Най - вълнуващия въпрос зимно време.
disem - специалист
И на мен ми звучи нереално тая работа! Такава енергийна достатъчност мога да приема само при положение че говорим за КОНСУМИРАНА мощност, а не за ОТДАВАНА. При това средствата които трябва да се вложат са огромни. Сериозна изолация на под, таван и стени, специална дограма и стъклопакети. И след всичко това вентилацията и вкарването на свеж въздух в така изолираните помещения е равна на нула. Което пък води една камара от проблеми в името на няколко вата по-малко. Заслужава ли си? Ако да, то всички щяха да строят така!
IMHO!!!!
vanko68 - специалист
Рабира се,че става въпрос за отдавана,а не за консумирана мощност. Колко е консумираната мощност на газов котел,ако отоплението в подобна къща е с него ???
По въпроса за допълнителните суми - оскъпяването на една къща е около 25% от стойността на вложените материали и труд,не от продажните пазарни цени. Така че не е чак толкова много...Както има хора,които си возят кълките в кола за 1 милион,така и ще има клиенти за подобна къща. В Европата за последната година са направени 300 000 нискоенергийни и 8 000 пасивни къшя. Това,че ние в БГ още ядем доматите с колците и повечето ни " майстори" не са и чували за подобно нещо, си е наш проблем...
vodopada - специалист
Ако приемем отоплителния и летния сезон общо за 150 дни

Това го разбирам ,като 2,5месеца зима и 2,5месеца лято. :?
valio2007 - специалист
disem написа:
И на мен ми звучи нереално тая работа! Такава енергийна достатъчност мога да приема само при положение че говорим за КОНСУМИРАНА мощност, а не за ОТДАВАНА. При това средствата които трябва да се вложат са огромни. Сериозна изолация на под, таван и стени, специална дограма и стъклопакети. И след всичко това вентилацията и вкарването на свеж въздух в така изолираните помещения е равна на нула. Което пък води една камара от проблеми в името на няколко вата по-малко. Заслужава ли си? Ако да, то всички щяха да строят така!
IMHO!!!!
Ванко е прав. По-добре е първо да четете и после да коментирате. Доста теми има по този въпрос.
Според производителя на тези панели имат топлинна пропускливост 0.28W/m2.C.

При къща 10мХ10м един етаж имаме стени 40мХ3м=120кв.м от които 1/6 прозорци или 100кв.м стени и 20кв.м прозорци + 100кв.м таван + 100 кв.м под.
Не намерих в сайта на производителя данни за топлинна пропускливост на покривна и подова конструкция, но предполагам, че е 0.15W/m2.C. При нашите климатични условия е достатъчно да се изчисли топлинна мощност при -25С навън и +25С вътре и на тази база да се заложи източника на топлина.
Топлинни загуби от стени:
100кв.м Х 0.28W/m2.C Х 50С = 1400W
Топлинни загуби от дограма:
20кв.м Х 1.5W/m2.C Х 50С = 1500W
Топлинни загуби от покрив:
100кв.м Х 0.15W/m2.C Х 50С = 750W
Топлинни загуби от под:
100кв.м Х 0.15W/m2.C Х 50С = 750W

Общо: 4400W

Загубите от вентилация са приблизително равни на топлинните печалби и може да се пропуснат в изчисленията.

bibianka8019 аз бих сложил термопомпа въздух вода с водно подово и конвектори на които вентилаторите през зимата са изключени, а се ползват само през лятото. Термопомпа 2кWh би била достатъчна и при -25С.

П.С. ArturDent видях в друга тема, че строиш своя дом не е лошо да прочетеш темите в "Отопление" за да не пускаш после други от сорта "Защо плащам толкова за отопление".
Последна промяна от valio2007 на съб мар 06, 2010 12:08 pm, променено общо 1 път.
vanko68 - специалист
Покрива и пода са по 750 Вт,без да искаш си добавил една нула...
ArturDent - Почти Безобиден
valio2007 написа:
Топлинни загуби от стени:
100кв.м Х 0.28W/m2.C Х 50С = 1400W
Топлинни загуби от дограма:
20кв.м Х 1.5W/m2.C Х 50С = 1500W
Топлинни загуби от покрив:
100кв.м Х 0.15W/m2.C Х 50С = 7500W
Топлинни загуби от под:
100кв.м Х 0.15W/m2.C Х 50С = 7500W

Общо: 4400W
Нещо май математиката ???

Винаги съм предлагал на търговците на пасивни къщи да използват имперични методи за консумираната енергия и потдържаната температура....
Щом толкова ме четеш - поръзтърси се и може да намериш за какво говоря.

П.П. Не си ти този, който определя какви теми да пускам. Имам достаточно в кошчето ;)
valio2007 - специалист
ArturDent написа:
Нещо май математиката ???

Винаги съм предлагал на търговците на пасивни къщи да използват имперични методи за консумираната енергия и потдържаната температура....
Щом толкова ме четеш - поръзтърси се и може да намериш за какво говоря.

П.П. Не си ти този, който определя какви теми да пускам. Имам достаточно в кошчето ;)
Ти какво предлагаш? Математиците да ползват химични формули?
Със Stefan сте неотразими все някой ви лъже и краде. А за правописа няма да кажа нищо "имперични","потдържаната","поръзтърси".

Емпирични??? Умните хора се учат от грешките на другите, глупавите от собствените.
Последна промяна от valio2007 на съб мар 06, 2010 1:31 pm, променено общо 2 пъти.
filmatoplo - майстор
Да не става дума за термопомпа с 4 клв електрическа консумирана мощност , която после ще се трасформира в 15-20 клв топлинна.По принцип е възможно с толкова яка изолация и водно -стенно,подово и таванно отопление .Съвсем сериозно говоря -водно подово на пода и пана от гипскартон с внедрени тръби за стените и тавана .В този случай водата в тръбите може да е с мн ниска температура .
valio2007 - специалист
Мислих, че автора на темата е сгрешил "IBT" с "ITB", но след като видях и друга негова тема очевидно, че въобще не се интересува как да я отоплява, а "рекламира термо-панели".
Поразтърсих се за сайт и намерих. За моя изненада прилича на поредния мошеник.
1.Няма сертификати
2.Не се обелва и дума за топлинни характеристики
3.Имитация на абревиатура на сходна фирма

Дано да греша, но намирисва на развалено.
vanko68 - специалист
filmatoplo написа:
Да не става дума за термопомпа с 4 клв електрическа консумирана мощност , която после ще се трасформира в 15-20 клв топлинна.По принцип е възможно с толкова яка изолация и водно -стенно,подово и таванно отопление .Съвсем сериозно говоря -водно подово на пода и пана от гипскартон с внедрени тръби за стените и тавана .В този случай водата в тръбите може да е с мн ниска температура .
Филме,ясно съм писал за каква мощност става въпрос.Никъде в сметките за подобни къщи не се ползва понятие " консумирана мощност" . Ако един газов котел харчи 100 Вт,това ли е консумацията на къщата???

Тема "Отопление за 100 кв. къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: