Най - вълнуващия въпрос зимно време.
peterstamov - специалист
Моя е U26 43КВ 7 секционен. 3-та година го ползваме. Много сме доволни! Веднъж спря да дърпа и кадеше, та лелята ни показа тези отвори дето с една дълга метална четка се почистват. Някой по-горе беше писал за това. Това, че го прави при различни температури малко не се връзва. Може да те е подлъгало нещо.

Относно тлеенето, въобще не е добре. При температура по-ниска от 65 градуса се затлачва зраво.

Свързаното с температурата освен да се получават някакви аномалии......т.е. - вътре при котела да е по студено то вън. Тогава зоната с ниско налягане ще е в мазето и ще дими и няма да дърпа комина.
bobiavto - специалист
Stefak написа:
Пак не гори както трябва, но поне вече не е толкова студено та не ми прави впечатление. Аз вече си мисля, че може да е и от въглищата - много пепел има в тях и сигурно запушват скарата. Тази година нито веднъж не попаднах на хубави. Сега като свършат дано да имам повече късмет и ще видя дали ще тръгне по - добре.
Пробвай го само на дърва, т.е. запали го с дърва и гледай температурата да е над 70 градуса вътре в котела,не на изходящата тръба.За почистването с четката - върши работа,но при нас не стига докрая и всъщност избутва саждите точно до изхода.Там се натрупват ,тъй като мястото е криво и си променя обема.Дървата като вдигнат температура би трябвало да изгорят точно тези сажди,ако те мързи да ги чистиш на ръка.За въглищата определено сте прави-тази зима взимам от 4 различни места и все боклуци,мокри са и много бързо изгарят.
Stefak - напреднал
Този котел е вдигал 70гр. за пет години сигурно 20тина пъти и то на въглища. Относно чистенето - чистя с четката всички въдуховоди през ден.
Bobiavto, четката, която е към котела стига до края и излиза от въдуховода, след което отваряш капачето от долната страна на изходната тръба на котела и прахта изпада, би трябвало и при теб да е така /ако си със същия котел/. При мене въглищата не изгарят бързо, а остават неизгорели. Абе изхода е да дойде газта и до нас и дано да е тая година, че ми писна от сажди и боклуци.
bobiavto - специалист
За газа,колега, съм 100пъти ЗА. Даже взех да проучвам колко ще се изръся за една цистерна да си я закопая в двора. При мен котелното е обособено в гаража, и не мога да ти опиша каква мръсотия става,особено като ми вкарват въглищата. За 6 тона сигурно прахоляка е 200кила.
А за четката - при мен не стига до края, моят е U22 10 секционен,59kw.Нямам и такъв капак,затова ми се налага да махам кюнеца и да се чисти от там.За градусите-от личен опит те съветвам,тъй като дървата развиват до 320градуса и един вид така се "самопичиства" котела.Пробвай,може пък и да помогне.Тази година въглищата са изключително некачествени,и други се оплакват от липса на тяга и затлачване.
filmatoplo - майстор
За 60 киловата не ми се мисли колко ще гори газовия котел . :roll: цистерна закопана -това пропан бутан ли ще е още по лошо -сметки до тавана .може и да греша :-D
naskov - майстор
bobiavto написа:
Нямам и такъв капак,затова ми се налага да махам кюнеца и да се чисти от там..
Трябва да се наведеш малко зад котела и ще го видиш- в долната част на фукса е. Той е направен за да не изваждаш кюнеца
bobiavto - специалист
filmatoplo написа:
За 60 киловата не ми се мисли колко ще гори газовия котел . :roll: цистерна закопана -това пропан бутан ли ще е още по лошо -сметки до тавана .може и да греша :-D
На природен газ май ще да е по-икономично,а?
Едно уточнение-когато ми правиха инсталацията ме набутаха бая сериозно - запаса от мощност се оказа над 30%. Единият етаж,а те при мен са три,съм го отоплявал за 5 години точно три пъти, а той си е 100кв. и никога не ми се е налагало да пускам всички етажи едновременно,така че един Де Дитрих от 44kw. най ми е добре.Та,така или иначе съм за нов котел,що пък да не си закопая и цистерната?
В това отношение тук изчетох много мнения и везните клонят натам
tochnia1 - напреднал
filmatoplo написа:

Дам, газта е по-скъпа от ел. енергията.

Ставка от 2009 показва 24 стотинки за киловат час газ, и 17,5 стотинки за ел. енергия.Тока естествено е осреднен, дневна/нощна.

При тока КПД - 98,8 % При газта 92%, като става въпрос само за пропан-бутан.

За каква цистерна става въпрос? Кой е човека, който ще се опита да озакони цистерна на Кълвача, при следните изискавания:

1. Заровена 2/3-ти в земята.
2. Обезопасено в радиус от 20 метра.
3. Сложна система, както искъпа, за оборудване на котела и цистерната.
4. Нередовни доставки на газ.

Обичам синьото гориво, но..... природната газ !

При нея случая с доставката на цистерна и оборудването е поне 1,5 пъти по-скъпо! Да не говорим, че изискванията са по-високи.

Бъдете търпеливи, да газифицират раьона в който живеете ! :-D
Stefak - напреднал
И аз това чакам - да ни газифицират. Трябваше миналата година да стане, но Овъргаз явно са го закъсали. Дано поне тази да стане. Относно сметките, че ще е по скъпо е ясно, но аз и сега плащам по 3 500 на сезон за 300 кв., което е много далеч от евтиното.
bobiavto - специалист
Дам, газта е по-скъпа от ел. енергията.

Ставка от 2009 показва 24 стотинки за киловат час газ, и 17,5 стотинки за ел. енергия.Тока естествено е осреднен, дневна/нощна.

При тока КПД - 98,8 % При газта 92%, като става въпрос само за пропан-бутан.

За каква цистерна става въпрос? Кой е човека, който ще се опита да озакони цистерна на Кълвача, при следните изискавания:

1. Заровена 2/3-ти в земята.
2. Обезопасено в радиус от 20 метра.
3. Сложна система, както искъпа, за оборудване на котела и цистерната.
4. Нередовни доставки на газ.

Обичам синьото гориво, но..... природната газ !

При нея случая с доставката на цистерна и оборудването е поне 1,5 пъти по-скъпо! Да не говорим, че изискванията са по-високи.

Бъдете търпеливи, да газифицират раьона в който живеете ! :-D[/quote]

За газификация при мен в следващите поне 5 години няма никакви варианти,аз живея до Световрачане и тук народа не иска и да чуе за нещо по различно от въглища и дърва.
За другите неща - аз съм се обърнал към Газтрейд и една русенска фирма за оборудването на цистерната и цените и узаконяването са с около 6 до 9% по-добри от тези на Кълвача.
Газтрейд нямат никакви проблеми със снабдяването (проверено на гърба на двама мои колеги :-D )
При средни сметки за ток от 250лв + 7тона въглища по 260лв тон + 3 куб. дърва по 60 лв , без да ти слагам хамалогията и мръсотията,направо съм си закопал за 5година една цистерна.
Яд ме е ,че тогава си правих всичко от А до Я и трябваше много сериозно да помисля за газта,ама ней се.....

Тема "Слаба тяга на котел Виадрус U26 при студено време под -5 гр." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: