• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
-Не ми се мъкнат дърва :-D ами бутилки - като монасите от Шаолин :) ше напомпаш мускули .Лично аз съм монтирал 2 газови котела от тия подов монтаж по 12 киловата свързани със серпентини на бойлер за топлене на вода .Котлите се приправяха тоест сменяха дюзите и регулираха нещо налягане .Единия клиент си монтира една по голяма и висока бутилка и искарваше 3-4 дена , после си закопа на Кълвача газ 1 тон в двора . Нямаше тогава документи - пък и аз толкова разбирах от газ - котела се палеше като газова печка и работеше по температура на водата . :-D С малки бутилки не е работа на пропанбутан .
null - специалист
Преди време и аз поразпитвах за подобно нещо - бутилки пропан бутан и котел.
По спомени имаше нещо свързано с кота нула, защото пропан-бутана бил по-тежък от въздуха и не можеше (поне при мен) котела да е в мазето.
LazarGanev - "Велик майстор"
Няма проблеми да се направи, но по прявилата и най-добре е инсталацията да си мине технически надзор и да се узакони, макар че в момента битовите кандидати никой не ги контролира. В момента съм преоборудвал един котел за пропан-бутан съм подготвил една инсталация. Има колектор за 4 бутилки, два регулатора - първа и втора степен, кутия за битилките извън помещението. Котелът е чисто нов с гаранция 2 години. Идеята е доставчика на бутилки да влиза с камиона в двора, да взима едните бутилки и да поставя другите 4 на тяхно място. Всичко си е по-проект. Ако е само една или 2 бутилките ще обледяват от бързото изпразване.
torbalan - Дървен философ
при това положение как става отчитането на изразходваната газ?

ако го ползвам, докато изпразня бутилките до край - рискувам да стоя на студено, докато ми ги подменят...

ако пък дойде да ги подмени - ясно ли ще е колко съм употребил?
може да почне да ми ги подменя по два пъти на ден ;)
LazarGanev - "Велик майстор"
Това с отчитането е най-сложното, затова трябва да имаш 2 комплекта (може и по 3), като се изпразни единия, зареждаш другия и тогава ги викаш. В такъв случай няма да трепериш от страх да не свършат точно когато има виелица и не могат да дойдат. А пък е добре и да имаш и котел/камина на твърдо гориво за всеки случай, вързани към системата. :)
filmatoplo - майстор
:wink: Шреки от дрънкане на бутилки няма да ти остане време за друго .Скоро в една кухня ги изброих над 10 . :wink:
vlad0 - специалист
Една бутилка газ е над 20лв./пропан бутан от газостанцията/, ако стига само за 1-2 дни е..хти в газта :? :? :? . По-добре на ток поне не се набутваш 1000-2000 лв. за котлета и боклуци, по една духалка за 20лв. за всяка стая и си готов.
filmatoplo - майстор
Колко по принцип беше разхода 100 грама на киловат на час :?
torbalan - Дървен философ
благодаря!
схванах идеята :-)
Zoro5 - специалист
filmatoplo написа:
Колко по принцип беше разхода 100 грама на киловат на час :?
13.9kWh/kg или около 7.5kWh/l и това при 100% КПД. Парите излизат почти колкото с ток, според зависи от конкретната цена на пропана.
  • 1
  • 2

Тема "Възможно ли е газово котле с бутилка за битова газ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: