Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Antonii - майстор
Значи от гледна точка на теорията нещата стоят така, но отгледна точка на практиката не са така.
Първо както знаете идеални правоъгълни импулси в природата няма и тук теорията се срива. Хармоници и смущения има, но те невлияят в отношението на дълговечността на ел. двигателя на помпата.
Вслучая обсъждаме циркулационни помпи с ниска мощност под 500вата производство на реномирани фирми. Не става въпрос за разни китайски които изгарят и при работа на нормално напрежение.
По отношение на нагряването самата помпа работи с топлоносител 90градуса, който същевременно я и охлажда, така че това за прегряване на намотките просто го забравете.
lz1wvm - специалист
На практика тези хармоници в двата края на правоъгълното напрежение се виждат с осцилоскоп.За това предложих паралелен кондензатор за изглаждане на тези хармоници,което се прави при консуматори с инд.характер. :)
zmeios - специалист
Antonii написа:
Вслучая обсъждаме циркулационни помпи с ниска мощност под 500вата производство на реномирани фирми
Ами те компресорите на повечето обикновени домашни хладилници са доста под 500 вата. Гарантирано като ги включиш на обикновен инвертор, горят - ако не веднага, то най-късно след седмица.

За това кое е "теория" и "практика" няма да коментирам. Мисля че съм го обяснил по-горе ясно. Двигателя вибрира И нагрява намотките! Въпроса никога не е бил "дали го прави" - по тази тема коментар не може да има - въпроса е "ще гръмне ли от това"

Аз лично за циркулационна помпа не се чувствам компетентен да се изкажа, затова разказах само теорията. Виж, ако някой иска да пробва компресор или високооборотна дрелка -- мога да му разкажа малко повече. Даже и снимки имам някъде от дрелката :(
zmeios - специалист
lz1wvm написа:
За това предложих паралелен кондензатор за изглаждане
Какъв?

Ако искаш да обереш 50% от най-отвратителните радиочестотни хармоници, при тази мощност, един микрофарад на 630 волта ще стигне.

Ако искаш да обереш 50% от хармониците ИЗОБЩО, включително третия хармоник от правоъгълния изход, ще трябва да слагаш май банка от кондензатори, която ще излезе по-скъпа от "нормалния" начин (с кондензатор И дросел, изчислени като за товара, а не "на око")

Не казвам че тия решения не работят, ама като теглиш чертата, излиза по-скъпо отколкото фабрично да си го вземеш :) в съвременни условия четири МОС транзистора с цифров контрол излизат по-евтино от (примерно) сто микро дросел за 15 ампера ток (колкото дърпа помпата при старт).
Transporterr - специалист
ето какво пише в книжката към помпата WILO RS 25-4
Изображение
By satansho
lz1wvm - специалист
Какъв?

Кондензатора,който намаля съществуващите хармоници трябва да е паралелно на ЮПС-а.А ако е за съществуваща индуктивна мощност паралелно на товара.
И тези кондензатори не са чак толкова големи както пише "змея".Радиочестотните хармоници нямат отношение към загряване на намотката на помпата.При мен останалите хармоници съм ги намалил на 90% с 1микрофарад кондензатор.Помпата ми е 50 вата,трансфертера е мое производство с правоъгълно напрежение на изхода(ефективно 240волта) :)

П.С. с този кондензатор помпата "почти" не бръмчи,но не е и като на купешки ЮПС.
Antonii - майстор
satansho написа:
ето какво пише в книжката към помпата WILO RS 25-4
Изображение
By satansho
БРАВО колега, те това имах и аз предвид.
А работата на компресорите за хладилници с UPS и защо горят, може да се обсъди в друга тема.
pavelari - майстор
Antonii написа:
Значи от гледна точка на теорията нещата стоят така, но отгледна точка на практиката не са така.
Първо както знаете идеални правоъгълни импулси в природата няма и тук теорията се срива. Хармоници и смущения има, но те невлияят в отношението на дълговечността на ел. двигателя на помпата.
Вслучая обсъждаме циркулационни помпи с ниска мощност под 500вата производство на реномирани фирми. Не става въпрос за разни китайски които изгарят и при работа на нормално напрежение.
По отношение на нагряването самата помпа работи с топлоносител 90градуса, който същевременно я и охлажда, така че това за прегряване на намотките просто го забравете.
1. Нещата баш на практика си стоят така - коментирах обикновен UPS а не нещо предназначено за това
2. Става дума за островърхи триъгълни импулси, независимо колко са идеални - нека да са малко криви например
3. Ето тук се срива практиката -
Antonii написа:
при този горещ охладител - трябват само малко проблеми и в захранването и ето - резултата е на лице - "малко кофти" - защото от развалено сирене един повръща, друг само се мръщи, трети получава алергия и отива в болницата например.... така е и с помпите. A па ако знаеш колко такива случаи има в сервизите.... познавам проблема доста добре - и то от практиката.
4 Споменах, че има UPS-и предназначени точно за това - те са скъпи - колегата питаше за ПОВЕЧЕТО UPS-и а не за специалните :)
Antonii - майстор
И аз имам впредвид масовите UPS, а не специалните.
След като помпата може да поеме тока при невъртящ се ротор без никакъв проблем. То какъв и е проблема да работи с напрежение с леко изкривена форма. Отговора е никакъв, за качествената помпа.
Вслучая визирам циркулационна помпа, а не хладилен компресор или нещо друго.
Единственото нещо което ще се промени е работната характеристика на помпата и това е.
alsted - майстор
По тази логика дори и прав ток да й пуснем пак няма да изгори-вярваш ли го това?

Тема "опасно ли е ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: