• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 18
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vodopada - специалист
Няма да качваш басейновата вода на 15 метра.Слагаш топлообменник и правиш слънчева система както за бойлерите.Само заместваш бойлера с топлообменника. Така бих го направил аз.Двете системи
отделно,една за басейна и една за БГВ.Успех.
ArturDent - Почти Безобиден
Филма, имаше една такава тема - знаеш къде.
Общо взето изчисленията показаха, че работата малко понамирисва. Много е трудно да постигнеш тия 7-10 гр. при тоя обем вода.
Тани - модератор
От какво са по-големите загуби? От водното огледало или от стените на басейна?
По друг начин зададен въпроса- ако има изолация на стените на басейна ще има ли голям ефект или няма смисъл да се инвестира в изолация? Става въпрос за малък басейн като този за който пита filmatoplo
profesor - напреднал
Аз имам басейн с диаметар 6,5м и височина 140см .Вечер го покривам с един наелон и го защипвам с щипки да не го духа вятъра. по обяд го откривам и температурата в него е над 38 градуса.Ако искаш го открии и по късно идеален е за ношно къпане .Басеина ми е от тези разглобяемите от метрото за 450 лева струваше преди 4 години.Измервал съм температура на водата най горе 45 градуса лятото долу е по студена.А го покривам най вече заради насекомите много оси събира ако няма никой в него.
pavkatay - майстор
Тани написа:
От какво са по-големите загуби? От водното огледало или от стените на басейна?
По друг начин зададен въпроса- ако има изолация на стените на басейна ще има ли голям ефект или няма смисъл да се инвестира в изолация? Става въпрос за малък басейн като този за който пита filmatoplo
разбира се , че по-големите загуби са от стените. първо - по-голяма площ за топлообмен и второ- по-ниска температура на почвения слой в ,който е изкопан басейна от атмосферата(говорим за лятото). така, че си мисля, че ТИ е задължителна. а и наскоро някъде преглеждах такъв материал и имаше ТИ като елемент
Тани - модератор
pavkatay написа:
........... така, че си мисля, че ТИ е задължителна. а и наскоро някъде преглеждах такъв материал и имаше ТИ като елемент
Дай малко повече инфо , ако е възможно! А ако все още не е изграден басейна и клиента на filmatoplo може да се възползва евентуално! Мен ме притеснява изолацията на дъното на басейна - няма ли да поддаде фибрана отдолу и да се напука дъното?
filmatoplo - майстор
Басейна не е изграден още -април ,май ще се почва , само знам помпеното че е в мазето -до там сега ще пусна 2 тръби и кабел от покрива .Тук вечер като по часовник след 11 часа вечерта такъв бриз излиза че ще умреш от студ -хотела е на първа линия .Неминуемо ще истива малко водата в него , тъкмо махмурлиите да се разсънят сутрин .Колко градусова вода трябва да постъпва във басейна загрята от топлообменника :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Ще ги баламосвате, че е минерална. В с.Бели Осъм в троянския балкан пред едно частно хотелче има табела "Топъл м. басейн", което идва от "мини басейн", а не от "минерален басейн", ама който не знае, че наблизо няма минерална вода се хваща :-D
pavkatay - майстор
Тани написа:
pavkatay написа:
........... така, че си мисля, че ТИ е задължителна. а и наскоро някъде преглеждах такъв материал и имаше ТИ като елемент
Дай малко повече инфо , ако е възможно! А ако все още не е изграден басейна и клиента на filmatoplo може да се възползва евентуално! Мен ме притеснява изолацията на дъното на басейна - няма ли да поддаде фибрана отдолу и да се напука дъното?
не си спомням точно къде съм гледал схемата за ТИ на басейна, но съм почти сигурен,че е във форума, защото аз на други места не ровя.
по отношние на поддаването на фибрана съм съгласен, че има опасност, но аз съм все пак един 'прост авиоинженер' :) и тази материя ми малко чужда нека се изкаже някой 'строителен инженер', па макар и прост :-D . това за, което се сещам в подкрепа на мнението ми е ТИ при този строеж: http://forum.nadvora.com/viewtopic.php?f=3&t=3 ( става въпрос за ТИ под цялата къща
ArturDent - Почти Безобиден
LazarGanev написа:
В с.Бели Осъм в троянския балкан ..... че наблизо няма минерална вода
Има, има, точно в Чифлик има (съседен на Бели Осъм). А граница между двете села няма. Табелата е на един кол. Край на Бели Осъм, начало на Чифлик.
Има даже къща която е наполовина в Бели Осъм, наполовина в Чифлик.
А дали хотелчето е с минерална вода - незнам.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 18

Тема "Отопление на басейн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: