• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ArturDent - Почти Безобиден
inp, от сметките, които аз съм правил със сигурност система с естествена циркулация излиза доста по скъпо отколкото, система с принудителна циркулация.
Това и даже при условие че няма да имаш ток в продължение на 12 часа!
Освен това, майсторите които ти правят гравитачната система, трябва да са наистина много добри. Но... като им чуеш цените за изработка....
filmatoplo - майстор
Като гледам и бойлера на схемата след като загасяне камината ще започне да се охлажда термосифонно-радиаторите ти ще се топлят от бойлера .
sian - специалист
inp написа:
Здравейте.
Планирам изграждане на отоплителна инсталация. Къщата е малка на три етажа. Твърдо гориво, може би печка-камина на прити от най-мощните модели (мисля 20 кВ на водната риза).

Колебая се между отворена и затворена система, като се изкушавам от отворена система без принудителна циркулация (случва се токът да спира зимата). В тая връзка Прити дават една икономична отв. система (прикачения файл). Мислите ли, че тая схема е подходяща за моя случай и изобщо струва ли си да се обсъжда? Това система с долно или горно разпределение?
Зная, че според някои тези системи са връщане назад в техническо отношение, но си мисля, че си имат и предимства.
Поздрави и успехи в работата на всички участници във форума!
Здравейте при мен системата е отворена гравитачна,изработена е от мен,както и котела,мога да ви уверя че този вид система е безупречна.Изпълнена е с водорповодни фитинги с цел избягване на заварките понеже къщата беше обзаведена.Относно схемата нещо не е наред ,как ще се обезвъздуши десният контур?
filmatoplo - майстор
И аз съм правил такава система гравитачна отворена , топлата от котела се качва право на тавана - разводката е на тавана със съда а топлите тръби се спускат под наклон към радиаторите в етажа и влизат в горната им част , после студените от всеки радиатор се обират от една студена тръба която под наклон се спуска в долната част на котела . Хубаво е тръбите да са с по голям цолаж , най малко 1 цол главни и надолу - ако е над 15-20 киловата вече цол и четвърт и дори до 2 цола .Ако към това се прибави и класиката в жанра - чугунени радиатори винцето ще си го пиеш по потник . :drinkers:
inp - напреднал
Значи има хляб в тази система. Та по същество:
Тръбите доколкото разбирам трябва да са черни(поцинковани). И при това захранване на радиаторите отгоре надолу на практика какво се получава - тръбите по стените ли вървят или като щрангове към радиаторите? Нещо ми е трудно да си го представя.

За схемата - дават я от Прити като икономична. Сигурно затова тия десните радиатори са свързани последователно.

Артур, кое оскъпява според вашите сметки тази система?
Филматопло, как би трябвало да се върже бойлера, за да е независим от радиаторите - отделен кръг?

Това за чугунените радиатори да не е майтап?
А за виното се предвижда отделно помещение, което обаче не се предвижда да се отоплява по обясними причини. Там ще е ладно, но пък виното ще сгрява.
ArturDent - Почти Безобиден
inp: За повече подробности питай filmatoplo, (аз не разбиирам много), но ето ти основните теми за размисъл:
Тръбите са с много по-голямо сечение (заради по-ниското хидравлично съпротивление).
Проектирането и изработката трябва да стане от специалист който наистина знае за какво става въпрос и да изчисли (наистина да изчисли) циркулацията!
За да излезе долу-горе на прилична цена, трябва радиаторите да са свързани последователно, а не паралелно (радилано). Ако не искаш отопление на 2-рия етаж, а искаш отопление на 3-тия - Как става това?.
Колко струва помпа с UPS, като процент на инсталацията?

Не се заяждам, но като удариш чертата .....излиза по-скъпо. Защитите които трябва да имаш са почти едни и същи и при двата типа.....
filmatoplo - майстор
За чугуна не е майтап , на входа на серпентината се слага възвратна клапа без пружина в хоризонтално положение .Ако отоплението е на 2 етажа няма проблеми - представете си топлата тръба слиза от тавана разклонява към радиатор на втория етаж и щранга продължава до долу на първия етаж и захранва др радиатор , по същия начин е хващането низходящо на студената вода от другия край на радиаторите .Така който и радиатор да спреш по вертикала от щранг другия продължава независим . :wink:
inp - напреднал
За да стане по-ясно може би трябва да уточня разположението:
1-ви етаж: печка в едно помещение, радиатор и бойлер в друго;
2-ри етаж: 4 радиатора в 4 помещения;
3-ти етаж: 4 радиатора в 4 помещения.(същото разположение)

Значи 4 радиатора на етаж = 8 щранга (по един за топлата и един за студената вода) - така ли излиза? Нещо не ми се връзва с тръбата за топлата вода дето се качва до РС. :?

Ааа, може би тая тръба за топлата вода с големия диаметър се раклонява горе точно преди РС на 4 щранга. Да?

Иначе за бойлера май схванах идеята. "Входа" какво ще рече - топлата вода?
filmatoplo - майстор
Инп,добре си разбрал - топлата тръба отива до тавана сама и там преди съда се разделя на четири и под наклон слиза вече надолу и подава към радиаторите .
sian - специалист
Не е задължително да се разделя на четири подаващата .При мен подаващата е 1.5цола подаваща и 1,5ц. връщаща.
разклонява се на два щтранга и двете ,не е задължително да са 4,всичко е специфично,зависи от разположението на стайте.Двата радиатора на приложената схема са последователно защото този който е на нивото на камината /котела не би могъл да циркулира.
При гравитачните системи камината/котела задължително трябва да е под нивото на радиатирите.Тя работи по следния начин,тполата вода е по лека и се издига нагоре т.е. към радиаторите по подаващата тръба а на нейно място слиза охладената/по тежка по връщащата тръба ,загрява се в камина/котел и се издига отново.
Съмнявам се че камина ще те отоплява качествено....
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Схема за икономична отв. система на Прити" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: