При мене е пак на прити само че АТЧВ 20+5.
Правейки линейна апроксимация ;) от твоите данни значи веднъж получаваме

Pn водна риза=17.333 KW,
кпд макс. =74%

и после
Демек 17.3333 * 74% = 12.82 kW

т.е. около 65% от това дето го пишат, като прасна и някой друг процент заради по-влажни дърва и комин.... ша излезе 60%. от лабораторните резултати. Добре че съм я преоразмерил (по проект все още).
AntonBM - специалист
ArturDent, не е точно така сметката за мощността. Камината ще си даде тази мощност, ако я заредиш със сухи дърва и т.н., но ще изхарчи дърва, които при горенето си произвеждат 17,33/74%= 23,4 kWh, останалите 6 kW ще си заминат през комина. Иначе за влагата си прав.
Master_Kenobi - V.I.P.
ArturDent написа:
Демек 17.3333 * 74% = 12.82 kW
Не е ли грешен тоя подход? :?
КПД-то по принцип е коефициент, който показва ефективността на системата по отношение на преобразуването на енергията.
В случая аз го разбирам, че от 100% процента енергия отделени при изгарянето на мотериала (дърва) 74% се превръщат в енергия за отопление. И вече от тия 74% енергия се формира номиналната мощност на камината.
Едва ли под "Pn водна риза" производителят има предвид някаква мощност, която може да се получи от цялата енергия отделена при горенето на дървата...
Поне от методиката на измерване обяснена от AntonBM аз разбирам това.

Опс! Закъснял съм с поста...
Иде да кажа "ба ли му ма..та, к'во искал да каже производителя"... и добре че не го казах. Май единствената му цел е да ни ощашави, че да тракаме по клавиатурите 5 дена.

Човека си купува нещо 15+5, а някъде завряно едно надписче
"Pn водна риза=13KW, кпд макс. =74%"

Pn - според мен ще е Номинална мощност. демек с толкова нормално може да работи. А реалната ще някъде под това, според мен.
Master_Kenobi - V.I.P.
ArturDent написа:
Pn - според мен ще е Номинална мощност. демек с толкова нормално може да работи. А реалната ще някъде под това, според мен.
E, според теб, все нещо е криво.
Видно, не ти е калпава ракетата, че космоса да й е крив, ама май те мързи да помислиш, преди да тракаш клавиатурите, щото не допускам, че не знаеш що е това КПД, номинална и максимална мощност. Изобщо и в частност за камините...

А и в това не виждам противоречие или залъгалка:
Човека си купува нещо 15+5, а някъде завряно едно надписче
"Pn водна риза=13KW, кпд макс. =74%"
Просто трябва да се прочете внимателно по-горе в темата...
След като НОРМАЛНО може да работи с такава мощност, от къде ти хрумна, че РЕАЛНО работи с по-ниска? Каква е логиката ти? :?

По принцип номинална би следвало да е мощността за достатъчно дълъг период от време, при някакви усреднени номинални други условия и параметри (вкл. и тези на горивото и околната среда - тягата)
След като има номинална, има и максимална мощност, която би постигнал, ако създадеш условия за това.

Никой производител не би седвал да лъже в документи и по тоя начин да си тури дупето на припек за общо ползване. :-D (Те лъжат чрез калпави реклами и кофти инструктажи на "продавач-консултантите")
Никоя лаборатория не би си подритвала бизнеса, заради кефа на някой производител.
А това, че колегата късно е видял табелката е негова грешка - не се вярва на думи на продавачи в магазини, а се четат документи!
Приемете го за изстрадан опит това последното...
AntonBM - специалист
Номиналната мощност е тази при която КПД-то на котела е най-високо. Нормално тя е от 75 до 85% от максималната мощност. За тази камина го дават при 86% от максималната и мощност. КПД-то не е константно за всички режими на работа. Има си максимум и той определя стойността на номиналната мощност.
Master_Kenobi написа:
След като НОРМАЛНО може да работи с такава мощност, от къде ти хрумна, че РЕАЛНО работи с по-ниска? Каква е логиката ти? :?
ArturDent написа:
... като прасна и някой друг процент заради по-влажни дърва и комин.....
Master_Kenobi написа:
...достатъчно дълъг период от време, при някакви усреднени номинални други условия и параметри.
Все си мисля че няма да мога да намеря дърва с 20% влажност, и комина ми няма да може да дърпа точно колкото е предписал производителя.
Но ще пробвам. Комина ще се прави както трябва, пък каквото стане, а дръвцата - с годините (поне 3) ще натрупам собствен склад, в който ще оставям да съхнат по две години. И ще си горя най-старите.

Пък като стане, тия които дават ъкъл сега, може да ги поканя на свинско и винско пред камината и да мерим киловати, КПД и температури :drinkers:

П.П. Пък и не съм сигурен дали се тестват в независима лаборатория.
Master_Kenobi - V.I.P.
ArturDent написа:
П.П. Пък и не съм сигурен дали се тестват в независима лаборатория.
Това лесно се проверява. Обикновено такива сертификати производителите ги лепват в сайтовети си. Ако няма, просто се пита и иска и то ще се разбере...

А за другото, влажни дърва... комини... Еее! Нема как от пръц да стане качествена боя. :lol:

Антон, отново с ценни разяснения и инфо! Благодаря! :gott:
Номиналната мощност е тази при която КПД-то на котела е най-високо. Нормално тя е от 75 до 85% от максималната мощност.
Ами, правилно! Аз одеве кви щуротии съм писал в бързината... Номиналните параметри на всяка една машина са тези, при които тя е най-ефективна.
PCL82 - майстор
Камината за която писах е със фурна. Писах по памет, но разликите в текста на табелката няма да са съществени от написаното. В момента нямам възможност да я снимам.

Иначе не съм и очаквал да има табелка на печка на дърва, макар че на нафтовите има.
ДРАГОМИР - специалист
Момчета защо не погледнете във саита на ПРИТИ там хората са дали много точна информация за всеки модел горивна камера , аз не правя инсталации но мога да ви кажа че горивните камери със водни ризи за вграждане на ПРИТИ и на ДЯВАЧ са много точно изчислени със тази разлика че на Дявач са доста по скъпи .

PCL82 Това което си купил не е камина а печка тип камина има разлика ,например ако си забелязал горивните камери за вграждане със водни ризи имат доста по големи огнища от печките от там си прави и изводите
по-голямата част откорпуса на печката е водната риза останалата част няма как да ти отдаде 5кв топлинна мощност на излъчване ето тук е уловката . По голямата част от топлинната енергия я отнема водната риза.

Тема "Колко реалната мощност на камините с водна риза?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: